KAČIĆ PIŠE Pjesme o kraljevima Tješimiru i Vladimiru u kojima se spominje Trebinje

Autor: Redakcija i saradnici Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 06. 10. 2015. - 22:35h

I u pjesmi o kralju Tjecimiru, kako ga on zove Tješimir, Andrija Kačić Miošić u knjizi “Slide kralji slavni oliti slovinski”, čitaj srpski, spominje Trebinje. Mi ćemo vam dati samo strofe u kojima se Trebinje pominje, a sve zbog dužine pjesme.

trebinje grad proljece studenti

Pisma od kralja Tješimira.

Goji majka sinka malenoga
u Tribinju, gradu bijelomu,
goji ona sivoga sokola,
po imenu kralja Tješimira.
(…)
Svatovi se na noge skočiše,
svoje brze konje podsidoše,
otiđoše svati po divojku
Vukosavu, po izbor Kotarku.

Zdravo svati došli do divojke,
do divojke i njezine majke,
i zdravo se natrag povratiše,
Vukosavu mladu dovedoše.

Malo vrime postojalo biše,
lip je ona porod porodila,
porodila sinka Prelimira
i za njime mlada Krešimira.
(…)

Prelimire, drago dite moje,
nu sakupi mlade Tribinjane,
Crnogorce i sve Hercegovce
do Cetine, studene vodice.
(…)
Ovo ima puno godinica,
odkad mene kraljem učiniše
i na glavu krunu postaviše
u Tribinju, gradu bijelomu.
(…)
Kada dica babu razumiše,
svoje brze konje podsidoše;
Prelimire kupi Tribinjane,
Crnogorce i sve Hercegovce.
(…)
“Ah moj diko, bane Cidomire,
ovo ima mnogo godinica,
odkad moga babu okruniše
u Tribinju, gradu bijelomu.

I u pjesmi o kralju Vladimiru spominje se Trebinje.

Pisma od kralja Vladimira.

Govori joj dite Vladimire:
„Ja sam sužanj od Hercegovine;
dvorio sam kralja slovinskoga
u Tribinju, gradu bijelomu.
(…)
Oprosti ga iz tamnice, babo,
a tako ti šarca konja tvoga
i tako ti britke ćorde tvoje,
jer je lipo momče Hercegovče!“

Na to se je kralju nasmijao,
Kosari je tiho govorio:
„Nije ono momče Hercegovče,
već je ono kralju Vladimire.

Pjesmu u cjelosti možete pročitati OVDJE

U istoj knjizi iz prve rečenice ovog teksta nalazimo i sljedeće: „Slidi kratko ukazanje od starih kralja slovinskih i događaji koji se u stara vrimena zgodiše u državam slovinskim, iz različitih knjiga izvađeni i na svitlost postavljeni.

Prvi kralj ilirički zvaše se imenom Ilirik, od koga se Slovinjani Ilirici prozvaše. Posli ovoga mnogi vladaše, ali njiova imena knjige s kojim se ja služim, ne meću“. 

Zajedničko ime za sve Srbe “Sloveni” javlja se tek u VI v.n.e.

I kada Miošić govori o Slovinjanima jasno je da se radi o Srbima.

Nama je posebno interesantan dio gdje on govori o Desi ocu Nemanjinom, jer je to posebno bitno za Trebinje gdje je sahranjen.

„Na 1141. knez Radoslav z bratjom svojom Ivanom i Vladimiron počeše vladati slovinskim državam, ali mnogo od Deše napastovani bihu. Na 1151. Deša suprot Radoslavu vojeva i snažan se puno učini. Ovi darova koludrom otok Mlit kod Dubrovnika. Na 1161. Deša posve pridobi kralja Radoslava. Na 1171. Bi kraljem slovinskim Nemanja, sin Dešin, i ovi se mnogo velik učini“.

Prethodni članak iz ovog serijala možete pročitati OVDJE

TAGOVI:

Komentari

Немања је прво крштен као римокатолик у Рибници (Подгорица), а у 30-ој години прекрштен је у православље.

Андрија Качић Миошић (1704-1760. Брист крај Макарске, Млетачка република-Венето), био је римокатолик, ФРАЊЕВАЧКИ фратар. Његово ‘познавање славинске’ историје се потпуно ослања на Мавра Орбинија, па на основу тога пише епове.

Мавро Орбин (1563-1610), у венетској италијанској верзији Орбини, био је дубровачки римокатолик, БЕНЕДИКТИНСКИ фратар и историчар 16. вијека. Његово дјело “Gesta Regnum Sclavorum“ (1601), итал. “Il Regno degli Slavi (Краљевство Словена)“ је, уз нека друга дјела, латинско издање “Љетописа попа Дукљанина“ чији се ‘словенски оргинал’ током историје наводно ‘изгубио’ ???

“Летопис попа Дукљанина“ или “Барски родослов“ је хроника, за коју се сматра да је настала по неким историчарима у другој половини 12. вијека, а по другим почетком 15. вијека. Писана је у БЕНЕДИКТИНСКИМ (фратарским) круговима у Бару. Аутор је ‘анонимни фратар’ римокатоличке Барске бискупије, чије идентитет никада није јасно утврђен. Најстарија сачувана копија је тек из 17. вијека у Орбинијевом дјелу “Gesta Regnum Sclavorum“.

Вјерујем да је то кумулативно дјело агентуре Vatikanа (курије за ширење римокатоличанства, прозелитизма) које ја рађено кроз неколико вијекова. Зато се ‘словенски оргинал’ из 12. вијека наводно ‘изгубио’ па се објавио латински у 17. вијеку ???

Оно што је у том дјелу важно за Србе данас у Требињу (ис. Херцеговини и Црној Гори) су следећи цитати латинског оргинала:
…….“ecundum continentiain privilegiorum quae lecta coram populo fuerant, scripsit privilegia, divisit provincias, et regiones regni sui, ac terminos, et fines earum hoc modo: secundum cursum aquarum, quae a montanis fluunt, et intrant in mare contra meridianam plagam, Maritima vocavit; aquas vero que a montanis fluunt contra septentrionalem plagam, et intrant in magnum flumen Donavi, vocavit Surbia. Deinde Maritima in duas divisit provincias: a loco Dalmae… usque ad Valdevino vocavit Croatiam Albam, quae et Inferior Dalmatia dicitur… Item ab eodem loco Dalmae usque Bambalonam civitatem, quae nunc dicitur Dyrachium, Croatiam Rubeam vocavit, quae et Superior Dalmatia dicitur… Surbiam autem, que et Transmontana dicitur, in duas divisit provincias: unam a magno flumine Drina contra occidentalem plagam usque ad montem Pini, quam et Bosnam vocavit. Alteram vero ab eodem flumine Drina contra orientalem plagam usque ad Lupiam, et Lab, quam Rassam vocavit.“

Превод, битни детаљи великим словом:
….“према садржају привилегија, које су прочитане у присуству народа, написао је привилегије и овако поделио регије и провинције своје државе и одредио њихове границе. Оне дуж тока вода, које теку од планина према југу и уливају се у море, назвао је Приморјем. Оне дуж вода које теку од планина према сјеверу и уливају се у велику ријеку Дунав, назвао је Србијом. Затим је Приморје подјелио на двије провинције. Ону од мјеста Дувно… до Винодола назвао је БИЈЕЛОМ ХРВАТСКОМ, која се зове и Доња Далмација… ону од истог мјеста Дувна па све до града Бамбалоне, који се сада зове Драч, назвао је ЦРВЕНОМ ХРВАТСКОМ, која се зове и Горња Далмација… Србију пак која се зове и Загорје, подјелио је на двије провинције: једну, од велике ријеке Дрине према западу све до Борове планине, назвао је Босном; другу, од исте ријеке Дрине према истоку све до Липљана и ријеке Лаб, назвао је Рашком.“
Карта овдје: http://www.bastabalkana.com/2014/04/ljetopis-popa-dukljanina-barski-rodoslov-slovenskih-vladara-srednjeg-veka/

Они који се позивају на ФРАТРЕ Миошића и Орбинија, позивају се на римокатоличку прозелитску пропаганду Барске бискупије-Vatikanа (Љетопис попа Дукљанина) и тиме ПРИХВАТАЈУ да је Требиње (читва Херцеговина и Црна Гора) заправо ЦРВЕНА ХРВАТСКА (по тој усташоидној лажи, ту не живе Срби). Што значи да Vatikan (EU, NATO, USA) намјерава ове територије прикључити Хрватској у блиској будућности, тиме већину Срба из Требиња и околине протјерати у Србију, мали остатак претворити у Црвене Хрвате (нове нације Босанце, Херцеговце и Црногорце). Ево већ имају Бискупа и Wolfgang-овог пулена као градоначелника и војску БиХ. Посао је готово па завршен, још само једно јутро NATO да улети тенковима.

Aнонимуси који мене овдје лично вријеђају, без контра аргумената на моје ставове, а сакривени иза ‘никова’, нису Срби (јер Срби се не боје објавити своје име), него су изгубљени Црвени Хрвати који траже свог Бискупа, јер више вјерују католичком Риму него православној Византији. Такви не желе ни помислити колико је дуготрајно и дубоко лукавство Vatikana и како оно лако умишљене главе преведе жедне преко воде. Можда ће вам Бискуп помоћи да схватите и својим глагољањем обасја тамне маглине незнања у вашим унијатским главама.

Посвећено онима који не мисле својом главом него туђом гузицом и који требају ‘вођу, ауторитет, духовника’ да им ‘објасни’ па да вјерују.
Тако то иде. Све глупе овце требају рогатог овна, када већ немају пастира. Али на жалост, вучији зуби, а понајвише нож, судба је овци и рогатом овну.

Odgovori

Miro, u tvom komentaru na prošli članak zamolio sam te da više ne pišeš na temu istorije. Ispod svake časti mi je da odgovaram i debatujem sa tobom na ove teme. Pobrkao si babe i žabe. Zaboravio si da su Dubrovčani u vrijeme Mavro Orbinija se izjašnjavali kao Srbi rimokatolici. Njegova knjiga je donijla mnogo loših stvari za srpsto, ali mu se i potkrale greške pa je pisao i slavio i srpske kraljeve i srpska kraljevstva. O pojedinostima koje si izložio neću pisati, kao što sam već rekao.
Ali ću reći nešto o jednom drugom aspektu tvojih pisanija, a to je tvoj bezprimjerni i ničim izazvani napad na eparhiju Zahumsko- Hercegovačku, našu, a time i na cijelu Srpsku pravoslavnu crkvu. To je krajnje ne primjereno i ne dozvoljivo. Time vrijeđaš ne samo našu crkvu nego i cio naš narod. To si uradio i u prošlom članku ovog serijala.
Predlažem redakciji da u buduće ne dozvoli ovakve napade na našu crkvu i da ovakva piskarala i njihova piskaranja ne objavljuje.
S’ poštovanjem

Odgovori

Marko a na šta si se pobunio?Dokaži bar meni da su se Hercegovci,Crnogorci,Dubrovčani, izjasnjavali u 16. i 17.vijeku kao Srbi opcenito.Dokaži da je nacionalno izjasnjavanje postojalo tako davno i da je bilo kolektivno

Pogledajte koga ovaj gore u pjesmi spominje.Hercegovce i Crnogorce.Koja diskriminacija!Lol

Pogledajte DNA strukturu na Balkanu,pa vise necete pričati o slavenstvu i nacionalnoj propagandi.

Kralja Pavlimira grob jos nisu nasli,baš čudno.Ali sumnjaju na nešto,to je bitno,lol.Bio je jaka ličnost,čim mu se grob moze naci.

Odgovori

Poštovani,

Zahvaljuemo Vam se što ste uzeli učešće u komentarisanju ove teme. Isto tako, molimo vas da svi ostanemo u granicama pristojne komunikacije.

Takođe, izneseni komentari nisu stav redakcije, ali isto tako niko nema pravo da vrijeđa, omalovažava ili na bilo koji drugi način neargumentovano iznosi konstatacije koje u sebi sadrže gore navdene karakteristike, odnosno ne sadrže argumente.

U cilju da zadržimo pristojnu komunikaciju, komentari vulgarnih sadržina ili nečega sličnog od gore navedenog, ubuduće će biti uklonjeni bez prethodnog obavještenja.

Ostanite i dalje uz TrebinjeLive,

Srdačan pozdrav!

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja