U Trebinju je večeras predstavljena "Patrologija" umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija - dvije knjige koje izučavaju istoriju velikih hrišćanskih otaca i pisaca od najranijih vremena.

knjiga patrologija vladika atanasija

Profesor patrologije na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu Zdravko Jovanović kaže da je riječ o revidiranim i dopunjenim izdanjima koja, obogaćuju teološku misao Srpske pravoslavne crkve.

"Knjige imaju i ogromnu relevantnost za najširi duhovni i kulturološki kontekst koji prevazilazi striktno teološke sfere", rekao je Jovanović i dodao da je značajno da se na minfestaciji kakva je simpozijum "Teologija u javnoj sferi" prezentuje "Patrologija", koja je prema sadržaju, studioznosti i obimu neuporediva sa bilo čim što se do sada pojavilo na srpskoj kulturnoj sceni.

On je istakao da će, na radost čitalaca, episkop Atanasije nastaviti da piše treći i četvrti dio "Patrologije", te precizirao da će treći obuhvatati istočne oce, od Sabora u Halkidonu 451. godine do Svetog Fotija Velikog, a četvrti dio latinske oce - od prvog Vaseljenskog sabora do Velikog raskola 1054. godine.

"Ne sumnjamo da će vladika Atanasije podjednako studiozno pristupiti i ovim tomovima i nadamo se da će ga poslužito dobro zdravlje, a snage i inspiracije mu, sigurni smo, ponestati neće", istakao je Jovanović.

Sutra, trećeg dana simpozijuma, od 10.30 do 12.30 časova u Centru za kulturu biće održana panel-diskusija "Mjesto i uloga žene u crkvi i društvu", a od 17.00 časova predavanje grčkog teologa Pantelisa Kalaicidisa o temi "Pravoslavlje i moderno doba".