HERCEG-NOVI - U organizaciji crkvenih opština, a pod pokroviteljstvoM opštine Herceg-Novi, kod manastira Savina obilježena je krsna slava kralja Tvrtka, osnivača grada pod Orjenom, Prenos moštiju svetog Prvomučenika i arhiđakona Stefana.

herceg novi savina krsna slava kralja tvrtka

Na svečanoj akademiji povodom ove svečanosti u porti manastira episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u prigodnoj besjedi je kazao da ako je neko bio hrabar i čestit, pobožan i požrtvovan da započne i osmisli jedan grad, kakav je Herceg-Novi, to je kralj Tvrtko, ali da mi danas nismo sposobni ni da ga održavamo.

„Ovaj grad mora da bude najljepši na Primorju. On to zaslužuje i po svom osnivaču i po svom zaštitniku bez obzira ko vlada u Beogradu, Podgorici, Banjaluci. Herceg-Novi ima veliko ime i veliku istoriju i bilo bi dobro da se opomenemo i opametimo u ovom trenutko, te da u momentu kada u Herceg-Novom ima mnogo problema zasučemo rukave i mozak, što inače Srbi rijetko upotrebljavaju“, kazao je Grigorije.

Na svečanosti je obavljeno i rezanje slavskog kolača, a zatim i održana trpeza ljubavi.

U okviru svečanosti prigodnu besjedu je održao akademik Matija Bećković, koji je kazao da nas "samo jedan vijek" dijeli pa da proslavimo hiljaditi rođendan Simeona Nemanje.

- Prošao je skoro milenijum od kad u narodu živi otac našeg pravoslavlja i slobode. Otac oca srpske crkve. Ovo je vrijeme kada slavimo 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša, pustinjaka cetinjskog i lovćenskog, 200 godina od stradanja svetog đakona Lakuma, 150 godina od smrti Vuka Karadžića, 110 godina od krunisanja kralja Petra prvog Karađorđevića, 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, koji je oglasio pucanj maloljetnog G. P., čije ime se, kako je kazao Miloš Crnjanski, sastojio od imena jednog arhangela. Prošlo je sto godina od kada je kralj Petar prvi pješke u opancima prešao Srbiju. Prošlo je 80 godina od ubistva viteškog kralja Aleksandra Karađorđevića. Stojimo pred manastirom gdje se nalazi stolica u kojoj je on sjedao pred posljednji svoj put. Onog Aleksandra, vrhovnog komandanta Srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, prve žrtve fašizma. Sto godina je od smrti Jovana Skerlića, a i 70 godina od smrti Nikole Tesle i Jovana Dučića. Sto godina je od rođenja patrijarha Pavla, sto godina od rođena Branka Ćopića. Prošlo je 625 godina od kada je car Lazar izabrao carstvo nebesko. Svaki dan je jedna zadušnica, jedna godišnjica i sve te godišnjice koje sam pobrojao, slaveći te datume, mi slavimo svetog Savu. Slaveći svetog Savu mi slavimo Isusa Hrista. Hrista onog koji je Savu posvojio. A kad bismo to rekli i gdje bismo to rekli, ako ne bismo ovdje na Savini. Šta je Savina nego drugo ime Boke kotorske, gdje je svako brdo posvećeno svetom Savi. To je najveći polijelej srpske crkve, a gdje bi smo to kazali ako ne u gradu koji slavi svog osnivača i njegovu slavu. Slavi sve koje smo pomenuli i koje nismo. U gradu gdje su bili i Sveti Sava Njegoš, Dučić i Andrić, gdje je jedino Andrić imao svoju kuću. Gradu koji je opisan u onom stihu Grade 'sjediš na kraj mora i valove brojiš niz pučinu kao starac na kamenoj stolici što prebira svoje brojanice'“, kazao je Bećković i nastavio kazivati svoje stihove.

U svečanosti su učestvovali i horovi „Jedinstvo“ iz Kotora i „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice.

herceg novi savina krsna slava kralja tvrtka