Organizacija „Reporteri bez granica” objavila je danas Indeks slobode medija u svijetu 2017, u kojem upozorava da sloboda medija nikada nije bila ugroženija nego što je danas, a Bosna i Hercegovina je na toj listi na 65. mjestu od ukupno 180 zemalja rangiranih po stepenu slobode medija.

novine bih

U regionu je Srbija na 66. mjestu, Crna Gora je isto rangirana kao i prošle godine, odnosno na 106. mjestu, Kosovo koje je razmatrano zasebno je na 82. mjestu, a Hrvatska je na najnovijoj listi opala za 11 mjesta i sada je na 74. mjestu.

Iz regionalnog prosjeka iskače Slovenija, sa 37. pozicijom.

U izvještaju se ocjenjuje da je, na globalnom planu, u zemljama EU i Balkana sloboda medija i dalje najveća, mada je regionalni pokazatelj ukupnog nivoa prisila i kršenja slobode medija zabilježio najveći porast u protekloj godini - za 3,8 odsto.

Skoro dvije trećine zemalja, međutim, zabilježilo je pogoršanje situacije kad je riječ o slobodi medija, dok je izvjestan broj zemlja u kojima je stanje bilo dobro ili prilično dobro - opao na listi za više od dva procenta.

„Brzina kojom se demokratije približavaju kritičnoj tački je alarmantna za sve one koji shvataju da, ako sloboda medija nije obezbijeđena, onda nijedna od drugih sloboda ne može biti garantovana”, rekao je generalni sekretar „Reportera bez granica” Kristof Deloar.

Nastupilo je doba „post-istine, propagande i gušenja sloboda - pogotovu u demokratijama”, zaključuje ova organizacija.

Prvo mjesto na Indeksu 2017, s najvećim stepenom slobode medija, zauzela je Norveška, preuzevši tu poziciju od susjedne Finske koja je šest godina bila prva, dok je na dnu najnovije liste, kao 180-ta, Severna Koreja.

Najveće poboljšanje bilježi Italija, koja je na listi napredovala za 25 mjesta i sada je 52. a najveći pad od 17 mjesta registrovala je Nikaragva.

 

„Sloboda medija je potkopana pojačanom kontrolom i porastom broja autoritarnih moćnika širom svijeta”, navode „Reporteri bez granica”.

Ta organizacija upozorava i da je sloboda medija u opasnosti ili u „veoma opasnoj situaciji” u 72 zemlje među kojima su Rusija, Indija i Kina, i ocjenjuje da su „napadi na medije postali uobičajeni”.

U izvještaju su izražene oštre kritike prema Poljskoj i Mađarskoj kad je riječ o stanju slobode medija, dok je Turska opisana kao „najveća tamnica za medijske profesionalce”.

Kina, Turkmenistan i Sirija - koja se inače smatra najpogubnijom zemljom po novinare - nalaze se među posljednjih pet zemalja na listi.