Centar javne bezbjednosti Trebinje je danas održao pres konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati rada za prvih devet mjeseci 2016. godine. Rezultate su predstavili zamjenik načelnika Milivoje Vuković, načelnik Sektora policije Siniša Laketa i načelnik sektora kriminalističke policije Bojan Dabić.

Policija

Zamjenik načelnika je u uvodnom izlaganju istakao kako je stanje bezbjednosti na području Centra zadovoljavajuće, iako je zabilježen blagi porast evidentiranih krivičnih djela. On je istakao da su policijski službenici planskim, kontinuiranim i usmjerenim aktivnostima rasvijetlili niz krivičnih djela koja su počinjena u prethodnim godinama.

Takođe, broj krivičnih djela čije izvršenje je spriječeno, iz mjeseca u mjesec raste, najviše zahvaljujući savjesnim građanima koji su svojim prijavama pomogli spriječavanje izvršenja 17 krivičnih djela, najviše iz oblasti krivičnih djela protiv imovine.

U svom izlaganju, načelnik Sektora policije je rekao da je broj evidentiranih slučajeva narušavanja javnog reda i mira 212, dok je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda 328. Najviše je evidentirano saobraćajnih nezgoda sa manjom materijalnom štetom – 241.

Policijski službenici su izdali 10.508 prekršajnih naloga za prekršaje počinjene u saobraćaju. Ono što je ovdje neophodno naglasiti jeste činjenica da Centar svaki vikend realizuje akciju s akcentom na brzinu kretanja u dnevnim uslovima i vožnju pod uticajem alkohola u noćnim uslovima.

Iz oblasti spriječavanja i otkrivanja kriminaliteta načelnik Sektora kriminalističke policije je istakao kako su ravijetljena dva krivična djela „Razbojništvo“ koja su počinjena 2011. i 2015. godine. U izvještajnom periodu su evidentirana 282 krivična djela, od kojih su 232 iz oblasti opšteg kriminaliteta, sedam iz oblasti krivičnih djela protiv privrede i platnog prometa, sedam se odnosi na zloupotrebu droga i 21 krivično djelo „Ugrožavanje javnog saobraćaja“.