LICINIJEVA KĆERKA Sveta Irina, hrišćanska svetiteljka

Autor: Saradnici i redakcija Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 16. 10. 2015. - 8:15h

U hrišćanstvu postoje dvije Svete Irine, ali ćemo u ovom tekstu govoriti o kćerci rimskog imperatora Licinija, za koga pojedini izvori kažu da je iz Popovog polja kod Trebinja i da je bio paganski kralj.

sveta irina

Sveta Irina, čije je svetovno ime Penelopa, još od malih nogu učena je o hrišćanstvu, a posebno je to bilo izražajno jer je živjela u 4. vijeku nove ere. Hrišćanskim vrlinama i vjeri u Hristosa učio ju je Alijan, njen lični učitelj.

Upravo iz tog razloga, mučena je od četiri rimska cara. Muke su je dovele u Mesembriju, današnji Nesebar u Bugarskoj, gdje je poginula od ruke cara Savorija, ali ju je Bog oživio.

Kada je vidio to čudo, car se sa velikim brojem stanovnika tog mjesta krstio, a vjeruje se da je Sveta Irina svojim stradanjem prevela u hrišćanstvo preko 100.000 neznabožaca.

Srpska pravoslvna crkva slavi je 5. maja.

Takođe, važno je istaći da je Irina živjela u apostolskom vremenu na Balkanu, a da se njen otac, car Licinije, po pojedinim izvorima, smatra pretkom vladarske loze Nemanjić!?

Tropar Irini, glas 4.

Ovčica Tvoja Isuse, Irina, zove silnim glasom: „Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živjela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.“

TAGOVI:

Komentari

Mogli bi da pocnete feljtone da objavljujete kao npr Vecernje novosti sto to imaju…..tako da pisete malo i o tome ko su sve bile srpske vladarke,princeze,kraljice pa do dana danasnjeg.A npr i ovaj tekst je zanimljiv pa ga mozete objaviti a radi se kako je po dokazima istoricara HN namjerno unisten da bi se sakrili tragovi srpske istorije – http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:458709-Dr-Goran-Komar-Gde-pociva-Herceg-Stefan-Kosaca

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja