Lider Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj vratiće se u Srbiju iz pritvora Haškog tribunala u narednih nekoliko dana, rekao je večeras Srni zamjenik predsjednika SRS Nemanja Šarović.

vojislav seselj rak debelo crijevo

On nije mogao da precizira datum Šešeljevog dolaska u Srbiju, koji zavisi od toga kada će Vlada Holandije obezbijediti potrebne tehničke uslove, navodeći da to može biti i sutra, ali i u ponedjeljak, 10. novembra.

Šarović je istakao da Haški tribunal nije postavio uslove za puštanje Šešelja na slobodu i ocijenio da je "ovo velika pobeda lidera radikala nad Haškim tribulanom".

On je naveo da je Šešelj danas usmeno obaviješten o odluci pretresnog vijeća da bude pušten na slobodu, koja je donesena uz podršku dvoje sudija, dok je jedan bio protiv.

"Najbitnije je da nisu postavljani bilo kakvi uslovi. Od Šešelja nije traženo da prihvata garancije Vlade Srbije, jer se on već više puta izjasnio da to nikada ne bi učinio", rekao je Šarović.

On je rekao da od Šešelja nije traženo nikakvo dodatno obavezivanje ni prema Haškom tribunalu. "Oni su konstatovali u svojoj odluci da su uvereni da Vojislav Šešelj neće uticati ni na svedoke, niti na integritet postupka. Takođe su rekli da su uvereni da će se on po pozivu Veća pojaviti u Hagu na izricanju presude, ako to ikada budu uspeli da dovedu do kraja. Što praktično znači da je njegovo puštanje na slobodu bezuslovno", rekao je Šarović.

"Siguran sam da se Šešelj oseća kao pobednik, kao čovek koji je posle 12 godina velike nepravde pobedio ozloglašeni Haški tribunal", rekao je Šarović.

Haški tribunal pokrenuo je ove sedmice inicijativu za puštanje na privremenu slobodu Vojislava Šešelja usljed pogoršanja njegovog zdravlja, a Vlada Srbija obavijestila je juče Holandiju da može dati garancije ako se Šešelj pravno obaveže da će poštovati uslove Tribunala.
Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991–1993.

Lider SRS-a boravi u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala više od 11 i po godina, odnosno od 24. februara 2003. godine kada se dobrovoljno predao.

Tokom boravka u pritvoru Šešelju je ugrađen pejsmejker, bio je hospitalizovan u nekoliko navrata, a zatim mu je utvrđen zloćudni tumor na debelom crijevu, koji mu je, u međuvremenu, metastazirao i zahvatio jetru.