Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Trebinje /CJB/ dokumentovali su i Tužilaštvu BiH dostavili izvještaj protiv jednog lica zbog postojanja sumnje da je počinio ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti tokom 1992. godine na području grada Mostara, saopšteno je danas iz ovog Centra.

policija

CJB Trebinje je u toku 2016. godine Tužilaštvu BiH dostavio sedam izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv osam lica.

Prema nezvaničnim saznanjima, izvještaj je podnesen protiv Ivana Zelenike.

O svirepim mučenjima Srba u Vojnom zatvoru u Mostaru koje je provodio Zelenika nedavno je Srni govorio preživjeli logoraš tog i logora u Dretelju.

On se i danas sjeća okrutnosti i najvećeg zločinca, pripadnika Hrvatskih oružanih snaga /HOS/ i upravnika Vojnog zatvora Ivana Zelenike, a posebno mučenja šezdesetpetogodišnjeg Milutina Supića sa Čemerna, opština Gacko, kojega su odveli iz stana u Mostaru.

Svjedok je ispričao da su Supića udarali čime su stizali, pendrecima, šakama, palicama…, razapeli ga i iživljavali se nad njim do smrti.

"Supić je bio u komi tri do četiri dana. Ječao je strašno i kada bi god imali priliku i našli kakvu krpu stavljali smo mu obloge na glavu. To je bilo bolno slušati, a ne preživljavati. Kada se osvijestio, Zelenika je provirio i rekao: `Ti nisi dobar Srbin, razgovaraćemo večeras`", sjeća se svjedok.

On kaže da su se te kobne večeri obistinile Zelenikine prijetnje, te da je on sa svojih šest ljudi, među kojima je bio Ivan Rajić i jedan izuzetno krupan čovjek maskiran u crno sa prorezima na očima i rukama, počeo "smrtonosno iživljavanje" nad Supićem.

"Supića su počeli tući pod stepeništem unutar zatvora. Odjekivali su udarci, svačim su ga udarali, u početku je vrištao, poslije su mu zavezali usta nečim. U toj maloj prostoriji bila je jedna štanga na koju su ga razapeli i tukli dok nije podlegao", kaže ovaj svjedok i ističe da mu je sutradan naređeno da sa drugim zatvorenicima pere Supićevu krv sa zidova i sa stepeništa, a bilo je mnogo i u slivniku.

Svjedok kaže da je Supić samo jedna od žrtava svireposti Zelenike.