Ove godine zima u Trebinje stiže u utorak, 22. decembra u 5 sati i 48 minuta (po našem vremenu /SEV). To je 355. dan u godini, a do kraja godine ima još devet dana (ne računajući i dan dolaska zime). Zima će trajati 88 dana i završiće se 20. marta 2016. u 5 sati i 31 minut kada počinje proljeće. U trenutku dolaska zime, Sunce će u Trebinju još biti ispod horizonta.

zima 15

Ovo je saopšteno iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/, u kome dodaju da zima počinje kada Sunce u prividnom godišnjem kretanju po nebu stigne do najniže tačke na svom putu, na zimski nebeski povratnik, odnosno trenutak kada centar sunčevog diska dosegne nebeske koordinate od -23° 27' deklinacije, a 18 sati rektascenzije.

"To je dan zimskog solsticija ili zimske kratkodnevnice i toga dana noć je najduža u godini, a obdanica najkraća. U stvarnosti Zemlja se okreće oko Sunca i zato je ovo kretanje Sunca samo prividno. U istom trenutku kada kod nas počinje zima na južnoj Zemljinoj polulopti počinje ljeto", kažu u TAU.

Na dan početka zime Sunce je u sazviježđu Strijelca (Lat: Sagittarius), od Zemlje udaljeno 147.179.621 kilometara, a svijetlosnom zraku da prevali tu razdaljinu treba 8 minuta i 11 sekundi. Tog dana Sunce će iznad Trebinja biti 8 sati i 59 minuta.

Sa zimom dolaze hladni dani. Sunce klizi nisko po nebu i ponekad se teško probija kroz debele svijetle oblake. Zimi u Trebinju nakratko padne snijeg (uglavnom po vrhu Leotara), a česta su mrazna rana jutra. Ali trebinjska zima može da bude lijepa osunčana hladnim danima. Djeca je vole jer dolazi zimski školski raspust. Dolazi kalendarska Nova godina, Božić i januarske krsne slave.