Trebinjsko astronomsko udruženje /TAU/ je danas, ispred Osnovne škole "Jova Jovanović Zmaj" u Bregovima, priredilo posmatranje djelimičnog pomračenja Sunca uz pomoć teleskopa sa solarnim filterom, koji omogućavanja gledanje u Sunce bez opasnosti po vid.

posmatarnje pomracenja teleskopima (1)

Na pomračenju se okupio veliki broj naših sugrađana, posebno osnovaca, iako ono nije bilo impresivno kao na Farskim ostrvima, gdje je Mjesec u potpunosti zaklonio Sunce.

Prema riječima Mira Ilića, predsjednika TAU, tokom pomračenja, koje je trajalo od jutros od 9.30 časova do 11.51 sati, samo je pola Sunca bilo prekriveno, što nije bilo dovoljno da bi nastala noć.

"Djelimična pomračenja Sunca se dešavaju od dva do četiri puta godišnje. Posljednji put u Trebinju je bilo vidljivo 2011. godine, a naredno je 2020. godine”, rekao je Ilić, napominjući da je Trebinje astronomska prestonica Srpske jer je, kako kaže, naš grad sa najviše zvjezdanih noći i sunčanih dana u godini.

Trebinjsko astronomsko udruženje postoji šest godina i do sada je organizovalo četrdesetak javnih posmatranja uz pomoć teleskopa.

Rijetka pojava mogla se posmatrati i uz pomoć specijalnih naočara za pomračenje Sunca ili kroz dobro i obostrano na svijeću nagaravljeno staklo.

Načelnik za Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Trebinje - Zoran Milošević, kazao je da mu je drago što je od grupe entuzijasta potekla ideja za posmataranje pomračenja Sunca, što je grad rado prihvatio i podržao.

"Smatramo da je ovo dobar primjer partnerskog odnosa Astronomskog udruženja, škole i Gradske uprave", kazao je Milošević.

Stefan Vico, profesor Tehničkog obrazovanja u školi u Bregovima, ističe da je današnje posmatranje jedan od načina da mlađi naraštaji vide nešto novo, ali i da se edukuju u oblasti astronomije.

posmatarnje pomracenja teleskopima (1)

Pomracenje