U Eparhijskom domu u Trebinju priređeno je fototipsko predstavljanje Atonskog i Hilandarskog "Zakonika cara Dušana", koje je priredilo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Gradski odbor Trebinje. predstavljanje dusanovog zakonika u trebinju

Najvrijednije djelo srpske srednjovjekovne kulture,  uz "Krmčiju Svetog Save", izazavalo je veliku zainteresovanost javnosti. Ovaj pravni akt donesen je sa ciljem da se srpska država uredi propisima koji bi važili za cijelo srpstvo i podjednako za sve podanike.

Uz samu knjigu fototipskog izdanja, koja je izrađena u maniru srpskih srednjovjekovnih spisa, sa povezom od kože i okovana srebrom, sa umjetnički obrađenim drvenim sandučićem u kome se ona čuva i nosi, mogao se vidjeti i nabaviti prevod teksta Zakonika u formi ukusno opremljene knjige na šest svjetskih jezika (ruski, grčki, engleski, francuski, njemački, srpski).

Fototipsko izdanje „Dušanovog zakonika“ je izašlo u izdanju manastira Hilandar, te se sredstva od prodaje ove knjige direktno uplaćuju za obnovu manastira Hilandar.

predstavljanje dusanovog zakonika u trebinju

 Podsjećamo, Zakonik je usvojen 1349. godine na saboru u Skoplju, a dopunjen 1354. godine u Seru.