Građani Trebinja koje interesuje astronomija bili su u prilici da juče u ranim večernjim časovima posmatranjem nebeskih tijela kroz teleskope, započnu ispraćaj stare Srpske 2014. godine.

posmatranje komete tau trebinje

 

U organizaciji Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/ oko 70-ak naših sugrađana, uglavnom mlađe uzrastne dobi, pored stare godine ispratilo je i kometu Lavdžoj (eng. Lovejoy), koja je prohujala pored planete Zemlje. Zahvaljujući vedrom nebu, karakterističnim za Trebinje, tokom skoro dvočasovnog posmatranja, pored komete, u okularima teleskopa našli su se objekti zimskog neba; zvijezdana jata, magline i galaksije.

Pored trebinjskih astronoma, svoj poveći teleskop donio je i astro-amater iz Dubrovnika Marko, koji ja za portal TrebinjeLive dao kraću izjavu o amaterskoj astronomiji u Dubrovniku.

posmatranje komete tau trebinje

''U Dubrovniku ne postoji astronomsko društvo iako ima pojedinaca koji posmatraju nebo za svoj užitak. Broj javnih posmatranja za građane je mali u odnosu na ono što ovdje rade trebinjski astronomi. Vjerovatno je razlog u nedovoljnoj organiziranosti nas amatera, iako imamo kvalitetne teleskope i opremu. Ovo je moje drugo posmatranje sa članovima TAU, a u Trebinju smo imali prvo zajedničko posmatranje za građane početkom novembra. Astronomija je lijep hobi, a pored upoznavanja zanimljivih dalekih objekata u Svemiru i njihovih tajni, druženjem se upoznaju i zanimljivi ljudi", kazao je Marko.

Posmatranje teleskopom naročito vole mlađi, kao Jovan koji je učenik osnovne škole.

posmatranje komete tau trebinje

''Ranije sam posmatrao sa igrališta naše škole Mjesec i planetu Jupiter u teleskopu astronomskog udruženja. Večeras sam došao da pogledam kometu, jer nikada nisam vidio kometu kroz teleskop. Uočio sam glavu komete i sjajno jezgro, ali ne slabi rep jer ovdje na bazenu ipak ima rasvjete koja ometa", rekao je Jovan za TrebinjeLive.

U razgovoru /anketi/ za TrebinjeLive tokom posmatranja, veliki broj posjetilaca istakao je da bi za Trebinje bilo važno postojanje manje gradske astronomske opservatorije.

Pored naučnog, obrazovnog, kulturnog i turističkog značaja, dobro bi bilo da ljubitelji astronomije, svi naši sugrađani i turisti prilikom ovakvih noćnih posmatranja, takođe budu zaštićeni od vjetra i zime u ovako ''zubatim'' vedrim zimskim noćima.

posmatranje komete tau trebinje