Vlad Tepeš je bio sto odsto Srbin. Ali ne samo on. Većina današnjih Rumuna porijeklom su Srbi. Mnogi i ne znaju da su do 19. vijeka oni govorili našim jezikom i koristili naše pismo.

grof drakula

Srbi smo ih zvali Vlasi, što znači stočari, jer se stanovništvo (Srbi) u Transilvanji većinom bavilo tom granom poljoprivrede. Na njegovom grobu stoji natpis “Ovdje počiva rab Božji Vlad Tepeš “, ispisan na čistom našem jeziku i ćirilicom.

Postoje li veći dokazi kojom narodu je Vlad Tepeš pripadao?

Još jedan od detalja je i to što je on bio član reda vitezova zmaja. U tom, tada najjačem i najboljem viteškom redu u Evropi, pripadali su skoro svi kosovski junaci - knez Lazar, Miloš Obilić, svi Jugovići, Toplica Milan, Vuk Branković, Kosančić Ivan, kralj Tvrtko… I Vladov otac i djed su, takođe, bili članovi ovog reda.

grob grofa drakule-horz

Na rumunskom jeziku drakul znači zmaj. “Moj narod je stradao u boju na Kosovu”, reči su plemića Vlada Drakule iz čuvenog romana „Drakula“ iz 1887.

Istoričar Slobodan Jarčević kaže da su preci današnjih Rumuna i Moldavaca u srednjem vijeku bili Srbi.

- Napisao sam knjigu o porijeklu Rumuna. Grčka i rimska dokumenta o Rumunima govore kao o dačkim Slovenima. Srednjevjekovna književnost im je bila srpska, u državi je službeni jezik bio srpski, kao i u Crkvi. I dan-danas se u 20 crkava ispovijeda samo na našem jeziku. Tako je bilo sve do 17. stoljeća, kad počinje vještačko stvaranje rumunskog jezika - navodi Jarčević.