Wall Street Journal: Sljedeća evropska kriza – Balkan

Izvor: Agencije Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 01. 08. 2017. - 20:36h

Veoma je vjerovatno da bi naredna kriza u Evropi mogla da se dogodi na Balkanu, pod uticajem Rusije i Turske, prognozira „Wall Street Journal“, zabrinut da bi, ukoliko do toga dođe, Evropska unija mogla da bude uzdrmana iz temelja.

balkan kriza

Razrađujući dalje ovu tezu, američki list smatra vjerovatnim da bi „Rusija i Turska ohrabrile svoje zastupnike na Balkanu, Srbiju i Albaniju, da im pomognu u prekrajanju regionalnih granica“.

List navodi da se Rusija i Turska smatraju „ključnim akterima“ u tom dijelu Evrope i „glavnim uzrocima potencijalnih kriza“.

Ne pozivajući se na bilo kakve relevatne izvore ili eksperte, „Wall Street Journal“ dalje spekuliše da bi srpska vlada mogla, uz rusku podršku, da „anektira dijelove Bosne naseljene Srbima“, a da bi Turska mogla da pomogne Albaniji da „anektira Kosovo na ist način na koji bi Srbija to mogla da uradi u Bosni“.

Ipak, list priznaje da je malo vjerovatno da će se takav scenario i dogoditi, jer bi, navodi, „bilo teško za te dvije zemlje da se dogovore oko novih granica“.

U nastavku, „Wall Street Journal“, kako prenosi „European Western Balkans“, upozorava da bi Zapad trebalo da bude zabrinut zbog turskog uticaja na Balkanu imajući u vidu da Turska sve bliže sarađuje sa Rusijom, iako je „na papiru“ članica NATO.

Istovremeno, „Wall Street Journal“ konstatuje i da bi „svaka balkanska zemlja radije bila dio EU, nego saveznica Rusije ili Turske“.

TAGOVI:

Komentari

Бих-безуспешна инострана халуцинација живела Република Српска

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja