Ubica mladenovac 2.jpg

Нешто мање од 40 сати након незапамћене трагедије у центру Београда у школи "Владислав Рибникар", 60 километара даље, у селима код Младеновца и Смедерева, у ноћи 4. и 5. маја приjе годину дана, догодио се још један масакр у којем је страдало деветоро и рањено 12 углавном младих људи.

Двиjе жртве Уроша Блажића биле су малољетне. Најмлађа је имала 14, а најстарија 25 година. Неки од рањених још се нису у потпуности опоравили, а један од њих задобио је трајне посљедице - квадриплегију и остао потпуно непокретан.

Те ноћи 2023. само дан послије масовног убиства у београдској школи у којој је дјечак убица Коста К. усмртио деветоро вршњака и чувара, Блажић је пуцајући из аутоматске пушке прво у Дубони убио брата и сестру Милана (22) и Кристину (25) Панић и њиховог друга Далибора Тодоровића (25).

Потом је у Малом Орашју усмртио Немању Стевановића (20), Лазара Миловановића (19), Марка Митровића (18), Александра Миловановића (17) и Николу Милића (14).

Блажићеве жртве су те ноћи, 4. маја биле у групи од двадесетак младих окупљених поред логорске ватре. Пуцао је на све.

Покушавајући да побјегне полицији, Блажић је натерао таксисту, пријетећи му бомбом,  да га одвезе у Крагујевац гдје се сакрио у викендици рођака док га полиција није сљедећег јутра, 5. маја пронашла.

Милан, Кристина и Далибор су у Дубони добили на зиду школе, мурал.  У непосредној близини клупе на којој су сједили када су убијени постављена је и мермерна спомен плоча.

Далибор је добио и мурал на зиду Техничке школе у Младеновцу, коју је и похађао и који је само неколико дана након тога био оскрнављен.

У Малом Орашју шесторица убијених младића уз мурал на згради Дома културе добила су и споменик, подигнут уз спомен обиьежје посвећено петнаесторици страдалих бораца у Другом свјетском рату. 

Захваљујући тим обиьежјима, сви они су сада заједно, на једном мјесту, у селу гдје су рођени, расли, дружили се и гдје су у истом тренутку убијени.

Дубона и Мало Орашје удаљена су осам километара или десетак минута вожње.

Више јавно тужилаштво у Смедереву подигло је оптужницу против Уроша Блажића због масовног убиства.

Окривљени у вијреме извршења кривичног дјела није имао навршену 21 годину, због чега му, према Кривичном законику, није могуће изрећи доживоту казну затвора, већ максималну у трајању од 20 година, што је приједлог тужилаштва.

Оптужницом су обухваћени и његов отац, ујак и ујаков син из Крагујевца гдје је убица и ухапшен. Тужилаштво предлаже максималну казну од по 20 година и за његовог оца. За оптужене рођаке оптуженог, тужилаштво је предложило казне затвора од по шест година.

Урош Блажић је на саслушању признао злочин, потврдио да није познавао људе у које је пуцао и додао да их је убио "јер су ружно говорили о његовој породици и њему“, али и да би "заплашио људе из тих села".

Педесет дана послије рањавања, живот је изгубио и Петар Митровић (25) један од шесторице рањених младића у Малом Орашју. Тада су тешко рањени Милош Јовановић (23), Јован Ранковић (21) и Немања Илић (20) а лакше Алекса Ђорђевић (21) и Никола Митровић (19).

У Дубони су тешко повријеђени Невена Вујић (19) и Иван Ивковић (16) из Дубоне и  Андријана Митровић (17) и Анђела Стевановић (17) из Малог Орашја, које су се те вечери затекле у Дубони.

 Међу повријеђенима су била и четири радника. Јовица Стевановић (52) данас је квадриплегичар везан за кревет и инвалидска колица.

Тешке повреде претрпјели су и Миломир  Мијаиловић (56) и његов брат од стрица Предраг (54). На том мјесту лакше је повриеђен Милан Пешић (32)  из Велике Крсне.

У свједочењима оштећених у које је Тањуг имао увид наводи се да је Урош Блажић био проблематичан, да је убијао комшијске љубимце и "нико му ништа није могао" јер му је отац био војно лице па су га се људи плашили.

О његовом злочину у истрази свједочили су рањени и они који су успели да се спасу бјежањем, наводећи да је Блажић након неколико испаљених рафала прилазио рањенима да провјери да ли су живи, док је једној дјевојци пуцао у главу.

У оптужници у коју је Танјуг имао увид, тужилаштво указује да је Блажић приликом извршења убистава поступао безобзирно, бездушно и сурово, не испољавајући било какву емоцију.

Прухе убиства је написао "Идем да правим масакр", што је спровео у дјело непуних сат времена касније.

Јован Митровић, брат убијених Петра и Марка Митровића у Малом Орашју организовао је у децембру акцију солидарности - хуманитарну трку ка манастиру Тумане коју је истрчао како би прикупио новац за опоравак тешко рањених у масовном убиству.

Том приликом прикупљено 4,5 милиона динара. Сличне акције покренули су и другари и рођаци страдалих из ФК Равни гај, било је и неколико мањих акција, али је Јованова за сада највећа хуманитарна активност потекла из села погођених трагедијом.

Регулаторно тијело за електронске медије позвало је пружаоце медијских услуга да и на годишњицу масовног убиства у селима Дубона и Мало Орашје затамне екране, односно обуставе програм у трајању од једног минута са текстом "3. и 4. мај 2023. Памтимо".

Турнир

На годишњицу масовног убиства у селима младеновачке и смедеревске општине, у суботу, 4. маја, одржаће се Меморијални турнир у фудбалу у месту Мало Орашје, на терену Равни Гај, гдје је убијено шест од укупно девет жртава овог трагичног догађаја.

Турнир, који су организовале породице страдалих уз помоћ општине Смедерево, заказан је за 12.30 часова  када ће ревијалну утакмицу одиграти омладинске селекције Црвене звезде и Партизана, после које почиње турнир на којем ће учествовати 12 екипа.

Најављено је да се очекује и присуство чланова руководства вјечитих ривала као и неколико играча првог тима, како би, како је саопштено, показали солидарност са породицама жртава.

Отац настрадалог Николе Милића, Дејан Милић, као један од организатора турнира је рекао да ће утакмица између вјечитих ривала трајати два полувремена по 20 минута.

-Ту ће учествовати екипе из Великог села, Кусића, Осипаонице, имаћемо екипу Моцарта, екипу адвоката као и екипу из школе „Владислав Рибникар" - рекао је Милић.

Напоменуо је да ће се прије самог турнира говорити о страдалој дјеци, да ће бити приказан филм од 35 минута, као и да ће бити пригодних рецитала.

Тај дио програма сјећања, како наведено, почиње у 10.45, такође на терену фудбалског клуба Равни Гај.

-Већина те страдале деце је живела за фудбал, не већина, сви! Били су увек уз клуб, ту су се окупљали, дружили и играли. Турнир се одржава у њихову част, да се никад не заборави, да се увек помињу, да се турнир сваке године одржава и да сваке године буде све јачи и јачи - истакао је Милић.

Турнир ће бити и хуманитарног карактера, а прикупљени новац биће искоришћен за наставак опоравка рањених у овом трагичном догађају, као и у друге хуманитарне сврхе.  

Оптужница

Урош Блажић је ухапшен рано ујутру послије масовног убиства  које је починио током ноћи, а пет мјесеци касније је оптужен и суђење ће почети крајем маја.

Урош Блажић је на саслушању у тужилаштву признао шта је урадио, али у својој одбрани није показао ни мало кајања за почињени масакр, већ је покушао себе да представи као жртву подсмијеха житеља мјеста у којима је починио злочин.

Тужиоцу је испричао и да мјештани два села у којима је починио масакр, Дубоне и Малог Орашја, нису имали добро мишљење о његовој породици и да су били љубоморни на њих и њега, јер се дружио са учесницима “ријалитија”.

Он је рекао да је у њиховом понашању осјетио подсмијех и ругање, а тврдио је и да су стварали завјеру против њега и да су хтјели да га претуку.

У свом исказу он је навео да је оружје узео како би “показао људима да убудуће не могу више тако с њим”.

Урош Блажић и његов отац у притвору чекају почетак суђења.

Из налаза и мишљења вјештака Специјалне затворске болнице у Београду, који су саставни дио отпужнице, произилази да је Блажић просјечних интелектуалних способности, чија је личност "фрагилна са пасивно-агресивним цртама".

 Анализа душевног стања, како се наводи, "не указује на присуство психопатолошких садржаја" у време извршења кривичног дела. Према налазима, способност схватања значаја дјела и могућности управљања поступцима су биле смањене, али не битно, односно наводи се да је Блажић  процесно способан.