U Trebinju je danas otvoren Četvrti simpozijum "Teologija u javnoj sferi", koji je okupio eminentne teologe i naučnike iz različitih oblasti društvenog života.

otvaranje simpozijuma teologija u javnoj sferi trebinje 2017 (2)

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić istakao je da je Simpozijum postao tradicionalni skup koji je izborom tema zaintrigirao javnost i poslao poruke koje pomažu uspostavljanju mostova razumijevanja i saradnje ne samo među stručnjacima različitih profesija, već i ljudima različitih religijskih uvjerenja i konfesionalne pripadnosti.

"Uvjeren sam da ljudi poput vas mogu biti reperi za snalaženje u koordinatnom sistemu savremenog društva jer nauka i duhovnost se ne sudaraju - one se prožimaju i nadopunjuju", rekao je Komić u obraćanju na otvaranju Simpozijuma.

otvaranje simpozijuma teologija u javnoj sferi trebinje 2017 (2)

On je izrazio uvjerenje da će se tradicija ovakvih susreta nastaviti i ubuduće i da će Četvrti simpozijum "proteći u duhu kritičkog promišljanja sadašnjosti i budućnosti i da će pouke biti sažeti putokazi za sve nas".

Direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović poručio je da treba podržati ovakve skupove jer su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i grad Trebinje u proteklih 25 godina pokazali mnogim finansijski moćnim centrima da je dobra ideja početak svakog velikog uspjeha i ostvarenja novih i kvalitetno značajnijih iskoraka.

"Republički sekretarijat za vjere ovom simpozijumu pruža apsolutnu podršku, što će činiti i ubuduće. Tu smo da podržimo slobodno mišljenje i stavove svih učesnika, bilo da su izneseni na panel-diskusijama ili u slobodno vrijeme", istakao je Davidović.

otvaranje simpozijuma teologija u javnoj sferi trebinje 2017 (2)

Prema njegovim riječima, ovdje nema zabrane ni za one koji misle da su u svemu u pravu, da su bezgrešni, a da im je moć neograničena.

"Takvi na ovim mjestima sami sebe suspenduju", istakao je on.

Pozdravljajući učesnike i goste simpozijuma protojerej stavrofor Vladimir Perišić, predsjednik Centra za filozofiju i teologiju u Trebinju, istakao je da je Centar osnovan sa ciljem da unapređuje naučnoistraživački rad u oblasti filozofije i teologije i njima srodnim područjima.

Prema njegovim riječima, cilj Centra je i da obrazuje stručnjake u ovoj oblasti, da "sistematizuje i produbljuje znanja o našem kulturnom identitetu u evropskom kontekstu, kao i da doprinosi razmjeni informacija i iskustava između istraživačkorazvojnih institucija, s jedne, i univerziteta, s druge strane".

"Sve ovo će Centar pokušati da ostvari organizovanjem naučnih skupova, konferencija, okruglih stolova i tribina na regionalnom i međunarodnom nivou, učestvovanjem u naučnim projektima na regionalnom i internacionalnom nivou, publikovanjem rezultata naučnoistraživačkog rada, te saradnjom sa srodnim institucijama", istakao je Perišić.

Izaslanik predsjednika Vlade Srbije Vladimir Božović rekao je novinarima da je veoma važno da se pitanje teologije u javnoj sferi osvijetli, ne samo sa teološkog, već i sa životno-realnog aspekta.

"Prvenstveno treba da se čuju poruke mira i zajedništva u različitim narodima i verama. Zato pozdravljamo ulogu naše Crkve koja treba da otvara nova i učestvuje i postojećim vaćnim pitanjima, diskusijama i raspravama koje treba da tragaju ne samo za smislom života, već za smislom našeg postojanja kao naroda", naglasio je Božović.

On je rekao da je zadatak ovakvih sipozijuma i Srpske pravoslavne crkve da pomogne da nova generacija odredi šta je to srpski, nacionalni, državni interes, "da ga definišemo i u njegovom punom obliku i primjenjujemo sinergetski vezani za Crkvu".

otvaranje simpozijuma teologija u javnoj sferi trebinje 2017 (2)

Otvaranju simpozijuma prisustvovali su Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, umirovljeni vladika Atanasije, predstavnici sve tri vjerske zajednice, te eminentni teolozi i naučnici.

Tokom trodnevnog trajanja, simpozijum će obuhvatati različite sadržaje: panel-diskusije, predavanja, predstava, izložbe, a biće svečano zaključen evharistijskim slavljem u nedjelju, 12. februara, u trebinjskom Sabornom hramu.

Prvog dana simpozijuma od 10.30 do 12.30 časova održava se prva panel-diskusija o temi "Sabornost i jedinstvo crkve u 21. vijeku, uz osvrt na kritski sabor".

Učesnici diskusije su profesor Rade Kisić, Ignatije Šestakov i Vukašin Milićević, a moderator je Andrej Jeftić.

Od 17.00 do 19.00 časova o temi "Evropa na raskršću: kriza i budućnost evropskog identiteta" govoriće Vuk Jeremić i profesori Dejan Jović i Zoran Krstić. Moderator diskusije je Marko Vilotić.

U Muzeju Hercegovine od 19.30 časova najavljeno je otvaranje izložbe Branka Radulovića o ruskoj dinastiji Romanov.

Simpozijum organizuje novoosnovani Centar za filozofiju i teologiju Trebinje, koji djeluje pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj