Ove godine na sjevernoj Zemljinoj polulopti jesen stiže sutra, u utorak 23. septembra u 4 časa i 29 minuta. U isto vrijeme na južnoj Zemljinoj polulopti počinje proljeće, saopštili su danas iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

jesen trebinje

To je 265. dan u godini, a do kraja godine ostaje još 99 dana. Jesen će trajati 89 dana, a završiće se 22. decembra u 00.03 časova kada počinje zima.

"Jesen počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju sjevernim nebom presiječe nebeski ekvator i pređe na južno nebo. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu", navode u TAU.
Dan (obdanica) i noć traju po 12 časova i jednaki su pa se taj dan zove dan jesenskog ekvinocija (lat. aequs = jednak, nox = noć), odnosno dan jesenske ravnodnevice.

U stvarnosti, ovo kretanje Sunca je samo prividno jer Zemlja se okreće oko Sunca. U trenutku početka jeseni Sunce će se prividno nalaziti u sazviježđu Djevice i od naše planete biće udaljeno 150,13 miliona kilometara.

Svijetlosnom zraku biće potrebno 8 minuta 18 sekundi da stigne od Sunca do nas.

Jesen u Trebinju može biti lijepa, ugodna i sunčana, okupana zlatno-bakarnim bojama. Kada te ujutro budi šum opalog lišća, a u vazduhu osjetiš miris zrelog voća. Ili može biti siva i melanholična, uspavljujuća sa tihim udaranjem kiše po prozoru koja može danima da pada, zaključuju u TAU.