Skupina trebinjskih planinara, članova Planinarskog društva ''Vučji zub'', 10/11. januara 2015. godine, popela se na istoimeni, snijegom pokriveni vrh masiva Orjena. Renomirani trebinjski fotograf i planinar Slavenko Vukasović, foto snimcima je propratio uspon. 10-Lovejoy_100115 a - Slavenko Vukasovic

11-Lovejoy_100115-SV

U noći 10. januara, na dvije izvanredne fotografije planine i kristalno bistrog zimskog neba, svojim širokougaonim objektivom Slavenko je pored zimskih sazviježđa uhvatio i kometu Lavdžoj (eng. Lovejoy), koja se vidi u gornjem desnom uglu kao zelenkasto-plava mala maglica. Zumiranjem fotografije, kometa se bolje vidi.

S obzirom na to  da se astronomijom bavim više od 35 godina, dobro sam obaviješten kako o regionalnim, tako i globalnim astronomskim dešavanjima. Ove Slavenkove fotografije, koje su imale namjeru ’’hvatanja’’ planinskog pejzaža noću, istovremeno su bile prve fotografije ove komete u Srpskoj i BiH. 12-Lovejoy_100115-SV

Nedavno nabavivši novu opremu, Slavenko iako planinar i ’’zemaljski’’ fotograf, pokušaće da se, sa bistrih planinskih vrhova istočne Hercegovine, okuša u astro fotografiji, veoma zahtjevnoj branši fotografije kao umjetnosti, sa potpuno drugačijom dimenzijom osmišljavanja i perspektive.

Trenutno u Srpskoj i čitavoj BiH nema fotografa, amatera ili profesionalca, koji se bavi astro fotografijom. Jer težak je put do zvijezda. 

Slavenkove fotografije uspona (u mnogo boljoj rezoluciji nego ovdje) i članak, možete pogledati na njegovom blogu: OVDJE.