Ove godine zima nam stiže u ponedjeljak, 22. decembra, u 00 sati i 3 minuta. To je 355. dan u godini, a do kraja godine ostalo je deset dana. Zima će trajati 89 dana, a završiće se 20. marta 2013. godine u 23 sata i 45 minuta kada počinje proljeće, saopšteno je iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

zima

Šta je to zima?

Zima počinje kada Sunce u prividnom godišnjem kretanju po nebu stigne do najniže tačke na svom putu, na zimski povratnik (-23° 27'). Dolazak zime se definiše kao trenutak kada centar sunčevog diska dospije na -23° 27' deklinacije, a rektascenzija Sunca je 18 sati. Toga dana noć je najduža u godini, a obdanica najkraća. To je dan zimskog solsticija ili zimske kratkodnevnice. U stvarnosti Zemlja se okreće oko Sunca i zato kažemo da je ovo kretanje Sunca samo prividno. U istom trenutku kada kod nas počne zima na južnoj Zemljinoj polulopti počinje ljeto, pojašnjavaju u TAU.

Na dan početka zime Sunce je u sazviježđu Strijelca (Sagittarius), od Zemlje udaljeno 147.161.167 kilometara, a svijetlosnom zraku da prevali tu razdaljinu treba 8 minuta i 10,9 sekundi. Tog dana Sunce će iznad Trebinja biti 8 sati i 44 minuta.

Sa zimom dolaze hladni dani. Sunce klizi nisko po nebu i teško se probija kroz debele svijetle oblake. Zimi ponekad u Trebinju nakratko padne snijeg, a često je mraz. Ali zima ovdje može da bude lijepa osunčana hladnim danima. Djeca je vole jer dolazi zimski školski raspust. Dolazi Nova godina i januarske krsne slave.