Iako je nebo protekle noći bilo uglavnom oblačno, u pojedinim trenucima se primjetio Super mjesec obasjavajući Trebinje, što su i ovoga puta u Republici Srpskoj pomoću teleskopa jedino zabilježili članovi Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

pomracenje super mjeseca trebinjsko astronomsko udruzenje

"Mjesec smo zabilježili uz pomoć malog digitalnog aparata i kroz dva teleskopa - refraktor 75 mm, Maksutov 127 mm. Zemljin prirodni satelit je tom prilikom pokazao, u slobodnom riječniku rečeno, tri lica - astronomsko, geološko i morfološko", kaže Miro Ilić, predsjednik TAU.
On napominje da napravljeni filtrirani snimci prikazuju različitu obojenost površine Mjeseca, objašnjavajući da slabi tonovi zelene i crvene boje govore o različitom hemijskom sastavu tla, poput minerala.

"Pored hemijskog sastava govore i o starosti tla, s tim što je područje tamnije, posebno takozvana Mjesečeva mora, to je starije. Svjetlija područja su uglavnom nastala udarima manjih planetoida koji su ostavili kratere i iz kasnijeg su geološkog perioda",istakao je Ilić za TrebinjeLive.

Prema njegovim riječima, u periodu od ponoći do svitanja /28. septembar/ zapadno nebo pokriveno gustim oblacima sakrilo je pojavu potpunog pomračenja Super mjeseca.

"I ovo posmatranje je zabilježeno u kalendaru Trebinjskog astronomskog udruženja, u kome je do sada evidentirano 41 astronomsko posmatranje kako u Trebinju, tako i u ostatku regije", zaključio je Ilić.