Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije ocijenio je kao veoma uspješan Četvrti simposion "Teologija u javnoj sferi" koji je održan u Trebinju, a na kome su eminentni teolozi i naučnici imali priliku da govore o Bogu na teološki i filozofski način.

Vladika Grigorije

Obraćajući se nakon završetka zvaničnog dijela simposiona, vladika Grigorije je istakao da su tokom prethodna tri dana posjetioci mogli da čuju nadahnuta i inspirativna predavanja, zanimljiva mišljenja i razmišljanja, ali i pitanja posjetilaca.

On je rekao da je simposion za četiri godine postojanja u Trebinje unio dosta topline i entuzijazma i "kao sunce među tamnim oblacima" rastjerao učmalost i letargiju koje se svi plaše.

Vladika Grigorije je zahvalio svima koji su pružali bezrezervnu podršku simposionu, a posebnu zahvalnost uputio je Centru za filozofiju i teologiju Trebinje pri Eparhiji, te prvenstveno profesorima Vladanu Perišiću, Bogoljubu Šijakoviću, Andreju Jeftiću i Marku Vilotiću i ostalima koji su danonoćno radili da ovaj skup protekne veličanstveno.

Na ovogodišnjem simposionu veliki broj posjetilaca imao je priliku da čuje različita razmišljanja o temama "Sabornosti i jedinstvo crkve u 21. vijeku", "Evropa na raskršću: kriza i budućnost evropskog identiteta", "Strah i sloboda", te predavanje jednog od najvećih živih teologa današnjice iz Grčke Pantelisa Kalitzidisa na temu "Pravoslavlje i moderno doba".

Organizovana je i promocija knjige "Patrologija" /1. i 2. sveska umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija/, te odigrana predstava "Sedam" o dramatičnoj sudbini odvažnih žena i iz sedam država i njihovoj borbi za ljudska prava.

Skupu su prisustvovali i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, umirovljeni vladika Atanasije, vladika frankfurtski i cijele NJemačke Sergije, biskup dubrovački Mate Uzunović, muftija mostarski Selim Dedović, te mnogobrojni ugledni teolozi i naučnici.

Simposion "Teologija u javnoj sferi" biće svečano zaključen danas evharistijskim slavljem u trebinjskom Sabornom hramu koje počinje od 9.00 časova.