Iako je njegov lik ovjekovječio i brojnim generacijama približio ruski književnik Lav Tolstoj u romanu "Rat i mir", čuveni ruski general Mihail Ilarionovič Kutuzov do danas ostaje nepoznanica, barem kada je u pitanju njegovo porijeklo.

general kutuzov trebinjac

Postoji i tvrdnja da je njegovo porijeklo hercegovačko, a tome idu u prilog istraživanja publiciste Branka Perovanovića, koji je, kao počasni ambasador UNICEF-a, o tome imao solidne izvore, a koji su podstakli i njegove saradnike da se ozbiljno pozabave ovom temom za koju sve češće tvrde "da će svjetske enciklopedije biti prinuđene da mijenjaju osnovne podatke o feldmaršalu ruske vojske, najčuvenijem svjetskom vojskovođi iz doba krvavog rata sa Napoleonovim trupama".

PRIKUPLJANJE DOKAZA

Njegove tvrdnje da jedan od najvećih vojskovođa potiče iz Poljica Popova, u trebinjskoj opštini, a koje je imao namjeru obrazložiti u knjizi, u čemu su ga spriječile bolest i smrt, nastavio je dokazivati njegov kolega i prijatelj Dragan Miš, Trebinjac, koji živi i radi u Herceg Novom.

Ovaj publicista, koji važi i za svojevrsnu "hodajuću" enciklopediju sporta, a pri tome je i strasni zaljubljenik u istoriju zavičajnog hercegovačkog i crnogorskog podneblja, kaže da sve činjenice koje je on istražio namjerava prenijeti u knjigu.

"U pitanju je, u stvari, knjiga sa istorijskom podlogom i tiče se cijele Hercegovine, odnosno trebinjskog kraja, a najviše slavnog ruskog vojskovođe Mihaila Ilarionoviča Kutuzova, koji potiče od popovopoljske porodice Kuduz, ali i svetog Vasilija Ostroškog i naučnika Ruđera Boškovića", priča nam Miš.

Iako pouzdani pisani podaci o tome ne postoje, predanje govori da su negdje u drugoj polovini 18. vijeka izbili sukobi između porodice Kuduz i njihovih susjeda, gdje je najmlađi Kuduz (Mihailo), budući da ga je majka zaklela da se ne sveti, otišao u svijet uz obećanje da je više nikada neće vidjeti.

 O ovim događajima nema potvrde ni u crkvenim knjigama, niti u arhivima koji se u burnom hercegovačkom podneblju nisu ni mogli sačuvati.

GENERALOVI POTOMCI

Miš i sam kaže da nijedna svjetska enciklopedija, nijedan dokument, nijedna crkva, niti arhiv u svijetu nemaju podataka o generalovom rođenju, ali su dokaz upravo generalovi potomci i porodica koja je sve donedavno obilazila ove krajeve u potrazi za korijenima.

"Tačno je da ni dubrovački, ni bečki arhiv nemaju ove podatke, ali sam ja imao kontakt s Anom Kutuzovom, nasljednicom čuvenog generala, koja je boravila i u Mostaru, tražeći svoje rođake", priča nam Miš.

Navodi da se sa Kutuzovom upoznao preko rođaka iz Mostara, pa su mu oni upriličili i susret 1997. godine u Beogradu, gdje su razgovarali dva dana i gdje je on ustanovio brojne podudarnosti njene priče sa svojim izvorima.
Dragan Miš kaže da je njegov pokojni prijatelj imao i poduži spisak porodica Kutuzov, s kojima je namjeravao da razgovara, da je želio istraživati i u Šleziji, nekadašnjoj Pruskoj, a danas Poljskoj, gdje je inače vječno počivalište slavnog vojskovođe, budući da njegove zemne ostatke Rusi nikada nisu prenijeli, s obzirom na to da nije bio miljenik ruskog cara Aleksandra Prvog.

Miš kaže da će i navodni rođaci biti obuhvaćeni njegovom knjigom, u kojoj će se, osim Kutuzova, naći i slavni naučnik Ruđer Bošković, čije se srpsko porijeklo iz sela Orahov Do pouzdano zna.

BOJNA POLJA

Prema dostupnoj biografiji, general Mihail Ilarionovič Kutuzov rođen je 7. septembra 1745, a već sa 19 godina ratovao je protiv Poljaka, zatim u Rusko-turskom ratu 1768-1774, gdje je u bici kod Šumija (sada Kutuzovska) izgubio oko. Brzo napredujući u službi, u predvečerje Napoleonovog prodora na istok, prvo je bio generalni guverner Litve, zatim vojni guverner Petrograda, ali je položaj napustio zbog neslaganja s ruskim carem. No, kad je Napoleon krenuo na Rusiju, u kritičnoj situaciji general Kutuzov je imenovan za vrhovnog komandanta ruske vojske.