Taksi.jpg

Porodica gospođe iz Birmigema po imenu Milka Šormaz (92) tvrdi da je ona izgubila 800.000 funti (934 hiljade evra) u imovinskoj prevari koja se navodno dogodila u Beogradu i spremna je da slučaj odvede pred Evropski sud za ljudska prava. Oni traže pravdu za svoju tetku Milku Šormaz nakon što su, kako kažu, prevareni.

Milka Šormaz se preselila u Birmingem 1958. godine kada je došla iz bivše Jugoslavije u Veliku Britaniju. Vodila je uspješan pansion nakon što se povukla s posla u Roveru. Kasnije je često putovala u Srbiju, ali je ostala u Srbiji kada je počela pandemija.

Njena porodica tvrdi da se u Beogradu sprijateljila sa taksistom i njegovom suprugom. Kažu da se postepeno udaljavala od njih i postajala "lak plijen“ jer je bila veoma stara i pokazivala znake demencije, prenosi Telegraf.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je upoznala par, Milka je navodno bila primorana da potpiše komplikovane pravne dokumente. Njena porodica tvrdi da su ti dokumenti u suštini oduzeli vlasništvo nad njenim nekretninama. Takođe se tvrdi da je njen testament promijenjen, sa taksistom kao glavnim nasljednikom, uključujući i pansion u Birmingemu. Milkine sestričine tvrde da je ostavljena "sama, ranjiva, nemoćna“ i da je patila od simptoma kovida.

Milka, koja nije imala djecu, nikada se nije vratila u Birmingem i nažalost je preminula u oktobru 2021. godine. Njena porodica otkrila je da su stan sa tri spavaće sobe, četiri prodavnice i tri garaže, uključujući i mercedes, koje je posjedovala u Beogradu, prodate 2018. godine po cijeni od oko 20 procenata njihove vrijednosti. Takođe se tvrdi da je novac podignut sa njenog bankovnog računa.

Njena rođaka Dubravka Arsenović (46) pokrenula je slučaj kod javnih tužilaca u Srbiji, ali tvrdi da nije napravljen nikakav pomak. Dubravkin advokat uložio je žalbu Ustavnom sudu, ali su rekli da su čekali godinu dana na odluku da li postoji slučaj za razmatranje. Milkini voljeni kažu da su spremni da slučaj odvedu pred Evropski sud za ljudska prava.

"Imamo ogroman spisak dokaza koji potkrepljuju naš slučaj i dokazuju da je naša tetka, koja je bila veoma stara i ranjiva, bila žrtva ogromne nepravde. Nemamo mnogo izbora osim da potražimo pomoć i ispravimo ovo putem Evropskih sudova ako Ustavni sud u Srbiji odbije naše osnovno ljudsko pravo da iznesemo dokaze“ rekla je Dubravka za „BirminghamLive.

"U Beogradu, nekretnine vrijede oko 500.000 funti. Pansion u Birmingemu vrijedi oko 300.000 funti, tako da je ukupno 800.000 funti. Najvažnije za porodicu nije novac, već princip da prevaziđu nepravdu.

Porodični prijatelj rekao je da je Milka prodala stan za znatno nižu sumu i da se sve odvilo veoma brzo.

"Milka je imala stan sa tri spavaće sobe, tri garaže i četiri prodavnice u Beogradu. Takođe je imala pansion ovdje u Birmingemu. Nekretnine u Beogradu bile bi predmet ostavinske rasprave, ima porodicu, kao i dvije sestričine u Velikoj Britaniji i dvoje unučadi. Prodala je svoj stan nekoliko mjeseci nakon što je upoznala tog čovjeka. Vrijednost stana bila je znatno veća ali ga je prodala za 30.000 evra (25.700 funti). Postoje dokazi da je novac uplaćen na njen račun, ali je istog dana povučen. Dubravka je ovaj slučaj odnijela javnom tužiocu u Beogradu, ali je slučaj odbačen. Porodica je tada podnijela žalbu i Ustavnom sudu i republičkom tužiocu“, rekao je porodični prijatelj.

On kaže da je Milkina porodica morala da se bori da vrati njeno tijelo nazad u Veliku Britaniju.

"Milka je umrla u bolnici, a porodici su taksista i njegova supruga uskratili pristup stanu njihove tetke kako bi uzeli bilo šta od njenih ličnih stvari, na primjer odjeću, fotografije i pasoš. Britanska ambasada u Beogradu je pomogla i uspjela da sredi svu papirologiju da bi njihova pokojna tetka mogla da bude prebačena u Veliku Britaniju gdje je i pripadala. Ništa od njenih drugih ličnih stvari nije predato porodici, jer su tvrdili da svi predmeti sada pripadaju njima (taksisti i njegovoj supruzi). U njenoj umrlici stajalo je da ima demenciju, a Milka je položena pored svog muža na groblju Brandvood End u Kings Hitu“ zaključuje prijatelj, prenosi Telegraf.