HERCEG-NOVI - U Herceg-Novom danas je svečano obilježen 11. novembar, Dan primirja, podsjećajući se na datum kada je 1918. godine potpisano primirje i završen Prvi svjetski rat.

dan primrja obiljezen u herceg novom

Povodom ovog datuma, koji se obilježava širom Evrope, konzul Republike Srbije u Herceg-Novom Zoran Dojčinović, u znak pijeteta prema poginulim dobrovoljcima iz Boke i vojnicima iz Crne Gore i Srbije u Velikom ratu, položio je cvijeće na spomenik strijeljanim rodoljubima (njih 19) ispred Manastira Savina.

Dojčinović je kazao da se obilježavanjem Dana primirja odaje počast svim žrtvama kako vojnim, tako i onim civilnim koji su stradali u Prvom svjetskom ratu.

„Dan primirja je veliki dan za Boku, Crnu Goru i Republiku Srbiju. I ovog puta ističemo istorijsku činjenicu da su Crna Gora i Srbija u Prvom svjetskom ratu bili na istoj strani. Naši preci su prošli golgote Velikog rata i mi ne smijemo da zaboravimo te žrtve“, kazao je Dojčinović.

Na svečenosti je bila prisutna i delegacija opštine Herceg-Novi, predvođena vršiocem dužnosti predsjednika opštine Milanom Vajagićem i predsjednikom Skupštine opštine Danijelom Đurović.

Na Ilinici položeni vijenci francuskom neznanom vojniku

dan primrja obiljezen u herceg novom

Istog dana, ali samo sat kasnije, na Ilinici iznad sela Žvinje na granici sa Hrvatskom, nastavljena je tradicija obilaska groba francuskom neznanom junaku podignutom 1919. godine, a posvećenog Napoleonovim vojnicima poginulim u Sutorini 1806. godine.

Tom prilikom je ambasador Republike Francuske u Crnoj Gori Veronika Brumo sa delegacijom opštine Herceg-Novi položila cvijeće na ovo spomen-obilježje, ističući da obilježavanje godišnjica iz perioda Prvog svetskog rata ima za cilj da se što bolje nauče lekcije iz istorije kako one bliske, tako i one daleke, ali i da se učvrsti odlučnost evropskih naroda u pogledu izgradnje zajedničke budućnosti.

Milan Vajagić, vršilac dužnosti predsjednika opštine Herceg-Novi je istakao da je 11. novembar 1918. godine datum kada su se Boka, Crna Gora i Balkan oslobodili Otomanske imperije i Austrougarske monarhije.

On je dodao da je obilježavanje na Ilinici Crne Gore i Francuske ima uzajamno poštovanje prošlosti i dug prema istorijskim činjenicama, ali i nastavak dobre saradnje Ambasade Republike Francuske sa Herceg-Novim i Crnom Gorom.

„Opština Herceg-Novi već duže vremena njeguje dobru saradnju sa Francuskom i ovaj i slični susreti su prilika za još veće zbližavanje dvije zemlje, dva naroda bogatih kultura i svakako zajedničke istorije. Zato ovu tradiciju nastavimo i prenosimo našim mlađim generacijama kako bi simbolika mira bila naša životna realnost“, kazao je Vajagić.

U ime NVO „Avenir“, koja se bavi njegovanjem francuske kulture, jezika i umjetnosti, o značaju ovog datuma i vezama Herceg-Novog i Crne Gore sa Francuskom govorio je Miloš Avramović.

Poslije višesatnog druženja na Ilinici ambasadorka Brumo održala je radni sastanak u opštini Herceg-Novi o daljoj saradnji tog grada i Republike Francuske.