GROF DRAKULA Vlad Tepeš je bio Srbin?

Izvor: Agencije/TrebinjeLive Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 22. 09. 2015. - 12:26h

Vlad Tepeš je bio sto odsto Srbin. Ali ne samo on. Većina današnjih Rumuna porijeklom su Srbi. Mnogi i ne znaju da su do 19. vijeka oni govorili našim jezikom i koristili naše pismo.

grof drakula

Srbi smo ih zvali Vlasi, što znači stočari, jer se stanovništvo (Srbi) u Transilvanji većinom bavilo tom granom poljoprivrede. Na njegovom grobu stoji natpis “Ovdje počiva rab Božji Vlad Tepeš “, ispisan na čistom našem jeziku i ćirilicom.

Postoje li veći dokazi kojom narodu je Vlad Tepeš pripadao?

Još jedan od detalja je i to što je on bio član reda vitezova zmaja. U tom, tada najjačem i najboljem viteškom redu u Evropi, pripadali su skoro svi kosovski junaci – knez Lazar, Miloš Obilić, svi Jugovići, Toplica Milan, Vuk Branković, Kosančić Ivan, kralj Tvrtko… I Vladov otac i djed su, takođe, bili članovi ovog reda.

grob grofa drakule-horz

Na rumunskom jeziku drakul znači zmaj.

“Moj narod je stradao u boju na Kosovu”, reči su plemića Vlada Drakule iz čuvenog romana „Drakula“ iz 1887.

Istoričar Slobodan Jarčević kaže da su preci današnjih Rumuna i Moldavaca u srednjem vijeku bili Srbi.

Napisao sam knjigu o porijeklu Rumuna. Grčka i rimska dokumenta o Rumunima govore kao o dačkim Slovenima. Srednjevjekovna književnost im je bila srpska, u državi je službeni jezik bio srpski, kao i u Crkvi. I dan-danas se u 20 crkava ispovijeda samo na našem jeziku. Tako je bilo sve do 17. stoljeća, kad počinje vještačko stvaranje rumunskog jezika – navodi Jarčević.

TAGOVI:

Komentari

Ima li iko na ovom svijetu da nije Srbin?

Odgovori

Verovatno ti.

Odgovori

Bilo bi vrlo značajno da si ičim dokazao da iznete činjenice nisu tačne.

Odgovori

Prošle i početkom ove godine objavili ste serijal o Srpskoj pravoj istoriji. Smatram da zbog ovakvih kao što je Blavor treba da tu temu ponovo pokrenete i dopunite najnovijim saznanjima i otkrićima iz oblasti arheologije, genetike, antropologije i ostalih nauka dati čitaocima na uvid nove dokaze o Srpskoj starini i poreklu.
Pozdrav redakciji.

Odgovori

Podrška redakciji, svaka čast i što više ovakvih članaka. Red je da se obrazujemo, ako ovo već nismo učili u školama.

Odgovori

„O Vlasima i Arbanasima: Gdje prestoje Vlah ili Arbanasin na selu, na tome selu da ne stane drugi, za njim idući, akoli silom stane, da plati potku i što je popasao.“
Zakonik cara Dušana isti ovaj sajt.

Odgovori

suluda srpska mitomanija, narod koji vli da pase laži koju izmišljaju silovatelji, ubice i mučitelji.

Odgovori

Pa vi hrvati (namjerno malim slovom) ćete umrijeti od ljubomore. Zar smo vam mi krivi što ste promijenuli vjeru i postali takozvani hrvati.

Odgovori

Voleo bih da si bilo kojim argumentom osporio navode iz teksta. Ovako pljuvanje može se očekivati od ludo ljubomornih bivših Srba.

Odgovori

Ja mislim da je i Isus bio Srbin..

Odgovori

Ma bio je pripadnik cenjene i u svetu uvažene hrvatske nacije. Doduše tada niste ni postojali, ali šta to ima veze.

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja