Vedru i ugodnu ljetnu noć, stotinjak naših sugrađana imalo je priliku da u kasni sumrak teleskopom pogledaju rijetku nebesku pojavu bliskog susreta (konjukcije) planeta Venere i Jupitera.

Posmatranje susreta venere i jupitera

Kako ističu u Trebinjskom astronomskom udruženju /TAU/, broj zaintersovanih građana, posebno omladine i djece, bio je preko očekivanja, pa je teleskop Gimnazije Jovan Dučić radio ''punom parom'' jedan i po sat.

Kao i prilikom mnogih ranijih javnih posmatranja, zanimljivi su bili razgovori učesnika na teme iz astronomije i srodnih nauka, što govori da u našem gradu postoji jako interesovanje za ovu drevnu nauku.

Pored navedenih planeta, u okularu teleskopa našli su se i sjajni skoro puni Mjesec na istoku, a posebnu pažnju pobudila je lijepa prstenasta planeta Saturn u sazviježđu Škorpiona.

Svježi dašak vjetra, mekana pokošena trava, muzika iz obližnjeg kafića i kreket žaba u Trebišnjici, učinili su ovo posmatranje ugodnim događajem.

Takođe, u čitavoj Republici Srpskoj samo građani Trebinja, zahvaljujući lokalnim astronomima, imaju priliku prošetati zvjezdanim stazama.

Posmatranje susreta venere i jupitera

Posmatranje susreta venere i jupitera