Investiciona konferencija u Trebinju okupiće investitore kako iz Republike Srpske i regiona, tako i iz svijeta, kojima će biti predstavljeni infrastrukturni, poljoprivredni i turistički potencijali našeg grada, kao i zakonodavno-pravne pogodnosti ulaganja u realna radna mjesta.

investiciona konferencija trebinje maj 2017-min

Konferencija počinje 26. maja i to obraćanjem gradonačelnika Luke Petrovića, nakon čega će biti prikazan promotivni video "Zbog čega je Trebinje plodno tlo za vaše investicije", te održane tri panel diskusije.

U okviru prve panel diskusije - "Infrastruktura i investicije" učesnicima konferencije biće predstavljena prostorno-planska dokumentacija grada, saobraćajna i komunalna infrastruktura, te energetska i komunikacijska slika grada.

Govoriće se i o ekonomskim zonama grada - zoning planovima "Novo Trebinje" i "Aleksina Međa - Podgljivlje", poslovnoj zoni "Volujac", stambeno-poslovnom i sportsko-rekreativnom kompleksu "Otok".

Prva panel diskusija obuhvata i prezentacije "Grada Sunca", "Grada na Crkvini", golf terena, istočne i zapadne obilaznice oko grada, aerodroma Zupci, zatvorenog olimpijskog bazena, fabrike pitke vode.

U okviru ovog panela govoriće načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo, Miljana Vujačić, doc. dr Vladimir Parežanin sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i inženjer Vedran Furtula.

Moderator prve panel diskusije biće dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić.

"Privreda i poljoprivreda" - naziv je druge panel diskusije u okviru koje će biti predstavljeni osnovni pokazatelji poslovanja privrede grada Trebinja i privredni potencijali - energetika, metalno-prerađivačka i tekstilna industrija.

Učesnici će biti upoznati i sa raspoloživim poljoprivrednim zemljištem, navodanjavanjem na području grada i podršci i pogodnostima ulaganja u poljoprivredu.

investiciona konferencija logo

Tokom druge panel diskusije govoriće finansijski direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" dr Blagoje Šupić, direktor "Svislajon Industrije alata" Branka Ratković, direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina i direktor Područne privredne komore RS Veselin Savić.

Moderator ove panel diskusije biće mr Zdravko Miovčić, direktor agencije za razvoj preduzeća "Eda" iz Banjaluke.

U okviru treće panel diskusije - "Turizam", ujedno i posljednje prvog dana Investicione konferencije, govoriće se o turističkim simbolima grada, vjerskom i sportskom turizmu, kulturi i tradiciji, ugostiteljstvu i gastro ponudi.

Biće predstavljeni i projekti revitalizacije Starog Grada, izgradnje istraživačko-naučne jedinice u Zgonjevu, turističke destinacije "Ubla".

Ove teme predstaviće direktor Turističke organizacije grada Trebinja Marko Radić, Ivana Novaković i predsjednik Skupštine grada dr Dragoslav Banjak.

Moderator će biti dr Aleksandar Đurić.

investiciona konferencija trebinje

U subotu, 27. maja, biće priređena posljednja, četvrta panel diskusija o temi "Zakonodavno-pravne pogodnosti" na kojoj će se govoriti o registraciji preduzeća, postupku dodjele koncesija i registracije kazina, zapošljavanju stranih državljana.

Biće riječi i o urbanističkim uslovima, programu podrške Grada Trebinja, ljudskim i ostalim resursima, troškovima poslovanja, zaštiti investitora.

U okviru ove panel diskusije poseban akcenat će biti stavljen na prekograničnu saradnju.

Učesnici panela biće direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Dražen Bošković, Željka Ružić, Dragan Popović, Slobodan Vulešević i Alisa Aliti Vlašić.

Moderator će biti Sanja Miovčić.

Za učesnike konferencije će nakon ove panel diskusije biti priređeno panoramsko razgledanje grada.

Investiciona konferencija biće održana u Kulturnom centru u Trebinju.

U susret ovom događaju, koji organizuje Gradska uprava, napravljen je i veb sajt "investintrebinje.com", na kome svi potencijalni investitori imaju priliku da se upoznaju sa benefitima ulaganja u naš grad, uslovima za ostvarivanje biznis ideja, te da pogledaju katalog dostupnih projekata koji će biti realizovani u narednom četvorogodišnjem periodu.

Na sajtu se potencijalni investitori mogu upoznati i o geografskim karakteristikama Trebinja, ovdašnjoj klimi, te o prirodnim uslovima i blizini jedinstvenog evropskog tržišta koje se od Trebinja nalazi na svega 20-ak kilometara.

Zainteresovani investitori imaju priliku da putem sajta ostave svoje kontakt informacije, te opišu na koji način žele da ulažu u Trebinje, odnosno zatraže da im se dostave informacije za koje smatraju da su potrebne za razvijanje njihovog biznisa.