Na Investicionoj konferenciji, koja u petak počinje u Trebinju, biće prezentovano šta grad posjeduje, šta nudi i šta je u planu da se uraditi u narednom periodu, kazao je danas zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić.

investiciona konferencija najava

On je istakao da će potencijalnim investitorima biti predstavljeni i planovi u narednih 15 godina, čime će se dati mogućnost većeg izbora projekata koji su bitni za našu lokalnu sredinu.

"Bitno je istaći da smo se tokom pripreme Investicione konferencije oslanjali na sopstvene resurse, ali da je bila neizostavna podrška vlasti Republike Srpske i Srbije", naveo je Ćurić, dodajući da bi uspješnom realizacijom i dogovorima na konferenciji trebao biti riješen i dugogodišnji problem nezaposlenosti u gradu.

Konferencija će biti podijeljena u četiri panel diskusije i to - infrastrukturne projkte, privredu i poljoprivredu, turizam, zakonodavno-pravne povlastice ulaganja u realna radna mjesta sa prekograničnom saradnjom.

Navedeno je i da će predstavnici grada predstaviti i najznačajnije infrastrukturne projekte, poput izgradnje zapadne i istočne obilaznice, prečišćivača otpadnih voda, III faze izgradnje sistema navodnjavanja i vodosnabdijevanja grada.

Biće predstavljen i zoning plan "Novo Trebinje", kao ekonomska zona, koja će biti jedinstvena na ovom području, a koja treba da bude u potpunosti opremljena u narednih 15 godina.

Ipak, u Gradskoj upravi kažu da će realizacija svih projekata zavisiti prvenstveno od zainteresovanosti investitora, pa se nadaju da će Investiciona konferencija ponuditi najbolja rješenja i dogovore sa potencijalnim ulagačima.

Na konferenciji će prisustvovati investitori iz regiona i Evrope, kao i predstavnici izvršne vlasti Republike Srpske predvođeni predsjednikom Miloradom Dodikom, premijerom Željkom Cvijanović i ministrima u Vladi Republike Srpske.

Investiciona konferencija će biti održana u petak i subotu u Kulturnom centru u Trebinju.