Opština Ravno SVJESNO realizuje projekte koji su PROTIV povratka Srba

Autor: Dubravko Kurtović Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 17. 01. 2017. - 23:21h

Na prostoru opštine Ravno, svakodnevni život Srba povratnika ispunjen je brojnim problemima. Pored višestrukih opstrukcija od opštinskih institucija, jedan dio srpskih povratnika uspio je da obnovi svoja u ratu uništena ognjišta, obnovi minirane crkve i raskopana groblja.

zacula trebinje ravno

Opština Ravno nastala je po završetku rata 1995. godine. Njenim formiranjem u sastavu BiH ozakonjena je agresija Hrvatske na BiH 1992. godine, kada je tzv. „Hrvatska vojska /HV/“ okupirala trećinu opštine Trebinje.

Tako je ostalo i poslije rata – Trebinju je oduzeto trećina teritorije, i na toj „trećini“ je formirana tzv. opština Ravno. Da bi se prikrila agresija, HV je zamijenila krajem 1995. godine HVO (iz BiH).

Tu trećinu trebinjske teritorije, koja se prostire od Trebinjske Površi preko Trebinjske Šume, Bobana sve do Popovog polja čine skoro u potpunosti srpska sela.

Većina hrvatskih sela su oko Ravnog i zapadno od Ravnog. U novije vrijeme sa hrvatske strane pokušava se promijeniti nacionalna struktura stanovništva organizovanim naseljavanjem, kao npr. u mjestu Ivanica.

zacula trebinje ravno

Hrvatska vojska je tokom agresije na opštinu Trebinje 1992. godine na ovom području opljačkala i popalila srpska sela, minirala pravoslavne crkve i porušila groblja. Za navedene zločine niko nikada nije odgovarao, iako se zna koje su jedinice u ovim zločinima učestvovale.

Srpskim povratnicima na ovaj okupirani dio Trebinja, nije bilo lako da se vrate. Svakodnevne provokacije i opstrukcije od strane vlasti novoformirane opštine nisu spriječile dobar dio Srba da obnove svoje kuće, crkve, groblja. Najveći dio donacija za obnovu kuća i crkava obezbijedila je Vlada Republike Srpske, a dio je obnovljen ličnim sredstvima.

I danas, kada je od završetka rata prošlo preko 20 godina, novoformirana opština Ravno za srpske povratnike ima samo destruktivne „projekte“ kojim se želi direktno ili indirektno spriječiti povratak Srba na svoja ognjišta.

Izvrtanje istorijskih činjenica u literaturi i na internetu, koje se odnose na duhovnu i nacionalnu istoriju ovog područja u novije vrijeme su učestala. Viševijekovni pokušaji prisvajanja objekata i posjeda SPC traju i danas (manastir Zavala).

Na području opštine Ravno u krajevima gdje žive Srbi, opština Ravno planirala je u svom „prostornom planu opštine“ nekoliko, po Srbe, destruktivnih projekata. To su, uglavnom, kamenolomi i betonare, koji svojim aktivnostima ugrožavaju prirodnu okolinu i život lokalnog stanovništva.

Udruženja srpskih povratnika sve svoje aktivnosti usmjeravaju prema projektima vezanim za očuvanje prirodne okoline i kulturno-istorijskog nasljeđa, što je u suprotnosti sa „projektima“ opštine Ravno koja podstiče ovakve nakaradne projekte – kamenolome, gdje opština daje državno zemljište raznim privatnim firmama, koje za navedene djelatnosti nemaju ni potrebnu dokumentaciju.

Mjesta na kojima su planirani kamenolomi i betonare nalaze se u blizini srpskih sela, crkava, groblja – od kojih su neki i nacionalni spomenici BiH (Zaplanik), a neki su u procesu zaštite (Začula).

zacula trebinje ravno

Nedavno su počeli radovi na kamenolomu kod Zaplanika, kada je više puta detonirano oko 3.000 kilograma g eksploziva. Na području Bobana, u srpskom kraju, na lokalitetu Stol planiran je još jedan ovakav kamenolom.

Ovih dana počelo se na pripremnim radovima za kamenolom u selu Začula, gdje je takođe planirano dva kamenoloma. Iako se radi o lokalitetu u neposrednoj blizini sela, ni opština ni izvođač nisu kontaktirali većinu mještana koja je protiv ovakvih projekata.

Nevjerovatno je bezočno da neko iz Hrvatske ili zapadne Hercegovine ima hrabrosti da dođe nepozvan u tuđe selo i da radi kao na svojoj djedovini.

Za mještane je posebno iritantno što je narod kome pripadaju izvođači pomenutih radova i onih koji su im to dozvolili, u Začuli do temelja minirali prelijepu i jedinstvenu u trebinjskom kraju crkvu Svetog proroka Jeremije, polomili i raskopali grobove u seoskom groblju, opljačkali i zapalili sve kuće u selu.

Većina mještana sa ogorčenjem gleda na ovakvo ponašanje privatnih hrvatskih firmi, kao na provokaciju, i u vezi s tim organizovala je protesno okupljanje protiv ovakvih projekata. Istog mišljenja su i više udruženja srpskih povratnika, kao i Mjesna zajednica Ivanica.

Na više adresa upućeni su protesti zbog ovih, po Srbe povratnike, devastirajućih projekata. Ovakvim „razvojnim projektima“ opštine Ravno samo se produbljuju međunacionalni i međureligijski odnosi, puni nepovjerenja i netolerancije i neiskrenih namjera od strane opštine Ravno, sa pečatom prošlosti, što su Srbi ovog okupiranog trebinjskog područja u proteklom ratu i te kako osjetili.

zacula trebinje ravno

Srbi ovoga kraja, bez obzira na veliko pretrpljeno stradanje, nisu inicijatori potencijalnog pogoršanja odnosa između Srba i Hrvata, što se ovakvim „projektima“ svjesno ili nesvjesno želi postići. Opština Ravno bi trebala da podstiče projekte koji su u interesu naroda i da u većoj mjeri podržava održivi povratak.

Većina srpskih povratnika organizovana je kroz lokalna udruženja, obezbjeđujući svoju egzistenciju kroz proizvodnju i prodaju zdrave hrane. Ovakvi destruktivni projekti opštine Ravno koji su u interesu pojedinaca iz Hrvatske ili ko zna odakle, u suprotnosti su sa intersima lokalnog srpskog stanovništva, i njihovom realizacijom bi se direktno ugrozio povratak i život lokalnog stanovništva.

Namjere opštine Ravno najbolje se vide kroz projekte vezane za razvoj turističkih potencijala i infrastrukture na prostoru opštine na kome živi hrvatsko stanovništvo, i projekata kamenoloma i betonara na prostoru opštine gdje žive Srbi koji pokušavaju da obnove život u uslovima bez električne energije, vode i sl.

Uzimajući u obzir činjenicu da su ovim aktivnostima i budućim sličnim projektima ugrožena sva naša prava, upotrijebićemo sve mogućnosti u cilju zaštite naših interesa i života.

Braneći svoje stavove koji su u suprotnosti sa ovakvim projektima, obratićemo se svim nadležnim institucijama u BiH i šire.

TAGOVI:

Komentari

Оће да нас покоре али им се не дамо, нити ћемо икад дати оно што је наша ђедовина!!

Odgovori

Mi koji smo tu iz blizine ustasije samo da navedemo neke detalje od mentalne bolesti koju ustasija boluje.
60tih govina 20tog vijeka, u bivsoj dravi, nasi ljudi koji su srasli sa Dubrovnikom su poceli da budu pomalo uznemireni dogadjajima koje je ustasija pocela da provodi po Gruzu, Dubrovniku. Mnogo je bilo slucajeva gdje su vidjenije srbe vezali za betonski elemenat i bacali u more. Razlog za ovo pominjanje je neka mlada dama iz Splita koja je isti metod primijenila svom psu. Vjerovatno je iz porodice koja je to prije radila srbima.
Kazu psihijatrijski vjestak je objavio da je psihicki bolesna.
Koliko li je samo takvih bolesnika u ustasiji.

Odgovori

A onda su nastavili 92 da ih bacaju u more sa zidina ,a poslije u dogovioru sa Davorinom Popovicem i Murzom Delibasicem i lavovima u sarajvskom zoloskom vrtu….itd, itd ….Samo goloruki srBski narod , jadan stoji i gleda…

MA BJEEEEZI BUDALO, LUDOVE JEDAN!!!

Odgovori

Idrija nauci se pisat …..fali ti skole ocito jako puno…

Odgovori

Nedostaje vam zarez iza rijeci „skole“ tako da se nezna da li ostali dio recenice ,“fali ti skole ocito jako puno“, znaci prilog (kao vrsta rijeci) ili priloska odredba (kao funkcija od priloga)za recenicu koja je takodje nedovrsena tj nezna se da li je zavisna ili nezavisna recenica.

Odgovori

Da o pravopisu filozofira i mudruje, dao je sebi za pravo neko ko riječi ‘ne zna’ piše zajedno.

Ali da vama istima ponude pare za prekogranicnu saradnju,ne bi vam smetalo,kao sto Srbi i rade u tim kamenolomima…licemjeri!

Odgovori

Organizovano Narod da se digne pa kad dodju te gradjevinske firme u Zaculu i Zaplanik da im vise ne padne napamet da predju granicu nasu drugacije izgleda ne moze se sa njima jer sve ovo rade namjerno..

Odgovori

Hrabre srpske porodice povratnici nasuprot sebe imaju perfidni endehazijsko vatikkanski projekat koji nije od juce.Srbi trebaju podrsku institucionalnu i drzavnu,da mogu parirati.Oni su se vratili i zive tu,ne treba od njih vise nista traziti.Dal neko moze vjerovati da je i u Ravnom nekad ne tako davno zivjelo srpsko stanovnistvo.Bobani i Ivanica mogli bi isto tako uskoro postati „stoljetna hrvatska zemlja „

Odgovori

колико има нашег свијета тамо све скупа ???? 50 или мање ???

Odgovori

Ništa mi Srbi ne poštujemo osim novca.Uvijek smo trčali njima a oni su nas uvijek nag….li.I sada bi isto uradili.Nemamo dovoljno pameti niti smo je ikad imali.Oni su pametni pa su vezali zastave sa Muslimanima a mi smo uvijek Muslimane potcjenjivali.A i Muslimani su glupi isto kao i mi.I sad će nas nag…ti na visokom nivou.Traže svoj momenat da iziđu na Drinu a to će izvesti jer su ponovo perfidno zavadili Nas i Muslimane.Rusija i Turska stvaraju savez a nama Vatikan gura vruć krompir.Može li mi neko reći ko je ova Mišićka što ode kod Pape?

Odgovori

Vama srbima uvjek neko smeta. Nevaljaju vam bosnjaci, nevaljaju hrvati, nevaljaju crnogorci, a ustvari pravo vam zlo dolazi od prvog komsije i od najblize rodbine.

Odgovori

„Гуглао“ сам мало. Власник фирме је неки Иван Миличевић из Вира код Задра. Отворио баја неколико фирми, па када су се нагомилали дугови, све позатварао. Судили му, па га ослободили. Отприлике, ником ништа. Као бајаги, није прекршио закон, а између редова се може уочити да су му прогледали кроз прсте јер је у руководству ХСП. За неупућене, то је странка што качи табле са поздравом „за дом спремни“ у Јасеновцу. Провјерите, фирма се зове „Миличевић д.о.о“, а друга је „Херес“. Не би ме изненадило да је за вријеме рата био у овим крајевима и рушио све што се могло. Иначе, занимљиво је да је црква у Зачули срушена, а да велики дио камена од ког је грађена недостаје. Баја се иначе бави грађевином, ужа специјалност су му каменоломи. Само уједињени се можемо одупријети оваквим и сличним покушајима. Зато, „шерујте“ овај текст свима. што нас више буде, јачи смо!

Odgovori

Slažem se Začuljanin sa komentarom ali mi prvo moramo krenuti od svoga dvorišta. Pod broj jedan treba pozvati vladiku Grigorija i pitati šta je prodao, šta obećao i šta će još uraditi da zatre srpsku pravoslavnu crkvu u Hercegovini s obzirom da je skoro svaki dan u DU i da se redovno sastaje sa biskupom Uzinićem. Drugo treba obavjestiti predsjednika Dodika koji je u stalnom kontakzu sa Čovićem da se to riješi pošto su oni prijatelji, a drugo svaki dan su zajedno ili su na telefonskoj liniji kada su u pitanju poslovi oko kladionica, zdravstva, javnih nabavki skupih lijekova i opreme i da ne nabrajam. Za deset godina vladavine Dodika u HNK Mostar Srbi nemaju svoje pismo ćirilicu i svoj jezik srpski u školama. Pa pogledajte ljudi naše političare gledaju samo svoj lični interes, sve su rasprodali od vrijedne imovine u republici Srpskoj osim elektrosektora, a da nepričam u federaciji BIH. Što se tiče same Začule, kamenoloma i drugih stvari iza toga stoji cijela hrvatska država i katolički kler, a zna se dobro kako to oni riješavaju sa Srbima i u Hrvatskoj i u svim drugim djelovima gdje su na vlasti. Jedina šansa za odbranu to malo interesa na tome području je ujedinjenje svih snaga na čelu sa poštenim crkvenim klerom, intelektualcima, a u trenutnoj konstalaciji odnosa u BIH treba ostvariti saradnju sa Bošnjacima jer oni forsiraju nacionalne spomenike i kulturnu baštinu, i trenutno nam je zajednički neprijatelj Čović i njegova hobotnica. Drugog izlaza nema, samo mogu pojedinci stradati ako budu nahuškani od strane trebinjaca koji su za vrijeme rata bili u Srbiji i drugim zemljama i tamo branili srpstvo.

Odgovori

Ustastvo na djelu,mora se hitno nesto preduzimati dok nas neistrijebe u potpunosti odatle.Pokatoliceni Srbi su najgora moguca bagra !

Odgovori

Nažalost etničko čišćenje koje je krajem rata uradila hrvatska vojska još uvijek traje samo sada na još opasniji,lukaviji način ,kako to samo oni znaju.Sve ovo što je gore nabrojano,zajedno sa pokušajem otimanja naših crkava i crkvišta,a da pri tom nijednom nismo čuli osudu vlasti iz Trebinja ili nekoga iz crkve…Kao da se dešava stotinama kilometara daleko od nas,a ne jedva 15-20 kilometara od centra Trebinja!Žalosno,kao i većina komentara,umjesto osude ovih zločina,bitnije je je li zarez na prevom mjestu ili nije i kakve veze ima je li tamo 1,10,50 ili 100. naših ljudi tamo?Kao da neko namjerno minimizira sve probleme u okupranim selima. Lako je bit Srbin u Trebinju i prosipat pamet,ljudima treba pomoć!

Odgovori

Srpska crkva Velike Gospojine na Korculi i sv.Mihajla pokraj Peljesca gradili su Srbi tog podrucja,one svjedoce sta se dogodi kad vatikanstina preuzme.Istorija se ponavlja,i ponavljace dok god Srba ima i srpskog,dok ima sta da se otme.Kad vise reci dosta je,onima sto im dadosmo i drzavu i jezik ,njima nikad dosta.

Odgovori

Majka mi je srpkinja, i u životu sam imao probleme samo od srba,vaš problem je što hoćete uvjek tuđe i oko tuđeg se svađata,ko je vas napao,pa vi ste prvi ušli u ravno,slano,zaplanik,i sada najrađe idete na hrvatsko more,ma neidite dolje jer vas ne žele,kada budu gradili na bobanima 10-tak jadova će se buniti a vi iza ćoška ćete im se smijati

Odgovori

Ne razumijem kako smo to mi Srbi prvi ušli u Zaplanik?
Neobaviješteni čovječe, Zaplanik je, za tvoju informaciju, srpsko selo u Trebinjskoj šumi, koje su pripadnici vojske Republike Hrvatske, a kasnije i HVO iz BiH, uništili, zato što je srpsko.
Pravoslavna crkva Svetog Petra i Pavla u Zaplaniku, inače zaštićena kao vjerski, istorijski i kulturni spomenik je od strane ovih „oslobodilaca“ , HV i HVO, korišćena kao nužnik, a na kraju zapaljena i djelimično uništena eksplozivom, a u Začuli je potpuno srušena crkva Svetog Jeremije, samo zato što je pravoslavna i srpska, a kamen su odnijeli i prodali, možda baš ovi isti što sad hoće tu d prave kamenolome!
Zato, molim sve „neobaviještene“ koji misle da su „braća“ Hrvati tu nešto ili nekoga oslobodili, nemojte više lagati i izmišljati. To je bila čista agresija i uništavanje iz obijesti, a ovo danas je samo nastavak istog posla! SRAM VAS BILO ŠTO PODRŽAVATE OVAKO NEŠTO!

Odgovori

Podrska ljudima!
Organizovati se proteste,peticije sta god treba.
Ljudi uz vas je Trebinje cijelo!

Odgovori

Hrvatima nije tesko praviti nova naselja,pomagati svakojako te pridoslice samo da puste korijenje na srpskoj zemlji,raznorazne institucije na svaki moguci nacin zagorcavat ce zivit preostalim Srbima,koji nikakvu pomoc od svojih nemaju.Bilo bi posteno reci rom narodu ako je otpisan.Nasi politicari ne znam zbog cega sute,mediji takodjer,crkva duboko u ekumeni,a narod prepusten sebi…

Odgovori

Dal je neko primjetio kamen krajputas na Ivanici,na njemu je pisalo hercegovina,cirilicom i latinicom,cirilicni je otucen i izbrisan vec godinama,pa dal je moguce da to nikome ne smeta,da to niko nema potrebu ispraviti,tako endehazija djeluje,a tako mi sutimo i presucujemo,zarad cega?Bratstva i jedinstva,ekumene,cega li?

Odgovori

Trebinje je uz vas braco,nevjerujte pokatolicenim Srbima najgori su!

Odgovori

Nazalost,SPC ima zaista neki poremecaj,slabost,mozda neki frojdovsko objasnjiv kompleks prema katolickoj crkvi.Jedan je Amfilohije ,njemu svaka cast,on stvari naziva njihovim imenom i nema snove postati prvi papa iz redova SPC U redu je razgovarati,ali na uzajamnom postovanju,a ne zatiruci i skrivajuci svoje ,npr.izbjegavajuci rijec srpska ili Srbin,upotrebljavajuci pravoslavna ili pravoslavac.Ekumena?Ma o cemu mi pricamo…Srbi vise nisu nikakav faktor u RH.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja