STARINE I HERCEGOVAČKE SVETINJE – Bileća

Autor: Velibor Šipovac Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 09. 11. 2015. - 22:36h

Bileća  je od davnina poznata kao važna raskrsnica puteva, na što ukazuju mnogi arheološki tragovi praistorijskih vremena.

bileca

Najstariji dokumenat koji je do sada pronađen (izvor: dubrovački arhiv), a u kome se pominje Bileća (Bilechia), datira iz 1285. godine. Od istorijskih činjenica, izdvojićemo podatak da se 1388. godine u ovome mjestu odigrala velika bitka u kojoj je vojvoda Vlatko Vuković potukao tursku vojsku.

Današnja Bileća obiluje brojnim vjerskim i kulturno istorijskim spomenicima prošlosti.

Na prilazima gradu, uz obalu bilećkog jezera, nalazi se vještački formirana nekropola stećaka koji su preneseni sa različitih lokacija iz doline Trebišnjice. Od tih stećaka, utvrđeno je da neki potiču iz 14. vijeka.

Veliki je broj hramova koji potiču iz daleke prošlosti.

Crkva Svetog Georgija u Podosoju je veoma stara crkva. Najvjerovatnije je iz turskog doba. Hram Svetih pravednih bogootaca Joakima i Ane u Vrhpolјu izgrađen je na srednjovjekovnom Nemanjića groblјu. Prema nekim istorijskim podacima, gradnja hrama se veže za 1349. godinu, odnosno godinu prije dolaska Cara Dušana, kada je krenuo posjetiti Dubrovnik.

Hram Svetog Vasilija Ostroškog u Gornjem Vrbnu, po predanju je sagrađen krajem 13. vijeka i bio isprva posvećen „Vaznesenju Gospodnjem“. Turci ga ruše 1687. godine. Porušena zadužbina Nemanjića obnavlјa se pod upravom kralјa Aleksandra I Karađorđevića. Posvećenje hrama Svetom Vasiliju je bilo iz razloga što je Sveti dolazio u ovaj hram pri putovanju u Nikšić.

Komentari

Kada se piše knjiga koja u sebi sadrži istorijske podatke trebalo bi da prođe recenziju i istoričara, pa i lingvista.
Vaši tekstovi sadrži i istorijske i lingvističke, najblaže rečeno nejasnoće.
Vaša prva rečenica: „Bileća je od davnina poznata kao važna raskrsnica puteva, na što ukazuju mnogi arheološki tragovi praistorijskih vremena“. Da bi sve bilo jasno, kada već pominjete praistorijsko vrijeme, morate nepisati koji su to tragovi na koje se pozivate.
U vašoj rečenici: „Od istorijskih činjenica, izdvojićemo podatak da se 1388. godine u ovome mjestu odigrala velika bitka u kojoj je vojvoda Vlatko Vuković potukao tursku vojsku“. Ispade da su borbe vodili u samoj Bileći. Vjerovatno su vodili ulične borbe. Rečenica mora biti jasno napisana.
Napisaste i sljedeću rečenicu: „Hram Svetih pravednih bogootaca Joakima i Ane u Vrhpolјu izgrađen je na srednjovjekovnom Nemanjića groblјu“. I sada ostade nejasno, da li su tu sahranjeni neki iz loze Nemanjića (u tom slučaju morate navesti ko je tu sahranjen), ili groblje potiče iz doba Nemanjića. Ili ?
I cijeli posljednji pasus vašeg teksta je nejasan. Napisaste sljedeće: „Hram Svetog Vasilija Ostroškog u Gornjem Vrbnu, po predanju je sagrađen krajem 13. vijeka i bio isprva posvećen „Vaznesenju Gospodnjem“. Turci ga ruše 1687. godine. Porušena zadužbina Nemanjića obnavlјa se pod upravom kralјa Aleksandra I Karađorđevića. Posvećenje hrama Svetom Vasiliju je bilo iz razloga što je Sveti dolazio u ovaj hram pri putovanju u Nikšić“. Morali ste da napišete kog Nemanjića je to zadužbina i koji Sveti je dolazio u ovaj hram ?

Odgovori

nemogu da vjerujem kako ima bolesnih ljudi poput ovog Marka ili ko zna ko je što se krije pod tim imenom. predlažem i molim redakciju da ne puštaju više ovakve komentare jer je više nego jasno da dotični ima problem u svojoj glavi koji je nastao od autora ili ovog sajta. ovo je stvar zlobe, mržnje, zavisti i svega neljudskog a tome nije ovdje mjesto.Nadam će se naći način za liječenje ove bolesti.

Odgovori

hahaha istina. Ovde je „komentator“ vise nego bolestan. Vjerovatno je ovo nacin djelovanja da pokaze koliko je dobar „istoricar i lingvista“ sto se i ne moze bas primjetiti. A mozda i grijesim ako je izdao neku knjigu hahahaha Primitivizmu nema kraja. Pa ta osoba ima samo za cilj da kontrira. Uzas!!!!!!! Asocira me ovaj nacin pisanja na jednog mog poznanika koji samo u dokolici ovako nesto i radi. Ne vidim razlog pisanja ovakvih komentara.

Odgovori

imam zelju da popricam sa ovim Markom

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja