Ove godine zima u Trebinje stiže u srijedu 21. decembra u 11.44 sati, saopšteno je iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

zima 2016

To je 355. dan u godini, a do kraja godine ima još devet dana. Zima će trajati 88 dana, a završiće se 20. marta 2017. u 11 sati i 28 minuta kada počinje proljeće.

"U trenutku dolaska zime, Sunce će u Trebinju biti u meridijanu - skoro tačno u podne, nisko u pravcu juga. Na dan početka zime Sunce će biti u sazviježđu Strijelca (Lat: Sagittarius), od Zemlje udaljeno 147.159.425 kilometara, a svijetlosnom zraku da prevali tu razdaljinu treba 8 minuta i 10 sekundi. Tog dana Sunce će iznad Trebinja biti 8 sati i 58 minuta", kažu u TAU.

Zima počinje kada Sunce u prividnom godišnjem kretanju po nebu stigne do najniže tačke na svom putu, na zimski nebeski povratnik. To je dan zimskog solsticija ili zimske kratkodnevnice i toga dana noć je najduža u godini, a obdanica najkraća. U istom trenutku kada kod nas počinje zima na južnoj Zemljinoj polulopti počinje ljeto.

Sa zimom dolaze hladni dani. Sunce klizi nisko po nebu i ponekad se teško probija kroz debele svijetle oblake. Zima u Trebinju baš i nije prava zima. Rijetko padne snijeg, uglavnom po vrhu Leotara, a česta su mrazna rana jutra.

Ali trebinjska zima može da bude lijepa i osunčana hladnim danima. Djeca je vole jer dolazi zimski školski raspust. Dolazi kalendarska Nova godina, Božić i januarske krsne slave.

U gradu je "Zimzograd" pa oni mlađi mogu na klizalištu osjetiti djelimičnu čaroliju "prave" zime.