Mozaici RISTA MISITE krase crkve i manastire (VIDEO)

Izvor: rtrs.tv Foto: rtrs.tv
TREBINJELIVE 22. 02. 2017. - 8:43h

Hercegovina živi na kamenu, i od kamena. Zato i ne čudi što ima najbolje klesare, vajare, mozaičare. Ipak, malobrojni čuvaju tradiciju. Јedan od njih je Trebinjac, Risto Misita, čiji mozaici krase crkve i manastire.

Risto misita

Risto od gena i božijeg dara, nije mogao pobjeći i zato ne čudi što je već sa šest godina počeo da slaže prve kamenčiće, da pravi i sklapa različite oblike i predmete.

Od djeda je naslijedio ime i sklonost za rad sa kamenom. Spretnost u rukama, osjećaj i umijeće da se od hiljada milimetarskih kamenčića sklopi slika su, ističe, božiji dar.

„Da stvarno živiš i voliš to štto radiš da je jače pod mene, stvarno je jače od mene, samo krene, kad se radi mozaik prvo se odrede boje i poredaju, ja ne, ja i prije toga već vidim mozaik, i prije nego što sam odredio materijal i ruka sama krene“, kaže Misita.

Od alata koristi tek nekoliko kliješta, čekića i pinceta, a materijal isključivo- kamen. Savršen sklad oblika, tonova i boja Risto postiže uklapajući različite vrste kamena- od bilećkog, onog sa Morina,kao i prilepskog, italijanskog, pakistanskog- kojim je posebno fasciniran.

Od tehnika najdraža mu je ranohrišćanska, jer se njome dobija „živa“ slika.

„Mozaik je najstarija i najzahtjevnija tehnika koja uključuje majstorstvo, umjentičko i likovno umijeće, ako nema jedno od to troje ne valja“, ističe on.

Bez preciznosti, strpljenja, vjere i molitve, ne bi bilo ni umjetničkog rada i stvaranja, ističe Risto.

Osim mozaika, bavi se klesarstvom i vajarstvom. Posebno su mu značajni čiraci za časnu trpezu Manastira Kosijerevo, ali i porodično kandilo, koje je napravio od pakistanskog kamena.

Kao vrstan muzičar, pravi i posebnu gitaru- naravno od kamena. Da bude vječna, kao i sve što je dosad od kamena nastalo.

TAGOVI:

Komentari

Bravo kralju! Svaka ti cast!

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja