O porijeklu imena Trebinje postoje čak tri teorije koje zastupaju različiti autori. Kako je naš grad, po ovim teorijama, dobio ime saznaćete u tekstu ispod.

trebinje i stara fotografija

Prva teorija kaže da se Trebinje prvi put spominje u X vijeku kod Konstantina Porfirogenita pod nazivom Tribunia, iz čega je izveden naziv Travunija.

Naziv Tribunia potiče od rimske riječi „tribunus” – vojni zapovjednik (tribunus militum ili tribunes cohortium).

Prvi put ime “Trebinje”, u nekoj od knjiga, pominje se 1711. godine kod izaslanika ruskog cara Petra - Mihaila Miloradovića, koji je imenovao kuće i dućane u doba Osman-paše Resulbegovića.

Istine radi, Trebinje se na kartama spominje i nekoliko vijekova ranije.

Druga teorija

Sebastiano Dolci (1699-1777) Dubrovčanin, u naučnom radu “De Illiricae linguae vetustate et amplitudine”, u prevodu “ O starosti i rasprostranjenosti “ilirskog” jezika, pominje i Trebinje.

Djelo je 1754. godina štampano u Veneciji. On tvrdi da je jezik “Ilira” bio ništa drugo nego slovenski, srpski.

Pošto smo o jeziku “Ilira” već pisali (članak možete pročitati OVDJE), na tome se nećemo zadržavati.

Među prvim primjerima tog najstarijeg “ilirskog” jezika, Dolci uz neke izraze o kojima bi trebalo dati duža objašnjenja, navodi i deformisani naziv naselja Terbunie, pa kaže:

“Terbuniae pricipes simper Serbiae principi parebant… - 'Gospodari Trebinja uvijek su se pokoravali gospodaru Srbije'…”

Ovdje je objašnjenje zatim prošireno sljedećim: “… To mjesto na slovenskom jeziku znači utvrđen…”, jer je “ilirski” “Tvardinje”, što je, možda, sam Dolci preuredio zbog izgovora, budući da korijen tog naziva “tvrd”, dakle, prvobitni “ilirski” naziv bi bio “Tvrdinje” (tvrdi, utvrđeni grad).

Treća teorija

Trebinje je dobilo ime po trebištima, odnosno po glagolu trijebiti.

Trebište je svetilište, žrtveno mjesto, na kome su stari Srbi-pagani prinosili trebe (žrtve) svojim bogovima.

Drugo značenje kaže da je Trebinje – ono što je istrebljeno, raščišćeno, gdje je raskrčena zemlja, i napravljeno obradivo zemljište i prostor za život.

Vama prepuštamo da se opredijelite koja je teorija najbliža istini, a svoje mišljenje možete da izrazite i kroz komentar ispod teksta.