ZAŠTO VATIKAN MRZI SRBE Za sve su ‘krivi’ 1439. godina i despot Đurađ Branković

Autor: TrebinjeLive/Agencije Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 10. 11. 2015. - 10:02h

U 15. vijeku pri najezdi Turaka prve su se na udaru našle pravoslavne zemlje. Pošto nisu mogle da se odbrane pomoć su zatražile od zapadnih hrišćana. Umjesto da im pomogne, Vatikan ih je dočekao ucjenom – pomoć im je obećana pod uslovom da potpišu uniju sa katoličkom crkvom, odnosno da pravoslavna crkva prizna vrhovnu vlast Vatikana.

Vatikan

Sabor je zakazan u Firenci 1439. godine. Prema izvorima, došli svi pravoslavni patrijarsi i predstavnici, čak i ruski. Svi, osim srpskog. Tdašnji vladar Srbije, despot Đurađ Branković, kažu istorijski izvori, rekao je srpskom crkvenom poglavaru da će ga objesiti ukoliko ode u Firencu.

„Đurađ Branković, bio je srpski despot koji je rođen 1377. godine i vladao je od 1427. do 1456. godine. Drugi je sin Vuka Brankovića i Mare, kćerke kneza Lazara“.

Pomenute godine uniju sa Vatikanom potpisali su svi pravoslavni vjerski poglavari, osim srpskog. Saznavši da se Srbija suprostavila moćnom Vatikanu, zbog sramote koju je nanio Rusiji, Veliki Knez pogubio je svog patrijarha.

Izvori kažu da su i u Carigradu nastali su neredi, nakon što se saznalo da Srbi nisu potpisali uniju. Na zahtjev naroda, vaseljenski patrijarh morao je da se povuče, a zbog propasti unije Vatikan Srbima nikad nije oprostio.

Od tada počinje vjekovna mržnju prema Srbima.

Veliki je bio odjek u pravoslavnom svijetu i narodu to što je jedino srpski pravoslavni predstavnik odbio da dođe na taj skup – sav pravoslavni svijet ga je slavio.

TAGOVI:

Komentari

Inat je čudo, da smo se saginjali kroz istoriju danas bi nas bilo ko Engleza, a ima nas koliko i nekih novoosnovanih naroda. Jbg, volimo slobodu, čast i obraz.

Odgovori

Nije ovo prvi (a nio posljednji put) da prenosite besmislice i gluposti sa raznih „eminentnih“ portala. Ovo je apsolutna neistina i izaziva podmijeh kod svih ljudi koji su u zivotu procitali nesto vise od stripa i reklamnih poruka. Jedina osoba koja se suprotstavila Florentinskoj uniji je bio arhiepiskop efeski Marko.
Clanak prepun gluposti koji prenosite (a na koji ce se „primiti“ dobar dio citalaca) je zapravo prenosenje i parafraziranje jedne petparacke knjige napisane od strane poslijeratnog „vajnog“ knjizevnika Mileta Kordica.

Jadan ste vi portal…

Odgovori

Tačno je da se jedini usprotivio Sveti Marko Efeski. On je prisustvovao saboru u Firenci i nije potpisao. Ovde se radi o tome da naš verski poglavar nije ni otišao na sabor zboz pretnje despota Đurđa Brankovića. Inače despota su posebno franjevci nagovarali da pređe u katoličanstvu na šta je on Jovanu Kapistranu odgovorio : „Narod moj veruje da sam mudar, mada sreće nemam. A ti sad tražiš od mene da učinim nešto po čemu bi moj narod pomisliti mogao, da sam u starosti pameću pomeo“.
Da o tome je pisao i Mileta Kordić, pa šta. Verovatno bi voleo da je o tome pisao Ćorović i onda bi za tebe to bila apsolutna istina.

Odgovori

Srpski patrijarh u to vreme je bio Nikon (1420-1435), ruski mitropolit Kijevski Isidor, a Vaseljenski patrijarh Josif II.

Vodio je Vatikan povise ratova protiv srpske drzave jos i prije Nemanjica, u doba dinastije Ostrivojevica, preko Madjara, Karla Velikog itd.
Slusajte (na youtube.com) i citajte Jovana I. Deretica i ucite pravu istoriju, koju je on istrazivao preko 50 godina po cijelom svijetu, doktorirao na tome u Americi.
Deretica niko ne pobija argumentima, samo laju na njega iz nemoci oni sto vjeruju u Becko-Berlinsku imperijalnu verziju istorije, kojoj je cilj bio dokazati da su Sloveni niza rasa, bez istorije, nepismena rulja koju treba civilizovati.
Ovo sa Djuradjom Brankovicem je izgleda samo jedan od razloga, poceo je Vatikan sa neprijateljstvima mnogo ranije.
Odavde mozete kopirati predavanja Dr. Deretica (video materijal) odrzana u Novom Sadu – puno predavanja o mnogim temama.
http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?f=9&t=2840

Odgovori

Pitajte luku i iliju ( novoproklamovane evangeliste ) ko je kriv..?

Odgovori

За Ватикан све источно од БудимпеШте и јужно од Средоземља је свијет ниже расе. Ватикан су основали по узору на Цариград да буде престоница свијета. То је и био разлога што су одбили помоћ православним земљама. Помоћ православним била би третирана као помоћ одрживости Цариграда много раније успостављеног политичког сједињавање свијета, и негирање Ватикана као престонице. Тај настали проблем за католичку цркву и дан данас постоји, зато су га отргли од грка и предали у руке Турака да политички робије.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja