STARINE I HERCEGOVAČKE SVETINJE – Nevesinje

Autor: Velibor Šipovac Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 11. 11. 2015. - 22:49h

Nevesinje – istorijsko mjesto, burne i bogate istorije, po predanju je dobilo ime po latinskim riječima neue signe – sniježna pustinja, ili pak po lјekovitoj bilјci (devesilј, nevesilј, nevesinj) uz koju ide značenje „devet trava“ koje oživlјavaju i liječe  što je teško izlјečivo od bolesti.

nevesinje

Iznad Nevesinja proteže se planina Velež.

Prvi pouzdan istorijski podatak o Nevesinju nalazi se u lјetopisu Pećke patrijaršije, u kojem se kaže da je Sava Nemanjić, kao prvi srpski arhiepiskop, u Nevesinju postavio prvog humskog episkopa.

Još je živo predanje o Novaku Grebostreku, gospodaru Nevesinja i Zagorja, koji je komandovao srpskom vojskom, najelitnijim konjičkim jedinicama kralјa Milutina, u borbama u Persiji.

Za Nevesinje, mnogi naučnici kažu da je kraj sa najviše stećaka na Balkanu – „jedan stećak na pet stanovnika“.

U selu Krekovi se nalazi najveća nekropola sa stećcima u BiH, a druga po veličini na području prostiranja stećaka. Nekropola broji 462 stećka i vjerovatno je služila kao aktivno groblјe do početka 16. vijeka.

Komentari

Svaka cast! Pozdrav iz junackog Nevesinja!

Odgovori

Citala knjigu. Ima dosta zanimljivosti. Hvala redakciji na izboru feljtona!

Odgovori

Ni riječi o Nevesinjskoj pušci niti o tvrđavi Dalma- I gdje nađe državu Persiju u to doba. Nju je uništio Aleksandar Veliki još u IV
vijeku prije nove ere.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja