Uoči Savindana - krsne slave škola i početka drugog polugodišta, Društvo prijatelja Rusije iz Trebinja poklonilo je danas teleskop Osnovnoj školi ''Vuk Karadžić'' u trebinjskom naselju Police.

 teleskop skola police

Prilikom dodjele teleskopa, direktor škole Mišo Pešić je istakao da će teleskop kao praktično nastavno sredstvo pomoći u obrazovanju i popularizaciji astronomije.

"Nadati se da će pogled kroz ovaj teleskop na planete i daleka zvjezdana jata, kod nekih učenika upaliti iskru znatiželje za astronomiju i nauku uopšte", rekao je Pešić.

U okviru ovog Društva, sedam godina kao sekcija uspješno djeluje Trebinjsko astronomsko udruženje, koje djeci osnovnih škola i našim sugrađanima priređuje javna posmatranja neba, te je po tome jedinstvena naučna organizacija u Republici Srpskoj.

Prvo javno astronomsko posmatranje u Trebinju TAU je održalo u oktobru 2009. godine upravo za učenike ove Osnovne škole. Tokom proteklih sedam godina takvih posmatranja sa stadiona škole ''Vuk Karadžić'' bilo je deset, prilikom kojih su nekolike generacije učenika imale priliku teleskopima pogledati ljepote neba.

Ovim poklonom trebinjska Osnovna škola "Vuk Karadžić" je jedina u Republici Srpskoj koja ima jedan kvalitetan teleskop.

teleskop skola vuk karadzic trebinje