Izbori u Francuskoj koji su zakazani za april, odnosno maj mjesec i odluke buduće američke administracije imaće presudan uticaj na Evropu, prvenstveno na liberalnu koncepciju Evropske unije, koja će na osnovu toga na raskrsnici puteva krenuti ka krizi ili budućnosti.

teologija u javnoj sferi vuk jeremic trebinje (1)

Poručeno je ovo večeras sa panel diskusije "Evropa na raskršću: kriza i budućnost evropskog identiteta", u okviru 4. simpozijuma "Teologija u javnoj sferi", koji organizuje Centar za filosofiju i bogoslovlje, pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

Na ovu temu u Kulturnom centru u Trebinju večeras su govorili predsjednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić, prof. dr Dejan Jović i prof. dr Zoran Krstić.

Odgovarajući na pitanja moderatora docent dr Marka Vilotića, učesnici diskucije su se složili da je ideja evropskog zajedništva u velikoj krizi, koja se predstavila Bregzitom, kao i da će uključivanje država Balkana u EU potrajati još relativno dugo, tačnije - mnogo više od dosadašnjih procjena.

"Posle Bregzita i pobede Trampa na američkim izborima, niko ne može sa sigurnošću da predvidi koji će biti rezultati izbora u Francuskoj. Dođe li do iznenađenja /pobeda Marije Le Pen/ u Francuskoj, današnja Evropa i Evropska unija su stvar prošlosti", naglasio je Vuk Jeremić.

On je kazao da će stari kontinent osjetiti i posljedice eventualnog razmimoilaženja simbioze zajedničke odbrane SAD i EU u liku NATO pakta, što će ostaviti nemjerljive posljedice kako po bezbjednost, tako i po civilizacijske odnose politički, ekonomski, kulturno bliskih političkih sistema.

teologija u javnoj sferi vuk jeremic trebinje (1)

"Države članice EU sve više stavljaju akcenat na očuvanje nacionalnih identita, što je trend za koji ne verujem da će biti brzo promenjen", pojasnio je Jeremić.

Jeremić je napomenuo da je Balkan područje koje je, kako istorijski tako i danas, granica koja odvaja države koje su članice EU i one koje to nisu, ali da to, s druge strane, ne znači da države koje nisu u EU ne dijele evropsku prošlost, sadašnjoj i budućnost.

Govoreći o izazovima evropskog identiteta, profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Dejan Jović, kazao je da je najveći izazov Bregzit i kako će se Evropska unija organizovati - kao zajednica 27, a ne 28 država.

Važno je, naglasio je Jović, i to kakva će biti spoljna politika Donalda Trampa, jer se on sada postavio kao generalni direktor ili bolje reći vlasnik SAD, a na sceni je i sukob njega kao ličnosti i sistema u kome je on predsjednik.

teologija u javnoj sferi vuk jeremic trebinje (1)

"Ipak, veoma je važno da se ozbiljno shvate stavovi predsjednika SAD, ma ko to bio. Ali je teško, bar za sada, reći šta to Tramp želi u spoljnoj politici, jer mi samo znamo šta žele ljudi koji su njemi blisku, ali je pitanje koliko će on prihvatiti njihove ideje", istakao je Jović tokom panel diskusije u Kulturnom centru u Trebinju.

I on je mišljenja da će izbori u Francuskoj biti presudni za budućnost Evropske unije, jer bi pobjeda opozicije bila kraj unije 28 država, jer nije moguće zamisliti EU bez Francuske i Njemačke, dok bez Britanije jeste jer je za tu ostrvsku zemlju važilo "da su Amerikanci u Evropi".

O viđenju evropskog identiteta i njegove veze sa hrišćanstvom, govorio je prof. dr Zoran Krstić, koji je kazao da je religija značajna za Evropu kroz cijelu njenu istoriju, dodajući da se nije dogodilo odumiranje religije, kako su to mnogi isticali.

"I ateisti su u Evropi hrišćani, jer je ona celo svoje postojanje uvek bila hrišćanska", kazao je Krstić, koji je rektor Bogoslovije "Sveti Jovan Zlatousti" u Kragujevcu i profesor "Kanonskog prava" na beogradskoj Bogosloviji.

Pored uglednih učesnika, panel diskusiji su prisustvovali i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkopi Grigorije i Atanasije, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, ljekar prof. dr Predrag Peško...

teologija u javnoj sferi vuk jeremic trebinje (1)

U okviru simpozijuma večeras su u Muzeju Hercegovine otvorene izložbe slika Branka Radulovića i fotografija carske porodice "Romanov".

simpozijum trebinje