"Veče mladog vina i hercegovačke gastronomije", naziv je manifestacije koja se juče i danas održala u Trebinju. Najbolja hercegovačka vina uz autohtonu hercegovačku kuhinju predstavljena su mnogobrojnim Trebinjcima, ali i velikom broju gostiju.

vinarija sekulovic

Ekipa portala TrebinjeLive tim povodom je posjetila jednu od trebinjskih vinarija, Podrum "Sekulović". U naselju Gorica, neposredno uz magistralni put Trebinje-Nikšić, nalazi se prepoznatljiva vinarija uglednog trebinjskog domaćina i vinara Boža Sekulovića. Podrum, čiji je kapacitet oko 60.000 litara, predstavlja respektabilnu vinariju, koja čini nezaobilazan faktor vinskog turizma našeg grada.

Nakon što nam je domaćin pokazao unutrašnjost vinarije, i sami smo se uvjerili u vinske prostorije kojih se ne bi postidjeli  ni čuveni toskanski vinari. Ali i u  kvalitetna vina i tradicionalna hercegovačka jela. U protekla dva dana, kaže Božo Sekulović, vinariju je posjetio veliki broj gostiju, koji su otišli uz obećanje da će ponovo doći.

Podrum "Sekulović" od bijelih vina ima šardone i žilavku, a od crnih vranac, merlot i kaberne. A od ove godine su u fazi pravljenja jedne nove vrste vina, takozvane kupaže, odnosno miješanja više vrsta vina.

"To je mješavina vranca, merlota i kabernea, i to će biti jedan novi prozvod koji će ubrzo izaći na tržište", kazao je Sekulović, dodajući da se uz vino prozvode i rakija lozovača i travarica.

Uskoro će vinarija "Sekulović" na tržištu predstaviti i vinjak, kaže Božo, ističući da je to destilat loze koja ide u bure i sazrijeva oko tri godine na jedan prirodan način, tako da se na kraju dobije prirodan vinjak.

"To se postiže pomoću barik buradi, koja se prave od hrasta koji je probran i star od 50 do 80 godina. Nakon toga, sušenje drveta traje pet godina, a zatim se vrši unutrašnje barikiranje-paljenje unutrašnje površine putem otvorenog plamena", objašnjava Sekulović.

Tradicija sa koljena na koljeno

vinarija sekulovic

Sekulovići su rodom iz, kako vole reći, vinskog dijela Trebinjske Šume. Cijeli život se bave vinarstvom, a u zadnjih petnaestak godina intenzivnije.

Kroz vinski podrum prošao je veliki broj znamenitih ličnosti. Među njima i proslavljena srpska glumica Milena Dravić, i to u periodu održavanja Drugog festivala mediteranskog i evropskog filma, koji je u Trebinju priređen u avgustu mjesecu ove godine.

milena dravic u vinariji sekulovic

vinarija sekulovic