Svetom arhijerejskom liturgojom koju su u Sabornom hramu u Trebinju služili Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni vladika Atanasije, uz sasluženje sveštenstva, danas je završen Četvrti simposion "Teologija u javnoj sferi".

liturgija vladika grigorije simposion

U Sabornom hramu veliki broj vjernika se okupio da sa gostima koji su prethodnih dana prisustvovali simposionu, proslave današnji praznik Sveta Tri Jerarha, koji se praznuje zajednički u slavu svetitelja Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Vladika Grigorije okupljenim vjernicima zahvalio je za ljubav prema Bogu, "ljubav prema onome koji je pokazao takvu ljubav da je i Sina svoga jedinorodnoga dao da niko ne pogine, nego da ima život vječni".

"Zbog te ljubavi Božije mi smo prizvani danas u ovaj sveti hram i tom ljubavi Božijom živjeli su i disali Sveta Tri Jerarha koja danas slavimo, tom ljubavlju prizvani došli su nam u goste ljudi ovih dana na simposion koji se danas završava na najljepši i najveličanstveniji način, svetim pričešćem i učešćem našim u Carstvu nebeskom", rekao je vladika Grigorije.

Blagosloveći sve prisutne, vladika im je poručio da se raduju i vesele velikom daru Božijem, daru Njegove ljubavi i daru našeg spasenja.

U protekla četiri dana simposion, koji se u Trebinju održava četvrti put, pod nazivom "Teologija u javnoj sferi" okupio je veliki broj teologa i naučnika koji su o Bogu govorili na teološki i filozofski način.

Organizator skupa je Centar za filozofiju i teologiju Trebinje, koji djeluje pri Eparhiji zahumsko hercegovačkoj i primorskoj.