Proljeće ove godine dolazi danas u 17 sati i 57 minuta. U isto vrijeme na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. Proljeće će trajati 92 dana, odnosno do 21. juna 2014. godine, kada u 12 sati i 51 minut  nastupa ljeto, saopšteno je jutros iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

Proljece

Proljeće počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju presiječe nebeski ekvator i pređe na sjeverno nebo. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu. Dan (obdanica) i noć traju po 12 sati i jednaki su pa se taj dan zove dan proljećnog ekvinocija (lat. aequs = jednak, nox = noć), tj. dan proljećne ravnodnevice. U stvarnosti ovo kretanje Sunca je samo prividno jer Zemlja se okreće oko Sunca, pojašnjavaju u TAU.

U trenutku početka proljeća Sunce će se nalaziti u sazviježđu Riba i od naše planete biće udaljeno 148.993.880 kilometara. Svjetlosnom zraku biće potrebno 8 minuta i 17 sekundi da stigne od Sunca do nas. Sunce izlazi u 5 sati i 44 minuta, a zalazi u 17 sati i 53 minuta. Iznad našeg horizonta provešće 12 sati i 9 minuta.

Makar malo, sve je ljepše kad dođe proljeće. Dani su duži i prijatniji, po gradovima parkovi ožive. Na prvo sunčanje svoje bebe iznose mlade majke, a unuke šetaju bake. Olistava se drveće, u zraku miriše cvijeće. I zelene pijace oživem uskoro će prvo voće i povrće. Sve je nekako ljepše kad je proljeće.