ISKORISTIMO ČINJENICE Istorijom i turizmom do cilja da naš grad bude na ‘karti svijeta’

Autor: Redakcija i saradnici
TREBINJELIVE 26. 10. 2015. - 7:14h

Jedan trebinjski istoričar reče da se čudi zašto se u zadnjih nekoliko godina toliko priča o Trebinju i zašto se diže u nebo. Upravo iz tog razloga, pokušavamo da uradimo posao koji sadašnji ‘trebinjski istoričari’ ne rade, niti im pada na pamet, zašto bi.

trebinje grad

Da je sreće pa da istoričari odrade svoj posao, a turistički radnici to isprate, Trebinje bi dobilo novi turistički prospekt, čime bi potencijalni turisti mogli lakše i zbog obilja ponude u većem broju da se opredijele za dolazak u naš grad.

Turizam i istorija u mnogome su povezani. Sigurni smo da bi turisti, pored svih ostalih prednosti našeg grada, sigurno rađe došli kada bi u prospektu bilo izloženo sve što Trebinje ima. Malo gradova u svijetu može da pokaže obilje lokaliteta iz neolita, rimskog perioda pa sve do početka savremenog doba. To je od ogromnog značaja prilikom odlučivanja koji grad obići, a svakako ne zbog 16 platana.

Ponovo pokrećemo ideju da su u našem gradu osnuje ljetnji kamp za studente arheologije iz cijelog svijeta.

U našoj okolini ima puno lokaliteta koje treba detaljno ispitati. Sve što oni urade bilo bi značajno za naš grad. Samo razmislite kojiko lijepih priča bi oni kada se vrate u svoje zemlje pričali o našem gradu.

Sigurni smo da bi svako od njih u stručnim i ostalim časopisima objavljivao svoje radove o istraživanjima koje su vršili u našem kraju. Da li nadležni shvataju koliko bi to značilo za Trebinje? A novac za takav projekat sigurno bi se dobio iz nekih stranih fondova. Takođe, jedan ovakav projekat bitno bi doprinio rješavanju pitanja starine našeg grada, očuvanju arheoloških nalazišta, njihove zaštite i obilježavanja, te stavljanju u turističke prospekte radi privlačenja turista.

Dosadašnji nemaran odnos trebinjskih istoričara i zvaničnika, mora se pod hitno zaustaviti jer imamo šta da pokažemo a i da ostavimo budućim generacijama. “Ko zna ko je, opstaće”.

U aktuelnom turističkom prospektu Trebinja nigdje ne piše da mi SRBI ovdje živimo od pamtivjeka, o čemu pišu i istoričari  sa samog početka nove ere, kao na primjer:

Apian iz Aleksandrije, II vijek stare ere, kaže da je rimski vojskovođa Flavius Flakus vodio borbu 135 godine stare ere sa Srbima u dolini Neretve, koje naziva Ilirima ili Dalmatima”.

Jedan vizantijski pisac iz XII vijeka kada govori o Iliriji kralja Aergona iz III vijeka stare ere doslovno kaže ‘Srpska imperija’.

Francuski istorčar Priko d’ Sent-Mari kralja Argona naziva kraljem Srba.
-Eusebius Pamphili IV vijek, u svojoj hronici kaže da je Tiberije pobijedio 9. godine nove ere „Srpske Dalmate”.

Danas se na Porfirogenitovom djelu „O upravljanju carstvom“ te­me­lje svi školski i univer­zi­tet­ski programi, iako postoje an­tič­ki i srednjovjekovni spisi ko­ji o porijeklu Srba govore drugačije.

Sa­vre­mena arheologija, antro­po­lo­gija i genetika su dokazale jasne protivrječnosti u teoriji o velikoj seobi naroda. Ova teorija se polako raspada jer antropologija, genetika, demografija, lingvistika, arheologija… i Porfirogenit sa druge strane ne mogu da se uklope. Iz tog razloga ova teorija mora se zaboraviti, a samim tim mijenja se i istorija Trebinja.

Preporučijemo vam da pročitate knjigu Dragoljuba P. Antića PRIRODNO-FIZIČKA GENEZA SRBA.

Zašto se mi stidimo da kažemo da smo oduvijek ovdje? Onda će sve ono što je u našem muzeju označeno kao ilirsko biti preimenovano u SRPSKO. Nedopustivo je za istorijsku nauku da bez objašnjenja piše o masi “varvarskih Slovena” koji se pojavljuju na prostorima Ilira, a da ni jednom riječju ne registruje kako se to dogodilo i gdje su sada Iliri.

Jednostavno, nije ni moglo ništa da se napiše jer su Iliri – SRBI!

Vjerovatno će se neko postidjeti da opet napiše da je Klobuk najstarija tvrđava u BIH. Doktor Aleksandar Ratković kaže da se u blizini Trebinja, a istočno od Bogojević sela, prepoznaju ostaci utvrđenog ilirskog naselja. I šta ćemo sa tvrđavom Dalma građenom prije nove ere?

Od velikog je značaja istražiti i da li su Licinije, Kutuzov, a time i Sveta Irina, svi kraljevi o kojima smo pisali, Desa otac Nemanjin, pa i Brankovići iz naših krajeva. To bi bilo od velikog značaja za naš grad. Samo nemojte reći da to nema ko da uradi i da za to nema sredstava. Ako ima za luksuzne automobile, mora biti i za ovo.

Ovdje moramo ponoviti riječi Miloša S. Milojevića koji u svojoj knjizi „Odlomci istorije Srba“, na stranici 90, navodi: Samo jedno, jedino Trebinje i njegova oblast, mala ali neznatna, sa uskim jezičkom srpske zemlje do Duklje i Prehvale pod Šarom, koju razbojnički velikaši, valjda, zbog sujevjera, ne smeđahu oskrniti i utamaniti, ostade vjerna starom rodu i poretku, a sa ovim i nezavisna. Od ovog dana postade trebinjska oblast, koja se pravedno dičaše svojim patriotizmom, ostade svoj srpskoj zemlji i carevini toga doba. Samo se jednom Trebinju ima blagodariti što ne propade cio narod srpski i što se možda i neutamani. Ovome još i dan-današnji blagorodi svjestan narod srpski i sinovi Obilića“.

Nadamo se da će se neko prihvatiti posla i sve u vezi istorije Trebinja sročiti u jednu knjigu pisanu po najnovijim saznanjima, a sve u slavu našeg grada. Naš grad svojom burnom istorijom to i zaslužuje, a i naši preci.

/kraj serijala/

Zahvaljujemo se saradnicima, uglednim turističkim i istorijskim stručnjacima, kao i ljudima iz drugih oblasti poput ekonomije i arheologije iz Trebinja i Beograda koji su izdvojili svoje dragocjeno vrijeme i u proteklih mjesec dana pisali ovaj serijal.

Prethodni članak možete pročitati OVDJE.

Sve članke iz ovog serijala možete pročitati OVDJE.

TAGOVI:

Komentari

I u ovom članku se pominju Iliri, pa evo još interesantnih podataka o njima.
Казимир Шулц, у својој књизи „О пореклу и седиштима старих Илира“, штампаној у Паризу 1856, пише: „Словени се нису појавили јужно од Дунава тек у 6. веку, већ су онде живели од најстаријих времена и звали су се Илири или Трачани“.Даље, Шулц истиче да су називи Трачани и Илири, два имена једног народа, које су другачије употребљавали Грци, а другачије Римљани.
Историчар, археолог и пјесник Матија Петар Катанчић у својој расправи „Илири и Илирски језик“, на коjу се ослања и Шулц, износи да су сви Илири говорили „језиком српским”. Катанчић каже да „Истим језиком говоре и Далматинци“, и додаје да се „Далматинци од Хрвата разликују“. Он даље наводи де је„чакавштвина” језик Хрвата, и да су се „Хрвати одувијек разликовали, па да се и дан-данас још разликују од Далматинаца и по језику и по домовини“. Језик свих Илира па тиме и Далматинаца је „штокавштина“. Катанчић подвлачи и границу између Хрвата – чакаваца и Илира – штокаваца „који себе зову Србима“.

Odgovori

Ispod teksta vidjeces pise „tagovi“ i „istorija“ klikni na to „istorija“ i pojavice ti se svi clanci iz istorije. A evo ti i link pa klikni direktno – https://trebinjelive.info/oznaka/istorija/

Odgovori

Za redakciju:
Ovi clanci o istoriji Trebinja su izuzetno zanimljivi, svaka cast i hvala..
Medjutim kako je trenutno organizovan sajt, vrlo je tesko doci do starijih clanaka, trebalo bi ih staviti pod neki zajednicki pocetni link, kao posebna tema npr „Istorija Trebinja“ ili nesto slicno. Dobro bi bilo da imaju linkovi ispod na prethodne clanke iz serije, ali to bi vjerovatno bilo teze napraviti, vise bi promjena trebalo uraditi.

Odgovori

Poštovani Ilija,

Zahvaljujemo Vam se na sugestiji.

Sve članke objavljene u ovom specijalu i u specijalu iz januara ove godine možete pročitati pod oznakom „Istorija“, koja se nalazi na dnu svakog članku vezanog za ovu tematiku.

Takođe, u ovaj članak smo postavili odrednice za prethodni članak i za oznaku „Istorija“.

Pozdrav,

Redakcija

Odgovori

Ispod teksta vidjeces pise „tagovi“ i „istorija“ klikni na to „istorija“ i pojavice ti se svi clanci iz istorije. A evo ti i link pa klikni direktno – https://trebinjelive.info/oznaka/istorija/

Odgovori

Istočna Hercegovina se uopste ne drži toliko loše.Imamo vitalno i pulsirajuce Trebinje i još par gradova, sela su mrtva, ali takva su u većini tzv. BiH, i u Srbiji, ma u cijelom regionu… Bitno je da imamo jedan značajni urbani centar tj Trebinje i dok god se Trebinje drži, Istočna Hercegovina je ok. Nije nam Trebinje podijeljeno napola kao što je hrvatima i muslimanima Mostar, nisu nam u Bileći muslimani većina kao što su kod Hrvata u Stocu, nema u Nevesinju ili Gacku značajnije muslimanske manjine kao što je ima u Tomislavgradu, Čapljini ili Livnu… Trebinje je uz Bijeljinu jedini grad sa preko 20.000 stanovnika koji je povećao stanovništvo a ujedno je i 10-ti najveći grad u tzv. BiH.

A da prevedomo ovaj primjer na Hrvate utzv. Z.Hercegovini….Mostar oko 30 000, Livno oko 7, Široki i Posušje oko 6,5 000, ostali 5 i manje hiljada.To je slika Hrvata u tzv Z.Hercegovini.
A današnja situacija, praktično bez značajnijih urbanih centara koji su u potpunosti jednonacionalni dovodi ljude u tim mjestima da ne mogu zivjeti i nemoguce je funkcionisati. Mostar je jedino što bi se moglo okarakterisati urbanim centrom kod Hrvata, a i on je samo cca. 50% hrvatski a muslimana ima vise a i smanjio se br stanovnika rapidno, i osim njega oni bukvalno nemaju većinskog hrvatskog centra sa preko 10 hiljada stanovnika, što bi bila granica za nešto što možemo okarakterizirati kao „urbano naselje“.
Da prevedem ovaj primjer na Hrvate u srednjoj Bosni…da npr. Hrvati drže gradić od 15-20 hiljada stanovnika poput Travnika (ili Bugojna) tamo, to bi bilo upravo ono što je potrebno da homogenizuje hrvatsko stanovništvo i stvori čvrste temelje na tome području, ovako sa centrima koja djele sa muslimanima i sa cca. 4.000 stanovnika koji tu žive (Vitez, Kiseljak)koji su okruzeni muslimanima i Srbima sa svih strana oni bukvalno bježe odatle.Rat je iz središnje Bosne odnio oko 100.000 hrvata koji se nikad tu vise nece vratiti.

Odgovori

Ma mi Srbi smo carski odigrali,uhvatili smo demografski zadnji voz i izvukli maksimum iz date situacije, još mi odzvanja u glavi da mi ni u Banja Luci nismo bili apsolutna većina,a sad imamo tolike gradove,imamo I.Hercegovinu potpuno srpsku cistu i nepodjeljenu sa jos jednom opstinom (Foca) koju smo izborili u Dejtonu da pripadne nama u I.Hercegovini nas ima sad 100.000 a na podrucju cjele Hercegovine tj od Trebinja do Visegrada nas Hercegovaca ima oko 150.000.Da bi se povezala Hercegovina od Trebinja do Visegrada napravljen je Andricgrad na isti nacin kao Dubrovnik tj od hercegovackog kamena.

Takodje, Bijeljina gdje su Srbi imali isti udio kao Hrvati u Mostaru pa su sad na 85-90%, mogao sam navesti i Doboj gdje nas je prije rata bilo 29% (opet isto kao Hrvata u Mostaru) a sad nas je bar 70-75%, a opet grad nije pao u apsolutnom broju stanovnika nego je zadržao manje-više isti broj. Ili još bolje Derventa, tu su kao i u Mostaru bile 3 etničke grupe (Muslimani 31%, Srbi 25%, Hrvati 24%), sad je Srba bar 90%. Ili u Brčkom isto 3 etničke grupe (Muslimani 55%, Srbi 20%, Hrvati 7%), danas je to većinski srpski grad sa oko 60% Srba, opet veći udio nego hrvata u Mostaru iako je hrvata prije rata bilo više nego Srba u Brčkom.

Onda I.Sarajevo koje takodje uopste nije lose i sad je grad sa cca 70.000 stanovnika a Pale sa Jahorinom srpki Garmis-Partenkirhen.Nepismeni,neupuceni i zlonamjerni ce reci da je I.Sarajevo podjeljeno i ispresjeckano ali to nije tacno.Na kakve cjeline je podjeljeno?Samo mjesto dakle opštine Srpska Ilidža i Srpsko Novo Sarajevo ima oko 27.000
a ako uračunamo Trnovo i Srpski Stari Grad oko 30.000. Samo naselje I.Sarajevo od sela koja nisu povezane sa urbanim naseljem ima nekoliko sela na Trebeviću.Krupac je jedini malo dalje od centra naselja a i on je teritorijalno povezan sa Vojkovićima.Vojkovići su opet povezani i sa Grlicom i sa Kotorcem, koji su opet povezani i sa Dobrinjom, Bijelim Poljem, naselja na putu do bolnice Kasindo su jedna od drugih udaljena par stotina metara, Bijelo Polje odmah prelazi u zgrade napravljene na Vojničkom Polju, Veljinama, u kasarni Slobodan Princip Seljo, koja je opet povezana sa Naseljem starosjedilaca, Lukavicom, Tilavom, Toplikom,Vracama,Kovacicima i stizemo na Pale.

Nismo uopste losi kad vam kazem i ovo su podaci ljudi koji se profesionalno bave demografijom i potencijalom jedne zemlje.Na stranu ekonomska situacija ali tako je kod svih….svi su u Regionu razvaljeni ali hvala Bogu kod nas se veterani i RVI ne samospaljuju niti skacu kroz prozore,imamo idealne uslove za mnoge industrijske grane a posebno imamo uslove u svim vidovima poljoprivrede a to je danas najcjenjenija roba i mi sigurno necemo umrijeti gladni i bez struje i nafte….pa mi nismo bili gladni ni za vrijeme rata.Uostalom gdje su u Regionu nafta i gas jeftini.Natocis plin u auto za 30km tj pun rezervoar i vozis i zaboravis kad si ga nasuo….posebno ako ti za posao treba auto ili jednostavno ti je benzin skup pa plin te izvuce kao nista.

p.s.Mozda sam negdje ubacio hrvatsku rijec pa se izvinjavam ali to je jer sam sakupljao podatke pa sam radio copy/paste.

Odgovori

Vjerujem da bi svaki Srbin volio da cuje ovakve vijesti na TV a ne da slusamo suplje price propalih politicara pa cu vam dodati jos malo statistickih podataka. Svi znamo da su balisti i ustase namjestili zadnji popis a i takav namjesten odbili su da priznaju kad su vidjeli rezultate i insistiraju na onom iz ’91. Pa oni broje br stanovnika Mostara kao onaj iz ’91 a iz cijele BH se iselili oko 200.000 ustasa.Muslimani i sa svojim namjestenim rezultatima kazu da se iz Sarajeva iselilo oko 120.000 stanovnika.Ono sto je najveci poslijeratni uspjeh naroda RS je urbanizacija RS jer bez gradova koji služe kao centri regije ništa ne bi vrijedila teritorija koju smo dobili a mi smo sad dosli da imamo vise urbanih naselja nego Federacija. I dok se nama broj stanovnistva u gradovima povecao dotle se kod balista i hrvata smanjio.Da ne kažem da smo podigli potpuno novi grad sa livade, Istocno Sarajevo, koji je veci od sve i jednog vecinski hrvatskog grada ne racunajući podijeljeni Mostar.Hrvati i one urbane sredine u kojima su bili preko 10 hiljada sad su ispod te cifre pali.Hrvatima definitivno fali gradskih centara, ovi gradici po Zapadnoj Hercegovini (Siroki, Tomislavgrad, Ljubuški, Capljina)niko od njih nikad industriju nikakvu nije imao a svi su ko pola Bilece.Hrvatima je biti ili ne biti i ako potpuno ne preuzmu jedan značajniji gradski centar tj. Mostar i ne porastu tu na bar 70%, tu ih vise nece biti jer bez Mostara oni nemaju ni jedan drugi grad i ne mogu biti faktor u BiH. Ne mogu ostat da im Siroki Brijeg bude najznačajniji gradski centar.
Za razliku od njih Srbi su pored Mostara imali jos jedan jak gradski i industrijski centar Trebinje koje je sad postalo lider ne samo Hercegovine nego cijele RS i tzv BH,imamo RiTE Gacko,imamo univerzitete i proizvodnju hrane kakvu niko nema u tzv BH i RS i da ne govorim sve postojece i buduce hidroelektrane zbog cije gradnje se Hrvati bune jer nemaju potencijal koji imaju Srbi.
Iz prilozenoga se vidi da je stanovnistvo Istocne Hercegovine u odnosu na Zapadnu Hercegovinu jos prije 1991. bilo znatno koncentrisanije u gradskim sredinama , a proces naseljavanja gradova Istocne Hercegovine se nastavio punim intenziteteom i u protekle 22 godine.Tako danas u urbanim sredinama Istocne Hercegovine zivi oko 75.000 stanovnika a cijela Istocna Hercegovina ima 100.000!

Jeste da nas vise nema u Federaciji, ali ako je to bila cijena da imamo R.Srpsku i ove sve gradove u njoj neka nas nema,spreman sam da prihvatim bez razmisljanja.Sta Srbin ima da trazi u jednom Mostaru,Sarajevu, Tuzli danas kad nas je i prije rata tamo bilo u SA 30%,MO 19% , TZ 18% a ni u BL ljudi moji mi nismo bili vecina a sad nas je ipak tu 95%.Pa zar nas narod da otvara firme i zaposlajava mudzahedine i gradi balijsko-ustasku drzavu a pritom mu ne daju ni pravo glasa i samo da ceka kada ce noz da sjevne da nas zakolju.Ovako imamo svoje gradove,imamo teritoriju koja je 100% naseljena Srbima,otvaramo nase srpske firme,gradimo nasu RS,zaposljavamo nasu srpsku djecu i ulazemo u njihovu buducnost a nase proizvode mozemo prodavati gdje hocemo od Rusije i Kine do Njujorka.

p.s. Svugdje su muslimani i hrvati slagali broj popisanih,plan im je bio da takvim izjavama izvrse nekakav psiholoski pritisak,kao da je neko blesav.Bakir kaze da je muslimana popisano u RS 190.000 sto je laz.Muslimanski nacionalisticki list SAFF kazem da je muslimana u RS popisano 130 000 do 140 000,tako pise i u njihovom listu SAFF,oni u clanku optuzuju muslimanske nevladine organizacije da lazu svoj narod,a kad se obrisu fiktivni padaju na 90 000.Dakle ukupan broj popisanih muslimana u tzv BH NIJE 1.836.603 ili 48,4% kako oni kazu.Sa brisanjem fiktivnih obrezanih glasaca ocekujem da ce biti jos dalje od zeljenog procenta jer su fiktivno popisali 300 000,samo u USK fiktivno 70 000 do 80 000,to se vidi po vitalnoj statistici broja rodjenih i umrlih u USK za 2012.godinu,a ova godina jos mnogo gora a gde su jos ostali gradovi,svugdje su slagali.

Odgovori

Statistika pokazuje da su se SVE opstine Istocne Hercegovine povecale kako urbane dijelovi tako i cijele opstine a da su opstine i urbane cjeline Zapadne Hercegovine smanjile i razdvojile cime su platili cijenu muslimansko-ustaske koalicije i njihovog vezivanja zastava protiv nas.
Statistika pokazuje da je urbanizacija a to znaci preobrazaj seoskih naselja u gradska u RS isla mnogo brze nego u FBiH gdje je primjecen obrnut tok tj kod njih i ono sto je ranije bilo urbano naselje pretvorilo se u ruralno.
Statistika je pokazala da je teritorija danasnje RS dozivila veliki priliv stanovnista a FBiH odliv stanovnista koji ne mogu da nadoknade.

Odgovori

SARAJEVO — Prema nezvaničnim podacima do kojih je došla agencija „Anadolija“, trenutno u Bosni i Hercegovini živi 51 % Bošnjaka, 35 % Srba, 11 % Hrvata i 3 % ostalih. U ovo nije uključena dijaspora, a procjenjuje se da je širom svijeta rasuto 1,2 miliona Bosanaca i Hercegovaca, od čega je više od 800 hiljada Bošnjaka.
———————————————————————————————————————-
Cuj 800 000 muslimana u dijaspori?
To znaci da ih u tzv.BH ima maksimalno toliko, znaci, manje od Srba. Ovi ili su prolupali ili su se ukenjali od straha zbog mogucih podjela na ove i one među njima.
I kakva je to dijaspora od 1.2 miliona? Da li se misli na ratnu dijasporu posto je ta cifra daleko veca ako se u obzir uzme prijeratna dijaspora, čak i ne računajući prijeratna iseljavanja u Srbiju i Hrvatsku.Mozda su u tu cifru uracunali i „Bošnjake“ koji žive u Turskoj, a koji vode porijeklo od Turaka i poturica koji su u periodu oslobodjenja Balkana od Turaka dobili karu od Djordja.
Hrvati od kako su postali dio EU ne da se iseljavaju iz Zapadne Hercegovine i Hrvatske nego bukvalno bjeze i ne okrecu se kao isto kao Siptari i muslimani.Oni kazu da su nemocni da zaustave ljude da idu i da samo u Republici Irskoj danas zivi oko 8 000 hrvatskih drzavljana, a svakog mjeseca u tu zemlju dolazi oko 300 Hrvata.
A sto se tice popisa iz ’91.na koji se oni pozivaju hajde onda da mi Srbi insistiramo na onom iz 1940. god. tj prije pokolja Srba u Hercegovini,Jasenovcu i sirom tadasnje Kraljevine a da ne pominjem i kako tada muslimana nije ni bilo.

Odgovori

Hrvata u cijeloj BH nema vise od 14% ili oko 400-450.000 a muslimana ima oko milion i nema ih vise od Srba.Da ne govorim koliko su siromasni.Nama je tesko ali vjerujte RS je za one u FBiH Svajcarska,mi se ne iseljavamo a nasi borci iako su obespravljeni zbog Haga ipak su dostojanstveni i drze se casno i hrabro kako su se drzali i za vrijeme rata.Nad Srbima se sad sprovodi psiholoski i informacioni rat ali nismo ni mi ludi da nasjedamo na to.Kao da mi nemamo podatke sa terena.

Odgovori

Koji turisticki radnici ??? pa sramite se Trebinjci…na celu turistickog saveza godinama bila Tanja Bulajic koja rijeci engleskog nije znala…hahaha…pa to nema u Dzibutiju…samo politika, zato i jesmo gdje smo…kakvo crno Trebinje i turizam, za nas je samo rastan i krtola, mi za bolje nismo

Odgovori

A ovaj sadašnji je kao bolji. O turizmu zna tako što je bio na đačkoj ekskurziji. Pogledajte sajt Trebinja je preveden na čak dva jezika, a Međugorja na 29.

Odgovori

Lako je pljuvati po svomkad ne znas.Ne moze jedan grad sam da napravi sve bez podrske drzave a kakav je Dodig lopov dobro i ovo postoji.Pogledaj Jahorinu koja ima hotele koji su otvorili svjetski poznati sportisti,gdje vake godine sve vise gostiju ima,Jahorina je srpski Garmis Partenkirhen i zajedno sa Palama uredjeno da bude kao Austrijski i Svajcarski zimski centri ali u Jahorinu dinar drzavnog novca nije ulozeno nego se samo iz nje krade i jedino sto radi su privatni hoteli i restorani.Dodig da moze on bi ukrao Jahorinu i preneo je u Krajinu kako ne moze on krade bolesnik.Isto radi sa TB.Isto je uradio sa S.Sarajevom koje je po ustavu RS glavni grad a ne BL.Trebinje i Hercegovina NE raspolazu svojim parama.Ako niste znali Hercegovci su gubitkom Sarajeva itekako osteceni jer smo se prirodno u svakom smislu naslanjali na njega…ostali smo odsjeceni i da bi se povezali sami smo svoje puteve pravili jer Dodig nije htio dinar da ulozi u Hercegovinu.Tako smo pravi TB-HN,pa put preko Cemerna,pa sad pravimo novi put do Nevesinja itd itd.Zbog toga je Hercegovina davno digla ruke od djikana Laktaskog i ta BL je izdajom,prevarom i podvalama ostalim dijelovima RS postala RS.BL niti se branila niti se odbranila.Dodik je opet udario na Hercegovinu jer trazi da ugasi mnoga radna mjesta jer on smatra da Hercegovce treba ubiti kao i Srbe iz Sarajeva jer su Srbi.Srbi iz SA su udruzeni i tamo gdje su oni ustasa Dodig nikad nece vladati.Nakon ovog njegovog postupka prvi put sve Hercegovacke opstine su se udruzile cak i Bileca koja je glasala za njega sada je stala uz ostale.Hercegovina ako ne bude udruzena taj djikan ce je pokrasti do gole koze a nasa je sreca sto se ustase iseljavaju jer on je u stanju da nas i njima proda.Shvatite,prvi put od osnivanja RS mi u Hercegovini vodimo nezavisnu politiku od ustase iz Laktasa.Pa kod nas dolaze iz drugih krajeva i mi dogovaramo poslove nezavisno od tog ustase.Jednostavno ga niko ne jebe niti shvata ozbiljno.

A znas li kakva je Tutisticka organizacija BG?Pa i oni imaju dva strana jezika ali zato su sve privatne agencije preuzele na sebe,bore se za svoje deo kolaca,nude bolje usluge i zato se ljudi obracaju privatnim agencijama a ne propalim drzavnim.

Odgovori

ta BL je izdajom,prevarom i podvalama ostalim dijelovima RS postala RS.
———————
Htio sam reci da je izdajom,prevarom i podvalama postala glavni grad RS jer po Ustavu RS glavni grad RS je S.Sarajevo i da je ostalo 150.000 Srba u S.Sarajevu +50.000 Srba sa Romanije i 100.000 nas iz Hercegovine mi bi dominirali.Vi ste se mozda juce rodili pa vam Dodig muda za bubrege moze prodavati ali mi koji smo prezivili rat i sankcije znamo dobro kakvo je zlo i izdaja dolazila iz BL cijelo vrijeme rata i poslije rata.To sto vi vjerujete Dodigu je vas problem ali to vam je isto kao kad bi vam ja rekao da ce te glumiti u filmu sa Tomom Kruzom koji ce vas suta pozvati na mobilni.Jos nesto,Trebinje je po br posjeta apsolutni lider u cijeloj BH a ocekuje su uskoro da se uvrsti medju vece centre tipa HN,Budva,BG,Krusevac,Vrnjacka banja itd.Takodje, i mjestani treba da se trude da ucestvuju u tom poslu tj da ne govre ruzno o svom mjestu,da ne izazivaju i provociraju turiste,da se reklamiraju,da budu ljubazni i predusteljivi prema svima.Boli tebe djoka sto ona u agenciji ne zna engleski osnuj ti svoju agenciju i sajt pa vodaj turiste i pricaj na mongolskom ako hoces.Dao sam primjer Jahorine gdje privatni hoteli rade kao formula 1 a ono sto je u vlasnistvu propale vlade ustase Dodiga odatle se samo krade,tu sjede neki debili koji ne znaju ni na dvije noge da hodaju ali koga boli djoka za njih.Kod njih niti ko ide niti ih ko pita za zdravlje.

Odgovori

Na ovom sajtu su ranije objavljeni članci o mogućnostima razvoja turizma u Trebinju. Savetujem ti da ih pročitaš i nešto naučiš o tome.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja