Omiljeno TV lice ljubitelja dobrog zalogaja Nenad Gladić, alijas Lepi Brka, u Trebinju je snimio četiri nove epizode za svoj kulinarsko-putopisni serijal "GastroNomad", koji se emituje na Radio televiziji Srbije /RTS/.

lepi brka emisije trebinje (1)

Okušao se u spremanju nekoliko tradicionalnih hercegovačkih specijaliteta, pa će gledaoci imati priliku da po prvi put u njegovoj emisiji pogledaju kako se spremaju raštan kupus na suvom mesu, grah poljak, vinogradarska riblja čorba, prijesnac, kao i lenja pita sa smokvama.

Da bi sve bilo "upakovano" u tradicionalni ambijent, nove epizode pomenutog serijala snimane su u Zgonjevu, Ušću kod Carskih vinograda Podruma "Vukoje", Hercegovačkoj gračanici i neposredno uz rijeku Trebišnjicu u blizini Perovića mosta.

Zajedno sa Lepim Brkom specijalitete su spremali Gordana Radovanović, Branka Vlahović i Ilija Runjevac iz "Slou fuda" iz Trebinja-BiH, koji su i zaslužni što su ove emisije snimane baš u gradu ispod Leotara.

Lepi Brka nije krio oduševljenje što je posjetio Trebinje i što je imao priliku da se okuša u spremanju autohtonih hercegovačkih jela, za koje priznaje da ranije nisu bila na njegovom meniju. Prvi utisci su više nego odlični, pa kaže da ga već iduće godine ponovo možemo očekivati u najjužnijem gradu Republike Srpske.

"Nemam mnogo iskustva sa hercegovačkom kuhinjom i zato sam i došao u Trebinje. Ono što znam je to da je Trebinje blizu mora i da ima mnogo mediteranskog uticaja", rekao je Lepi Brka za TrebinjeLive.info.

lepi brka trebinje

Za njega je grad ispod Leotara do sada bio samo jedno od mjesta na putovanju do Herceg-Novog, ali, vjeruje, da se to već sada promijenilo. Iako nema more, mediteranski duh i zdrava hrana su ono što naš grad mogu da stave na prepoznatljivu turističku mapu, poručuje Lepi Brka.

U sedmoj sezoni "GastroNomada", koja se već emituje na RTS-u, kulinarskog majstora sada prepoznajemo ne samo po brkovima, već i po bradi, ali i novoj scenografiji, pa su gledaoci sa još većim oduševljenjem prihvatili novi serijal.

Odlučio je da u ovoj sezoni zajedno sa svojom ekipom, koja učestvuje u stvaranju jedne epizode, što više putuje, upoznaje zanimljive ljude i kuva na autentičnim lokacijama, pa je iz tog razloga kao jedno od mjesta izabrao Trebinje.

"Iza emisije stoji mnogo kontakata sa ljudima. U razgovoru sa njima saznamo mnogo zanimljivih stvari koje su veoma neobične. Probao sam, na primer, smokvu, ali su me ljudi upozorili da je divlja. Zamislite divlja smokva!? E to treba otkriti. Ovim ljudima u Trebinju je divlja smokva, a ja to tek treba da otkrijem i napravim razliku između divlje i 'pitome' smokve", ističe Lepi Brka.

lepi brka emisije trebinje (1)

Kaže da se kvalitetna kuhinja prepoznaje po kvalitetnim sastojcima. Poseban naglasak stavlja na domaće proizvode kojih u Trebinju ne manjka, ali i na to da povrće, odnosno meso koje se sprema bude zrelo i svježe, što gastro specijalitetu daje poseban šmek.

Baš iz tog razloga, serijal "GastroNomad" kombinuje elemente putopisne emisije sa kulinarstvom. Kada se putuje mora nešto i da se pojede. To je putnik plus kuhinja, a kad se dođe sa putovanja prepričava se šta se vidjelo, ali i šta se jelo.

"Onaj grah poljak, škripavac, pršut, domaće vino. To se pamti", priča nam Lepi Brka, koji je, pored toga što je kulinarski majstor, i suprug, otac i urednik televizije.

Radi i radionice sa djecom u pozorištu, kako bi najmlađi probali ona jela koja kod kuće ili u vrtiću neće da jedu, ali i kako bi u krajnjem slučaju naučili da spreme neko jelo.

Za njegove emisije važi kao i za jelo - imaju okus, miris, boju i poseban šarm koji privlači široki auditorijum gledalaca iz svih krajeva Balkanskog poluostrva.

Govoreći o svojim kulinarskim počecima, kaže da nikada nije mogao ni da zamisli da će postati voditelj neke kulinarske emisije. U početku je smatrao da će se projekat održati godinu dana, a ove godine snima već sedmu sezonu.

Ovaj ga posao obavezuje i na jednu veoma bitnu stvar - stalno mora da uči i stiče nova znanja, pa nema mjesta za lijenost, koja nastaje s godinama života.

"Potičem iz ugostiteljske porodice i još kao klincu mi je taj svet bio jako interesantan. Nisam previše razmišljao, a video sam i da se od ovog posla može lepo živeti", pojašanjava Lepi Brka.

Sve čari kulinarstva upoznao je prvo radeći u jednom od ekskluzivnijih hotela u Beogradu - "Hajat", a zatim i na kruzeru, na kome je upoznao sve ljepote kuhinje.

Napisao je i knjigu "Trbuhom za duhom", a priprema i novi naslov, čiji se izlazak iz štampe odužio, jer, kako priznaje, nema vremena da ga dovrši.

lepi brka emisije trebinje (1)

To je, dodaje, možda i dobra stvar, jer je, u međuvremenu, došao do velikog broja novih recepata, koje će smjestiti među stranice nove knjige, što će, vjeruje, biti i te kako zanimljivo svim njenim čitaocima, za koje se nada da neće biti mali broj.

Emisije koje je snimio u Trebinju biće prikazivane po jedna u oktobru, novembru, decembru i januaru.

Sedam godina radi sa istom ekipom

lepi brka

Lepi Brka kaže da najviše cijeni to što već sedam godina radi sa istom ekipom, koja nije brojna, ali je efikasan tim bez čije pomoći ne bi bilo nijedne epizode popularnog "GastroNomada".

Iako hrana zauzima prvo mjesto, ali samo ona ne bi bila dovoljna za jednu uspješnu emisiju. Uvijek je interesantnije stvoriti cijelu sliku o jelu, a to se ne može bez priče o ljudima i predjelima gdje se hrana priprema i odakle potiče, pojasnio je Lepi Brka.

O GastroNomadu

Za slikovite gastronomske priče Lepog Brke ne postoje granice, a svakoj od njih daje i lični pečat. Kombinovanjem različitih ukusa, tradicija i kultura, upoznaje gledaoce i sa najzanimljivijim kulinarskim ritualima.

Poruka emisije je da svako može da kuva i da recepti sa pedigreom mogu naći put do trpeze, putujući duhom kuhinjske avanture.

Pored klasičnih kulinarskih emisija, Lepi Brka na kablovskom kanalu, u okviru programa "Najbolje iz Srbije", radi i reportaže sa manifestacija u vezi sa hranom.

lepi brka trebinje emisija