Gradski odbor Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Trebinje zatražio je hitno sazivanje sjednice Skupštine grada na kojoj bi trebalo da bude donesena odluka o vraćanju stope poreza na nepokretnosti sa 0,25 na 0,10 odsto, koliko je ranije iznosila, rekao je danas u Trebinju član Glavnog odbora /GO/ ove stranke Srđan Bubalo.

konferencija ndp trebinje

Bubalo je naveo da NDP od gradonačelnika traži da hitno sa Poreskom upravom zakaže sastanak da bi se prispjeli računi stavili van snage, a da građani koji su već platili porez po novim cijenama budu obeštećeni iz budžeta. 

"Ovo povećanje od 150 odsto najviše je pogodilo penzionere, invalide i nezaposlena lica, a nikako tajkune, kao što su najavljivali iz gradske administracije", rekao je novinarima Bubalo koji je i odbornik u Skupštini grada. On je, ilustracije radi, pokazao račun po kome jedna porodica koja je taj porez prošle godine plaćala 159 KM po novim cijenama mora da plati 397 KM. 

Bubalo je naveo da su aktivisti NDP-a danas počeli da prikupljaju potpise građana da se stopa poreza na nepokretnosti vrati na realne osnove. 

Član GO NDP-a Dragan Ukropina ističe da je stopa poreza na nepokretnosti u Trebinju jedna od najvećih u Republici Srpkoj, navodeći primjer Banjaluke i Prijedora gdje je taj porez 0,18 odsto, u Bileći je 0,05, u Gacku 0,20, te u LJubinju 0,15 odsto. 

Govoreći o kapitalnim investicijama u prethodnom periodu, Ukropina je rekao da je neshvatljivo da se ne radi na projektu autobuske stanice iako su gradonačelnik i gradska administracija dobili jedinstvenu podršku da se kreditno zaduže da bi taj višegodišnji problem bio riješen.