Pored porodica Vladislavić i Miloradović, o kojima smo ranije pisali, upoznaćemo vas sa još tri porodice, koje su ostavili duboke tragove u istoriji Rusije, a porijeklom su iz Hercegovine.

srpske porodice 6 Grb porodice Vojinović

Vojinovići su jedna od porodica hercegovačkog porijekla koja se ubraja među ruske plemićke porodice.

Vujo Vojinović živio je početkom 17. vijeka u Popovom polju. Njegovi sinovi su serdar Miloš Vujov Serdarević i Jovan Vujov Vojinović, katunski knez u Popovom polju, odakle su se u vrijeme Bečkog rata doselili oko 1690. u Herceg-Novi.

Vojinovići su koristili i prezimena Kneževići i Serdarevići. Sa sobom su doveli oko 100 porodica iz matične oblasti u Boku kotorsku.

Ova porodica je dala više istaknutih ličnosti u ruskoj imperiji. Među njima su bili i Admiral grof Marko Ivanović Vojnović koji je osnivač i prvi admiral ruske crnomorske flote, koji je odlikovan je ordenom Svetog Đorđa IV reda, ordenom Svetog Đorđa III reda, ordenom Svetog Vladimira IV reda, lukom Svete Ane 1. reda, komandantom Reda svetog Jovana Jerusalimskog.

U njegovu slavu nazvano je Grofovsko pristanište u Sevastopolju.

Godine 1786. postao je komandant luke i flote u Sevastopolju, dok je godinu dana poslije unaprijeđen u čin kontraadmirala. U rusko-turskom ratu od 1787. do 1791. godine, crnomorska eksadra na čelu sa Markom Vojnovićem pobijedila je tursku flotu.

srpske porodice 6 Ivan Ajvazovski: Česmenska bitka (1848). Ajvazovski je na ovom platnu predstavio jednu od glavnih bitaka Prve arhipelaške ekspedicije (1769-74), u kojoj se Marko Vojnovič proslavio kao kapetan broda „Auza“.

Iz ove porodice potiču i grof Ivan Vasiljevič Vojinovič - kontraadmiral ruske flote i vitez ordena Svetog Đorđa (rođen u Herceg-Novom u 18. vijeku, umro u Trstu 1791.), grof Aleksandar Vasiljevič Vojinovič - ruski konjički general, grof Georgij Vasiljevič Vojinovič - major ruske armije, grof Nikolaj Dimitrijevič Vojinovič - kapetan II ranga ruske flote, vitez ordena Svetog Đorđa IV stepena i Ordena Svete Ane III stepena, kao i poznati ruski pisac Vladimir Nikolajevič Vojinovič (rođen 1932. godine).

Vojinovići su smatrali da vode porijeklo od srednjovjekovnih Vojinovića, što ne može da se potkrijepi pouzdanim istorijskim podacima.

srpske porodice 6 Vladimir Putin predaje državnu nagradu Vladimiru Vojnoviču, potomku Marka Vojnoviča (12. jun 2001.)

Ivelići (Iveliči) su ruska grofovska porodica srpskog porijekla. Oni potiču iz Risna u Boki kotorskoj. Preci ove porodice doseljeni su u Risan „iz pogranične Hercegovine“ (iz krajeva Hercegovine koji su susjedni Boki kotorskoj).

Njihovo naseljavanje u Risan odigralo se tokom 17. vijeka. Petrova baba Jefimija je bila rodom od Vladislavića. To bi bila i moguća veza za odlazak Jefimijinih sinova u Rusiju.

Najpoznatiji iz ove porodice bio je Petar Ivanov Ivelić.

srpske porodice 6 Petar Ivanov Ivelić

Naime, Petar je jedan od petorice Ivelića koji su postali generali.

Petar Ivanovič Ivelič, poznat i kao „Ivelič II“, bio je rođen 1772. godine. Bio je grof, a general–major postao je tokom 1808. godine. Jedan je od deset generala srpskog porijekla koji su učestvovali u Borodinskoj bitci.

Komandovao je najprije Prvom, a onda Drugom brigadom 17. pješadijske divizije. Učestvovao je u bitkama pod Vitebskom, Smolenskom i Borodinom. Ranjen je u Borodinskoj bitki, ali je ozdravio i nakon kraćeg odmora vraćen je u jedinici. Dobitnik je ordena Ane I i II stepena i ordena Svetog Vladimira 3. stepena i Medalje iz 1812. godine.

Vojnu službu napustio je je 5. decembra 1816. godine.

Dobio je titulu grofa 1825. godine.

Iz ove porodice bio je i Marko Konstantinovič Ivelič, koji je poznat i kao „Ivelić I“. On je bio rođen 1740. godine. Bio je grof, general–lajtant, kao i jedan od senatora ruske imperije. Marko Konstantinovič Ivelič bio je i vitez ordena Svetog Georgija.

Nije poznata godina rođenja Ivana Konstantinoviča Iveliča, odnosno „Iveliča III“.

Među vitezovima ruskog imperatorskog vojnog Ordena Svetog Georgija bio je i potpukovnik Semjon (Simeon) Ivelič, koji je nesumnjivo bio član ove porodice.

srpske porodice 6 Grb porodice Ivelić

Ova grofovska familija pominje se u V djelu Rodoslovne knjige Vladimirske gubernije. Njen grb, tačnije grb grofa Nikolaja Iveliča, prezentovan je u okviru XIII knjige Opšteg grbovnika ruske imperije, na listu 11.78.

I porodica Šević je porijeklom iz Hercegovine.

srpske porodice rusija 3 Grb porodice Šević

Ovaj rod zaista vodi najdalje porijeklo iz Hercegovine, kao što se navodi u Opštem grbovniku ruske imperije. Njihova specifična krsna slava, Lučindan, takođe ide u prilog hercegovačkom porijeklu ovog roda.

Među ruskim plemstvom postoji i druga porodica Ševića (Ševiča), koja je navodno drugačijeg porijekla.

Ove porodice imale su više istaknutih članova, među kojima je bio i Ivan Jegorovič Ševič - stariji ruski general-poručnik iz 18. vijeka. Karijeru je započeo kao pripadnik tzv. Srpske milicije u habsburškoj vojnoj krajini na području Pomorišja, te je napredovao do čina potpukovnika.

Kada je oko godine 1750. postalo jasno da će Srpska milicija biti ukinuta, odnosno izgubiti dio dotadašnjih privilegija, Šević se zajedno s dijelom sljedbenika preslio u Rusiju gdje se stavio u službu tamošnjih vlasti.

Godine 1752. je vodio drugu grupu doseljenika iz Pomorišja, Potisja i Slavonije te ih doveo na područje tadašnjeg ruskog rarstva u današnjoj Ukrajini. Oni su se 1753. naselili na području koje je dobilo ime Slavenosrbija, a Šević je od ruskih vlasti dobio čin generala.

srpske porodice 6

Slavenosrbija je ukinuta nakon njegove smrti, ali su brojni Ševićevi potomci ostvarili istaknute karijere u ruskoj carskoj vojsci. Šević se pojavljuje kao lik u romanu "Seobe" srpskog pisca Miloša Crnjanskog.

Godine 2014. je u toku rata na istoku Ukrajine po njemu prozvan odred "Jovan Šević", odnosno paravojna formacija srpskih nacionalističkih dobrovoljaca koja se bori na strani proruskih snaga iz takozvane Novorusije.

Istaknuti članovi ove porodice su bili i Ivan Jegorovič Ševič - mlađi general lajtant i vitez ordena Svetog Georija, Mihail Nikolajevič Ševič general-lajtant i komandir Carskog sela (1805 – 1870), Ivan Jegorovič Ševič - guverner Kaljuške i Litlandijske gubernije (različit od prethodne dvojice imenjaka, 1838 – 1912), Dimitrij Jegorovič Ševič ruski diplomat (1839 – 1906) i Georgij Ivanovič Ševič ruski general (1871 – 1966. godine).

I ovo bi mogao da bude jedan od motiva za privlačenje ruskih turista u Trebinje i Hercegovinu.