Povodom Međunarodnog dana kosmonautike, odnosno prvog čovjekovog polijetanja u svemir, u Kulturnom centru u Trebinju održana je manifestacija “Jurijeva noć”.

jurij gagarin

Ona se po drugi put održava u Trebinju i po tome je grad podno Leotara specifičan ne samo u Republici Srpskoj, već i šire.

Noć je posvećena ruskom kosmonautu Juriju Gagarinu koji je 12. aprila 1961. godine poletio u kosmos sa kosmičkim brodom “Vostok 1” i nakon leta u trajanju od 108 minuta spustio se bezbjedno na Zemlju.

U okviru ove manifestacije, otvorena je i izložba 56 dječijih radova, koliko je godina od Gagarinovog polijetanja u kosmos.

jurijeva noc

Nakon otvaranja izložbe prisutni su pogledali ruski film iz 2013. godine “Gagarin-prvi u kosmosu”, koji govori o trenucima leta i o njegovim sjećanjima na mladost.

Poslje projekcije filma, zainteresovani su na terasi Kulturnog centra posmatrali nebo teleskopom.

U ime Društva prijatelja Rusije i Književnog udruženja "Susret" prisutne je pozdravila profesor srpskog jezika i književnosti Milana Babić.

Odlazak Jurija Gagarina u kosmos je epohalan događaj kao i način na koji je odabran, kako je poletio kao i atmosfera u Rusiji, rekla je Babić.

"To je jedna svjetska i kosmička pobjeda SSSR-a i od 1968. ovaj praznik se slavi u svijetu", rekla je Milana Babić.