Kod mnogih tradicionalnih jela, kolača, slatkiša, namaza, hljeba i peciva, susam predstavlja jedan od najvažnijih sastojaka. Postoje crni i bijeli susam, a oba se koriste radi popravljanja ukusa.

susam

Međutim, pored njegove primjene u kulinarstvu, susam je izuzetan kao saveznik vašeg zdravlja. Sjemenke susama predstavljaju jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani, dok se susamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamjena za maslinovo.

Protiv stvaranja tromba, hemoroida i opekotina

Ulje susama predstavlja dobru prevenciju protiv stvaranja tromba, odnosno krvnog ugruška, zato ga treba konzumirati što više. Prepecite ga i dodajte salatama i jelima koje pripremate.

Preporučuje se i za odstranjivanje crijevnih parazita, čišćenja crijeva, kao i za liječenje hemoroida praćenih bolovima i krvarenjem. U narodnoj medicini koriste ga i za saniranje povreda, akni, čireva, bradavica, opekotina.

Za liječenje hemoroida samljeti kašiku susamovog sjemena i u to dodati dvije kašike vode. Zajedno miješati dok ne nastane pasta, a onda u tako dobijenu pastu dodati i kašičicu putera. Sve dobro umutiti, a zatim namazati na parče tosta i pojesti.

Protiv opekotina lijek se pravi tako što se dvije kašike susamovog sjemena potope u čaši vode i stave se u odgovarajuću posudu da ključaju nekoliko minuta. Zatim se sadržaj procijedi i ostavi da se ohladi. Vatom umočenom u hladan čaj prelazi se preko upaljenih mjesta i opekotina više puta dnevno.

Bogat mineralima i vitaminima 

Susam je izuzetno bogat gvožđem, pa je dovoljno unijeti samo 25 grama ovog sjemena da bi se zadovoljila polovina dnevnih potreba za ovim mineralom.
Osim gvožđa, u velikim količinama prisutan je i kalcijum, mangan, bakar, magnezijum i selen.

Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma, susam je namirnica izbora. Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog sjemena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru pojesti na prazan stomak. Postupak ponavljati u kontinuitetu.

Od vitamina posebno mjesto zauzima vitamin E, moćan antioksidans koji štiti ćelije od starenja, pojave tumora i srčanih bolesti. Istovremeno, izvrstan je izvor i tiamina (B 1), piridoksina B 6, niacina, folne kiseline i riboflavina.
Smanjuje nivo holesterola u krvi

Sezamin je još jedan sastojak, važan u zaštiti jetre od oksidativnih oštećenja. Zajedno sa sezamolinom i lignanom utiče na snižavanje holesterola i krvnog pritiska, a povećava nivo vitamina E. Proteini i masne omega 6 kiseline takođe su važni sastojci susama za očuvanje zdravlja.

Sjeme susama sadrži i najveću koncentraciju fitosterola, sastojka po hemijskoj strukturi nalik holesterolu. Fitosteroli imaju moć, ukoliko su dovoljno prisutni u ishrani, da redukuju nivo holesterola u krvi, poboljšaju imunitet i smanje rizik od nastanka pojedinih oblika karcinoma.

Istraživanja su pokazala da je susam djelotvoran protiv upala i bolova kod reumatoidnog artritisa, kao i astmatičnih napada.

Za poboljšanje probave

Iako težak za osjetljive stomake, susam ipak povremeno treba konzumirati, jer predstavlja savršen čistač organa za varenje. Isto tako, odličan je i protiv dugotrajnog zatvora i neredovne stolice. Naravno, prethodno mora malo termički da se obradi, odnosno da se propeče ili proprži na tihoj vatri.

Afrodizijak

U zemljama u kojima se gaji, susam ima reputaciju snažnog afrodizijaka. Na bazi ovog začina pripremaju se napici za potenciju.
Da bi se dobio napitak prvo treba pomiješati sjeme susama i maka u istim količinama. U tu mješavinu dodati manju količinu sjemena koprive, luka i šargarepe, kao i kašiku šećera. Sve sastojke samljeti i pomiješati. Kašičicu smjese rastvoriti u čaši vina i polako piti.

Osim njegovih zdravstvenih benefita, susam se koristi i za njegu i ljepotu.

On se, već stoljećima, primjenjuje u ajurvedskoj medicini, kao efikasan antioksidans. Ulje se prvo umasira u kožu, a zatim ispere i tako izvlači štetne materije iz kože.

Susamovo ulje djeluje i kao odličan sagorijevač masti. Zahvaljujući linolnoj kiselini koju sadrži pretvara masti u energiju i tako redukuje njihovo taloženje u organizmu.

Zbog visokog sadržaja kalcijuma, susam je idealan kao namirnica za jačanje kose i noktiju, a prema nekim istraživanjima odličan je i za borbu protiv ćelavosti i peruti.

Petinu sjemenki susama čine korisni proteini, a od vitamina tu su A, B1, B6 i E, koji je zaslužan za spriječavanje prevremenog nastanka bora i starenja kože.