Režiser Emir Kusturica izjavio je danas u Veneciji, gdje se održava 73. Međunarodni filmski festival na kom je premijerno prikazan njegov film "Na mliječnom putu", da je ta priča o ljubavi u vrijeme rata njegov "politički testament" i posljednji film s kojim on učestvuje u nekom takmičarskom festivalskom programu.

na-mlijecnom-putu-venecija Kusturica (61) je Rojtersu danas rekao da želi da izađe iz takmičarskog filmskog života u kojem je važno da li ste pobijedili ili ne, dodavši da takvo iskustvo smatra suviše stresnim.

"To ne znači da neću snimiti još par filmova, ali se više neću takmičiti", kazao je poznati režiser.

On je naveo da svoj novi film "Na mliječnom putu" naziva svojim "političkim testamentom" zato što je u njemu spojio, kako je rekao, dva velika generatora ljudskog života - ljubav i rat, izrazivši žaljenje što se ljudi i dalje masovno ubijaju, 20 godina nakon ratova na Balkanu koje je i sam doživio.

"Rat postaje skoro metafizička pojava", zaključio je Kusturica, dodavši da sada želi da energiju posveti uzgajanju organskog voća i pravljenju soka na svojoj farmi, a filmove će, kaže, snimati onda "kada za tim osjeti potrebu".

Film "Na mliječnom putu", priča o mljekadžiji na liniji fronta u vrijeme rata čiji se život iz korena mijenja dolaskom misteriozne Italijanke, jedan je od 20 filmova koji se takmiče za nagradu Zlatni lav koja će biti dodijeljena u subotu, navodi britanska agencija.

na-mlijecnom-putu

Rojters podsjeća da je Kusturica već osvojio tu nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu 1981. godine, sa svojim prvim filmom "Sjećaš li se Doli Bel?", kada je imao samo 27 godina.

Kasnije je dvaput nagrađen i Zlatnom palmom u Kanu, Srebrenim medvjedom u Berlinu, a nominovan je i za Akademsku nagradu za najbolji film na stranom jeziku.

Rojters napominje da je "Na mliječnom putu" prvi Kusturičin film poslije skoro devet godina, a da je sniman gotovo četiri godine.

Italijanska glumica Monika Beluči (51), koja u ovom filmu, pored Kusturice u ulozi mljekadžije, tumači glavnu ulogu zbog čega je morala da uči srpski, rekla je da ju je dirnuo taj prikaz ljubavi između dvoje odraslih ljudi.

na-mlijecnom-putu

"Oni ne mogu ništa da izgube, više nisu mladi, a još vjeruju u ljubav i magiju koja je i dalje moguća. Moramo da mislimo da su ljubav i seksualnost stvar energije, a ne godina", istakla je Beluči, navodi britanska agencija.

Na crvenom bila i glumica Sloboda Mićalović, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

dodik kusturica