Na zadovoljstvo ljubitelja pisane riječi i poezije pred Novu godinu iz štampe su izašle tri knjige pjesnika, našeg sugrađanina Novice Telebaka.

novica telebak teni knjige

To su: "Svijeća za patrijarha Pavla", "Sapeto nebo", "Požar uma" - treće izdanje na srpskom, drugo na ruskom i rumunskom jeziku.

Cilj autora jeste komplet od pet knjiga, a preostale dvije će izaći uskoro.

"Svijeće za patrijarha Pavla" - izdavač je "Svet knjige" Beograd i Književna zajednica "Jovan Dučić" Trebinje. Recenzent je Ilja Mihajlović Čislov, urednik sabranih djela vladike Nikolaja na ruskom jeziku i predsjednik Rusko-srpskog prijateljstva.

Svijeća za patrijarha Pavla

Kako je lijepo biti Bog Otac

Kada ti je Patrijarh Pavle sin.

Vidjeh lice, osluškujem molitvu

Korijen duha, sapostojanja

Sazdan od svetih darova

Srce sa praizvora, oko današnje.

Miomir Metohije

Bdi suza kapavica

Kosovsko Svestradanije

Vatra zemlje i neba

Na zemlji bi iskra, vatra, oganj

Dok sama u sebi ne sagori

A na nebu odsjaj vječnosti.

Krajevi pravednog mača

Ne postoje

Prst je vitez

Pčela grešnog leta.

Membrana Božijeg glasa

Drhtaj nad imenovanim vijekom

Troznak samilosne riječi

Žižak slike svijeta

Dah za uzdah svima i svakome.

Bogovidcu

Zdravomisleće biće

Molitveno tihovanje

Pronosi nauk ka spasenju

Voda što se u Izvor vraća.

U snu

U Gospodu se uspokojio

Patrijah Srpski Pavle

San koji je probudio svijet.

Kako je lijepo biti Bog Otac

Kada ti je Patrijarh Pavle sin.

"Sapeto nebo" - izdavači su "Svet knjige" Beograd i Književna zajednica "Jovan Dučić" Trebinje. Recenzenti prof. dr Spasoje Ćuzulan, Momo Dimić, književnik i Ranko R. Radović, pjesnik.

"Evo ga kraj mog 'bonog kreveta'. Ja svašta pričam (ko pred smrt), a on ćuti. Ostavio mi je rukopis knjige čudniji od nekih čuda. Obično su pesnici čudni, Novica nije, on je jednostavno Čudo", napisao je u recenziji Momo Dimić.

"Požar uma" - izdavači su "Svet knjige" Beograd i Književna zajednica "Jovan Dučić" Trebinje. Recenzenti su akademik Neđo Šipovac, mr Radoslav Ljubibratić, Ilja Mihajlović Čislov, Dimitri M. Jon.

"Znam da poezije ne može promijeniti svijet i zaustaviti rat, ali neka bar bude svijeća, da ne plačemo i ne umiremo u mraku", 'rekao je pre desetak godina pesnik Novica, i ne sluteći verovatno da je napisao najpotresnije reči i  NEPONOVLJIVE stihove'", napisao je u recenziji pjesnik Dobrica Erić.

O pjesniku Novici Telebaku čulo se na svim meridijanima. Rođen je u dolini Neretve, gdje je vaspitan u duhu Šantićevog rodoljublja. Početak rata devedesetih godina prošlog vijeka, godine između "života i smrti", provodi u Nevesinju, Beogradu i Aranđelovcu, a od 1997. godine živi i radi u gradu na Trebišnjici.

Objavio je tri samostalne zbirke poezije i desetak knjiga, a posljednju deceniju obavlja dužnost urednika izdavačke djelatnosti Književne zajednice "Jovan Dučić". Odnedavno je i predsjednik Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta" Trebinje.

Knjige koje se uskoro očekuju iz štampe su "Stradanje mostarskih Srba u 20. vijeku" i "Moja Hercegovina".

"Stradanje mostarskih Srba u 20. vijeku" na 500 stranica govori o stradanju Srba u Mostaru u Prvom, Drugom i posljednjem ratu.

"Moja Hercegovina" je zbirka poezije kroz vremena o vremenu i nevremenu hercegovačkom. Kada ta knjiga izađe, to će čini komplet od pet knjiga.

Tada bi trebala biti priređena i književna veče Novice Telebaka, što će biti i prva veče posvećena peru i djelu ovog pjesnika u Trebinju.