U današnje vrijeme svaka ozbiljna turistička destinacija trudi se da u što većem broju privuče turiste iz Rusije. Svi se slažu da Rusi, pored Kineza, troše najviše sume novca od svih turista.

trebinje i rusi

U Budvi konobar u restoranu "Mornar" kaže da mu više vrijede tri stola Rusa od pune kafane Nijemaca ili Engleza. Shodno ovome, jasno je da je u velikom interesu Trebinja da posebnu pažnju posveti ruskom turističkom tržištu.

Kada govorimo o ovoj temi, valja napomenuti da ovu, niti bilo koju drugu akciju, ne može da ostvari samo jedna organizacija, recimo Turistička organizacija Trebinja. Bez sadejstva svih u Trebinju, i šire, koji mogu da pomognu, svaku akciju je teško realizovati.

U ovome bi svakako trebalo da učestvuju gradska uprava Trebinja, crkva, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva, Turistička organizacija Trebinja, kao i istaknuti pojedinci koji su cijenjeni u Rusiji (Emir Kusturica, Ivana Žigon i drugi).

Imajući u vidu da Rusi poštuju svoju istoriju, veliki su vjernici, vole toplije krajeve, a vole i srpski narod i smatraju ga bratskim, predlažemo sljedeće:

Za potrebe ruskog tržišta uraditi poseban katalog, kao i poseban dio na sajtu Turističke organizacije Trebinja.

Tu bi svakako trebalo istaći veliki broj sunčanih dana, kao i to da je Trebinje najjužniji srpski grad sa blagorodnom mediteranskom klimom. Zatim, sve prirodne ljepote Trebinja i okoline, blizinu velikih turističkih centara - Dubrovnika, Budve, Mostara… Da su već počele investicije Rusa u Trebinju (Jazina, privatne kuće…), te da se planira izgradnja ruskog kulturnog centra.

Rusi su veliki vjernici pa je potrebno isticati i pravoslavne vjerske objekte i njihovu starinu, kao i pećinu Svetog Pavla, a posebno boravak Rusa-monaha u manastiru Duži. Isticati i da je Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški rodom iz našeg kraja, te da se obje odrednice iza njegovog imena nalaze u okolini Trebinja.

Sveti Vasilije je izuzetno poštovan u RPC, kao i Sveti Sava čija je Hercegovina djedovina.

Obnavljamo prijedlog da se u Trebinju kao centru istočne Hercegovine podignu i spomenici slavnim Hercegovcima koji su u Rusiji ostavili duboki trag.

Sigurni smo da je u saradnji sa ambasadom Rusije moguće ove spomenike dobiti besplatno, kao što je Beograd dobio spomenik cara Nikolaja II Romanova.

Samo postavljanje ovih spomenika sigurno bi objavili ruski mediji. Tako bi veliki broj Rusa saznao za Trebinje, ali i uvidio da Trebinjci poštuju i vole Rusiju, te da su kod nas uvijek kao braća dobro došli i da im nikada nećemo uvesti sankcije, kao neki naši susjedi.

Predlažemo da se podignu spomenici, na primjer, Mihailu Miloradoviću, Savi Vladislaviću.

A koliko je Miloradović cijenjen u Rusiji govori i sljedeće: 2012. godine u čast dvjestogodišnjice Prvog otadžbinskog rata, Centralna banka Ruske federacije je iskovala 16 srebrnjaka sa likovima heroja i vojskovođa. Među njima je bio i lik Mihaila Miloradovića.

Opširnije o Mihailu Miloradoviću pročitajte OVDJE.

mihailo miloradovic spomenik sankt peterburg

rusi trebinje (4)

Naravno, i spomenik Savi Vladislaviću. Neki će reći, pa on je Gačanin. Pa zar je Njegoš iz Trebinja, ili Karađorđe iz Beograda. Trebinje je centar srpske Hercegovine i kao takvo trebalo bi da bude posvećeno svim slavnim Hercegovcima.

rusi trebinje (4)

Razmisliti i o spomeniku generalu Kutuzovu, za koga postoji pretpostavka da je porijeklom iz Popovog polja.

Opširnije o tome pročitajte OVDJE.

Jedna od ideja bi bila i da se dio sadašnje ulice Vuka Karadžića, od korzoa do Fonda PIO, preimenuje u ulicu Aleksandra Nevskog.

rusi trebinje (4)

Po anketi koja ja sprovedena u Rusiji, Sveti Aleksandar Nevski je izglasan za najznačajnijeg Rusa ikada. A potencijalni ruski turisti bi ovo visoko cijenili.

Ne bi bilo bez značaja da se negdje u Trebinju ili okolini poklone placevi za izgradnju kuća recimo slavnom ruskom režiseru i velikom prijatelju Srba Nikiti Mihalkovu, potomku Save Vladislavića i još nekoim Rusima po preporuci Emira Kusturice.

To zaista ništa ne bi koštalo, a donijelo bi Trebinju značajan marketinški poen u Rusiji. Vjerujemo da bi se tada i drugi bogati Rusi odlučili za izgradnju kuća u našem kraju. Naravno, uz isticanje da im Hercegovci nikada neće okrenuti leđa, i da su ovdje uvijek svoji na svome, među braćom.

Ovo je samo novinski članak, koji zahtijeva ograničen prostor. O ovim idejama i načinu kako se one mogu realizovati može se i mora duže razgovarati, a svaka ideja detaljno razraditi.