Koliko punjači za mobilni telefon, laptop ili tablet troše struje? Da li ćemo uštediti električnu energiju i novac ako ih isključimo nakon što napunimo uređaj? Jedan od stranih IT portala pozabavio se ovom temom i pomoću strujnog mjerača dobio konkretne podatke.

Punjac

Istraživači su mjerni instrument povezali sa utičnicom, a onda su u njega uključili punjače. Pojedinačni punjač praktično nije trošio struju. Naravno, kada nije obavljao svoju funkciju. Ali, kada su uključili nekoliko punjača odjednom registrovana je potrošnja od 0,3 W.

Sedam punjača (Ajfon, Ajped, Android, Nintendo 3DS, Windows laptop, MacBook i Chromebook), po ovoj računici, kad su uključeni sve vrijeme, za godinu dana potroše 2,628 kWh struje.

Istraživači takođe napominju da su testirali punjače novije generacije i da punjači uređaja iz 90-godina prošlog vijeka troše znatno više struje u poređenju sa modernim verzijama.

Naravno, bez obzira na to što ne troše puno struje, bilo bi dobro isključiti punjače nakon punjenja, što zbog sigurnosnih razloga, što zbog štednje struje.

Neka ranija istraživanja pokazala su da bi grad od 100.000 ljudi mogao da se mjesec dana napaja strujom kad bi svi punjači na svijetu bili isključeni nakon punjenja telefona, tableta, laptopa i drugih uređaja s utičnice.