Povodom božićnih i novogodišnjih praznika, Šahovski klub “Leotar plus” danas je organizovao četvrti božićni međunarodni nagradni turnir, koji je okupio 33 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

sah

Brzopotezni turnir se igrao u FIDE varijanti, sa tempom igre od pet minuta po igraču, u 11 kola.

Prvo mjesto osvojio je Dragiša Blagojević iz Nikšića, drugoplasirani i trećeplasirani su Mostarci Atif Dumpor i Predrag Nikač. Najbolji veteran je Borislav Kovač, a najuspješniji omladinac bio je Bojan Ostojić, obojica iz Trebinja.

Turnir je svečano otvorio Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Grada Trebinja koji je istakao da je Trebinje grad sporta, koji broji više od 40 registrovanih sportskih društava.

Dragiša Blagojević iz Nikšića, pobjednik božićnog turnira je velemajstor i višestruki prvak Crne Gore, kaže da porodično učestvuje na svim šahovskim turnirima u Trebinju.

“Prestao sam da brojim pobjede na ovom turniru. Volim da dolazim u Trebinje, jer imam dosta prijatelja. Mi smo šahovska porodica, moja žena je FIDE majstor, a ćerka je međunarodni majstor. Šah igram od svoje šeste godine, a od 1988. godine sam profesionalni šahista. Šah je prije svega ljubav, igra koja me osvojila kao dječaka, a poslije je prerasla u profesiju i izvor je prihoda mojoj porodici”, istakao je Blagojević.

Šah danas igraju samo rijetki entuzijasti

Sedamdestdvogodišnji Stevo Vulešević iz Trebinja najstariji je član Šahovskog kluba “Leotar plus” ističe da je šah počeo da igra sa 14 godina.

“U moje vrijeme smo igrali u republičkoj ligi, imali smo najbolji tim u muškoj i ženskoj kategoriji, iz ovoga kluba su potekli velemajstori Ana i Srđan Benderać, kao i drugi veliki igrači koji su proslavili trebinjski šah. Nekada je najmanje 150 ljudi iz Trebinja aktivno igralo ovu igru i učestvovalo na raznim takmičenjima – od prvenstva Industrije alata, opštinskog do turnira republičkog nivoa. Danas je šah spao na nekolicinu entuzijasta koji pokušavaju da ga ožive”, rekao je Vulešević, dodajući da vrijednost šaha nije samo u jačanju takmičarskog duha, već to je igra koja stvara radne navike, razvija mentalne sposobnosti, ali i okuplja mlade na druženje, daleko od izazova ulice.

U subotu, 10. januara u prostorijama kluba biće održana simultanka velemajstora Ane Benderać, a povodom Dana i krsne slave Republike Srpske.